Top singlovi

  1. David Bowie - The Stars (Are Out Tonight)
  2. Depeche Mode -Soothe My Soul
  3. Zaz - On Ira
  4. Mark Knopfler - Privateering
  5. My Buddy Moose - Shine! Shine! Shine!
  6. Muse - Panic Station
  7. Queens Of The Stone Age - I Appear Missing
  8. Lana Del Ray - Young And Beautiful
  9. Thirty Seconds To Mars - Up In The Air
  10. Bullet For My Valentine - P.O.W.

Top album

David Bowie – The Next Day

dvd preporuka

Iron Maiden - "Maiden England Tour"

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Paraf - ”Rijeka / Moj život je novi val” (RTV Ljubljana, 1979.)

RiRock albumi: Paraf - ”Rijeka / Moj život je novi val” (RTV Ljubljana, 1979.)Što reći o prvom punk singlu grada na Rječini? Kratko, eksplozivno, energično i nadasve direktno. U dvije pjesme i nekih pet minuta glazbe stavljene na prvi singl čisti su epitaf života grada na Rječini i problematike teenagerskih glava onog (i ovog) vremena. U stanju kolektivne apatije, nedostatku slobodnog izražavanja misli, društvene represije i izopćavanja svih stvari i ponašanja koje ne spadaju u norme ophođenja omladinaca i pionira Paraf su bili šaka u oko svim ”dušebrižnicima” ondašnjeg sistema.

Pjesma ”Moj život je novi val”, bavi se problematikom teenagera u odrastanju koji neprestano nailazi na nerazumijevanje, zar samo roditelja?! Kroz pjesmu se provlači ”svakodnevna” kućna tematika koja se isključivo percipira kroz ostale institucije koje u to vrijeme nije baš bilo sretno spominjati...

Pjesmu ”Rijeka”, energičnu obradu uspješnice Heartbreakersa iz ’60 godina, karakterizira tekst koji je u 3 minute uspio opisati način života Riječana u općoj opčinjenosti s ”našim Trstom”, širokom ponudom zapadnih proizvoda i potpunoj demistifikaciji ”napredne proizvodnje” za kojom pate sve kapitalističke zemlje ”kojima smo uzor”. Život opisan u lučkom gradu (”rupi najvećoj u Jugi”) sa svim njegovim akterima (”šminkerica, kurvi, frikova i punkera”) i ”zarazama” (”šminka, Trst”») izuzetno je vjerodostojno prenešena, ispričana i ismijana u nekoliko minuta pjesme.

Nažalost, mnoge stvari su se promjenile. Imamo neke nove klince, kurvi odavno nema na riječkoj rivi, umjesto njih pojavili su se fancy kafići sa sveopćom ponudom istočnjačkih glazbenih zvukova, šaneri su otišli u ropotarnicu povijesti, a ni Trst nije kao što je nekad bio. I još uvijek nije ”naš” - eto, bar se to nije promijenilo!
Fascinantan singl koji predstavlja Rijeku u njezinoj najboljoj punk formi izuzetan je pokazatelj da su Paraf među prvima prepoznali nešto sasvim drugačije i inovativnije a samim time mjenjali su kolektivnu svijest mladih ljudi i dokazali da mogu pisati & svirati pjesme koje su danas punokrvni klasici ex-YU punka.

Nedavno izdanje knjige ”Moj život je novi val” posvećene punk i novovalnim bandovima čisti je dokaz da su Paraf bili jedni od najutjecajnijih punk bandova ex-YU scene, a njihova pjesma ”Moj život je novi val” izrazitom tekstopisačkom inovativnošću nosila je naslovu frazu koja će obilježiti najplodnije razdoblje iste scene. No, to je neka druga priča koja će biti ispričana u nekoj drugoj recenziji...

Pjesme:

1. Rijeka
2. Moj život je novi val

Nikola Cvjetović

Objavljeno 25.01.2005.

Vremeplov

Da bi nešto bilo univerzalno treba biti lokalno!


Ingmar Bergman