Top singlovi

  1. David Bowie - The Stars (Are Out Tonight)
  2. Depeche Mode -Soothe My Soul
  3. Zaz - On Ira
  4. Mark Knopfler - Privateering
  5. My Buddy Moose - Shine! Shine! Shine!
  6. Muse - Panic Station
  7. Queens Of The Stone Age - I Appear Missing
  8. Lana Del Ray - Young And Beautiful
  9. Thirty Seconds To Mars - Up In The Air
  10. Bullet For My Valentine - P.O.W.

Top album

David Bowie – The Next Day

dvd preporuka

Iron Maiden - "Maiden England Tour"

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Mandrili - ”Tibet” (Aquarius Records/Spona 2008.)

RiRock albumi: Mandrili - ”Tibet” (Aquarius Records/Spona 2008.)Pred kraj prošle godine svim ljudima željnim dobre glazbe Mandrili su ponudili svoj novi glazbeni uradak, album ”Tibet”. ”Tibet” nudi 11 pjesama, videospot za numeru ”Sve što nas čini takvima” te intervju u kojem Ćoza, Dale, Robi i Tomo progovaraju o radu na albumu, nastanku pjesama, snimanju, te vlastitom putovanju na Tibet.

Album započinje pjesmom ”Mt. Foreverest” koja bi se ukratko mogla opisati kao jedan od najboljih uvoda u neki album, pogođeni, mistični intro. Imajući na umu da je sve na albumu odsvirano uživo stvar postaje još zanimljivija.
Na ”Mt. Foreverest” se nadovezuje odlična naslovna pjesma ”Tibet” u kojoj su Mandrili uspjeli stvoriti jedinstvo glazbe i riječi. Pjesma svojom snagom izbacuje iz učmalosti i rutine, tjera nas da zbacimo sa sebe sve što nas sputava i slobodni skačemo do iznemoglosti.

Nakon pjesme ”Tibet” ostaje nam tek toliko vremena da duboko udahnemo i zaronimo u vlastiti nutrinu s pjesmom ”Sve što nas čini takvima”. Ova pjesma ne može ostati neprimijećena. Možda je to stvar subjektivnog doživljaja. Možda je zbog odabira pjesama koje spominju u istoj ili zbog toga što uspijeva napraviti potres u čovjeku, zaustaviti mu dah ili zbog toga što na jedinstven način progovara o ljubavi prema glazbi. Kako god da bilo pjesmu ”Sve što nas čini takvima” možemo uvrstiti u imaginarni top 20 ne samo riječkih već i hrvatskih pjesama.

Slijedi lagana ”Ništa nije važno” koja dobro dođe da se smire strasti uzburkane njenim prethodnicama. U ovoj pjesmi do izražaja dolaze Ćozin vokal te Tomino gitarsko umijeće.
”Padam” je brza, energična pjesma u kojoj se osjeća njihova usviranost. I dok padaju čine to brzo, žestoko, uigrano i s lakoćom.

Red nježnog red brzog i ponovo smo došli do pjesme sporijeg tempa. Pjesma je stvorena za jedan stiskavac uz ”Vampira” dok se čuje brujanje motora aviona koji čeka da krene na let za Tibet.

I dok su se do sada izmjenjivale pjesme čije je trajanje bilo od tri i pol do četiri minute na red stiže ”Bez kontrole” pjesma koja traje gotovo pet i pol minuta. Ćozino pjevanje u njoj prelazi iz polušapta u deranje, tu je i odlični Tomo na gitari, kojega u stopu prate Dale i Robi.

Slijedi dinamična i brza ”Tebi predajem sve” kojom još jednom potvrđuju svoju usviranost. Dojmljiva gitara, složna i odlučna ritam sekcija i uvjerljivi Ćoza garantiraju i ovoj pjesmi uspjeh kod publike. Istovremeno nježna i dinamična, iskrena i snažna ”Tebi predajem sve” osigurava albumu kvalitetu do samoga kraja.

Pjesma ”Savjest” lijepo se nadovezuje na cijelu priču. Priču o glazbenom ili možda duhovnom putovanju na Tibet. Slušajući je u njoj primjećujemo nit koja se počela otplitati na samom početku s pjesmom ”Mt. Foreverest”.

”Vrijeme je” je pjesma u kojoj glazba prelazi iz žestoke u laganu dok Ćoza progovara na njemu svojstven način o ljubavi.
I za kraj su nam pripremili laganu ”Ja nisam sam” koja nimalo ne zaostaje za brzim i žestokim pjesmama albuma. Pjesma je ”ukrašena” pratećim vokalima ostalih članova, što uopće ne zvuči loše, kao ni njihovi zvrckasti komentari na kraju.

I što reći na kraju analize ovog glazbenog uratka...
Završiti tekst s ocjenom bilo bi prejednostavno ali i nedovoljno da se ukaže na kvalitetu ”Tibeta” ali i Mandrila. Ovim su albumom Tomo, Ćoza, Robi i Dale dokazali da ne trebaju sva čuda tehnike da se napravi kvalitetan album. Potpuno ogoljeno od svih kompjutorskih i ostalih pomagala, bez loopova i dodatnih instrumenata pjesme na albumu zvuče savršeno.

Mandrili su nam pokazali da je za snimiti dobar album dovoljno imati dobre pjesme koje se sastoje od uvjerljivih tekstova i čvrstih, dobro odsviranih melodija. Plus više je i zanimljiva ideja za cover i odlične fotke autora Kristijana Vučkovića. Nakon preslušanog i viđenog možemo im samo reći ”Svaka čast!”.

Popis pjesama:
1. Mt. Foreverest
2. Tibet
3. Sve što nas čini takvima
4. Ništa više nije važno
5. Padam
6. Vampir
7. Bez kontrole
8. Tebi predajem sve
9. Savjest
10. Vrijeme je
11. Ja nisam sam


Bonus:
Videospot ”Sve što nas čini takvima”
Mandrili interview za RiTv


Anamarija Simčić Paulić

Objavljeno 24.02.2009.

Vremeplov

Skoro svi naši fanovi koje smo sreli su stvarno cool ljudi. Inteligentni su i imaju vrlo zanimljiva mišljenja, daleko više od ustaljene predodžbe o prosječnom ”rock’nroll fanu”. Senzibilni su to ljudi s kojima rado popijem piće.
Peter Buck (REM)