Top singlovi

  1. David Bowie - The Stars (Are Out Tonight)
  2. Depeche Mode -Soothe My Soul
  3. Zaz - On Ira
  4. Mark Knopfler - Privateering
  5. My Buddy Moose - Shine! Shine! Shine!
  6. Muse - Panic Station
  7. Queens Of The Stone Age - I Appear Missing
  8. Lana Del Ray - Young And Beautiful
  9. Thirty Seconds To Mars - Up In The Air
  10. Bullet For My Valentine - P.O.W.

Top album

David Bowie – The Next Day

dvd preporuka

Iron Maiden - "Maiden England Tour"

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Morso - ”Izlog” (Dallas records, 2008.)

RiRock albumi: Morso - ”Izlog” (Dallas records, 2008.)U glazbenom i produkcijskom smislu Morso je među najjačim domaćim bendovima ovog desetljeća, dovoljno je da samo površno preslušate njihov prvi album ”Izlog” i shvatit ćete zašto se ”hladno” može potpisati ovakva rečenica.

Iako bi bilo idealno da se toj hvali može pridodati i kompletno autorsko sazrijevanje Morso ipak imaju jedan ”problemčić” - tekstove pjesama. Zahtjevnijim slušateljima mogu zasmetati konfuzna i pomalo nezgrapna rješenja tekstova, iako nema govora o tome da su im tekstovi automatski predodređeni za Recycle Bin. Možda bi ukupni dojam o ”Izlogu” bio upečatljiviji da su se više pozabavili lirskom stranom albuma koliko su se unijeli u svirački i produkcijski dio.

No, kako se ne radi o nacionalnom natječaju na najbolji lirski uradak na temu ljubavnih jada mladih hrvata već o modernom pop albumu bez megalomanskih pretenzija, Morso ipak dobiva zeleno svjetlo ponajviše zahvaljujući brilijantnoj usviranosti i istančanom sluhu za još nešto čime se ovaj bend izdvaja od drugih domaćih žanrovskih takmaca - riječ je o vrhunskim aranžmanima pjesama.

Primjetan utjecaj lasvegaškog benda The Killers i nešto mračnijeg njujorkškog Interpola u slučaju Morsa nije urodio dosadnim copy/paste albumom već žestokim ugrizom (morso - tal. ”ugriz”) kojim nisu polomili nejake mliječne zube već će, čini se, ostaviti vidljiv trag na tkivu domaće rock scene. Tu je na potezu i izdavač koji bi trebao dodatno izgurati stvar sa svojim promotivno-guračkim resursima.

Morso slušatelja ustvari dobiva na isti način kao i svi današnji neo-rock i ”emo” bendovi - nabrijanom produkcijom, odličnim aranžmanima i zaraznim melodijama koje vriju pod naslagama uhu ugodnih gitarskih distorzija i ritmičkih poigravanja bubnja i basa. Uvjerljiva izvedba dvaju glavnih vokala, neobična kombinacija ženskih i muških dionica, unatoč navedenim tekstualnim manjkavostima svakako su zanimljiv primjer iščitavanja vlastitog materijala u studijskim i koncertnim okvirima. U potonjim ”živim” uvjetima Morso dokazano besprijekorno funkcionira kao kompaktna cjelina.

”Izlog” nije izdanje koji ima težinu ”presudnih” albuma za podneblje u kome je stvoren, ali to nije niti tako važno. Daleko je bitnije da je Rijeka dobila još jedan album koji je potpuno u skladu sa svjetskim trendovima i bend koji može dati puno više nego li smo to od njih očekivali dok fankijali pod imenom Tha B Inside.

Pjesme:

01. Dar
02. Sati
03. Izlog
04. Kao da neznam kraj
05. Znak
06. Ne vidi
07. Sol
08. Publika za smijanje
09. Prazan dan
10. Lijek
11. Voda
12. Bogovi ljudi


Robert Paulić

Objavljeno 06.08.2008.

Vremeplov

Izlazimo iz jednog nasilnog razdoblja u kojem su dominirale materijalističke vrijednosti i manipuliranje ljudskim životima zbog tzv. Viših ciljeva, a ustvari interesa različitih elita i ulazimo u doba u kojem će prevladavati duhovnost, tolerancija i nematerijalne vrijednosti.
Saša Antić (TBF), intervju za RiRock.com