Top singlovi

  1. David Bowie - The Stars (Are Out Tonight)
  2. Depeche Mode -Soothe My Soul
  3. Zaz - On Ira
  4. Mark Knopfler - Privateering
  5. My Buddy Moose - Shine! Shine! Shine!
  6. Muse - Panic Station
  7. Queens Of The Stone Age - I Appear Missing
  8. Lana Del Ray - Young And Beautiful
  9. Thirty Seconds To Mars - Up In The Air
  10. Bullet For My Valentine - P.O.W.

Top album

David Bowie – The Next Day

dvd preporuka

Iron Maiden - "Maiden England Tour"

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Transmisia - ”Mincing Machine” (Wide records, 1991.)

RiRock albumi: Transmisia - ”Mincing Machine” (Wide records, 1991.)Prvi album Transmisije izašao je 1991. godine u vinilnom izdanju, da bi ga godinu dana kasnije Wide records objavio na CD-u, koji je by the way tada bio apsolutna novost u svjetskoj diskografiji i industriji nosača zvuka. Slijedom logike (čitaj: isplativosti) rijetki su imali sreću da im album bude objavljen na digitalnom mediju. U ondašnjem riječkom glazbenom miljeu kao compact disc izdanje objavljen je samo ”El Desperado” Leta 3 - i dva mjeseca kasnije debut Transmisije.

”Mincing machine” donosi 12 pjesama od kojih su sve otpjevane na besprijekornom engleskom i dvije na hrvatskom jeziku pod nazivom ”Snaga straha” i ”U sebi do kraja”. Ova posljednja možda ponajbolje opisuje grupu, njihov rad i cjelokupnu karijeru - od nabrijanih, gotovo brutalnih demo početaka, preko eksperimentiranja s elektronikom i ritam mašinama, do moćnog distorziranog stroja koji nosi sve pred sobom snažnim adrenalinskim nabojima ritmova i riffova. Ruku na srce, ondašnja riječka scena nije nikada imala progresivnije izvođače, osim Transmisije i prijateljskog im benda Zona Industriale. Bolje, lošije, drugačije, recentnije - stvar je ukusa, no kada je riječ o progresivnosti ova trojka na tom polju ostala neprikosnovena (i usamljena) dugi niz godina.

Materijali za album snimani su većinom u studiju ”Alchemia” Predraga Trpkova dok su dvije pjesme (na hrvatskom) napravljene u Studiju ”Belveder” Roberta Funčića. Zanimljivo je da prvijenac benda trebao biti EP u izdanju neovisnog Blind Dog recordsa iz Zagreba, međutim EP nije nikada realiziran - mada je čak odštampan omot ploče (što je danas uistinu raritet za rijetke kolekcionare vinila).

Nakon objavljene ploče a netom kasnije i CD-a Transmisia održava koncerte diljem Italije (ne zaboravimo da je to država sa cca. 60 milijunaa stanovnika), Francuske, te Hrvatske i Slovenije. Band se pojavljuje u mnogim svjetski relevantnim medijima, spomenimo ovlaš intervjue, recenzije i članke o grupi u časopisima New Musical Express, Blast, La republica i drugdje. Osim samostalnih nastupa sviraju kao gosti mnogim značajnim imenima strane alter indie rock scene od koje možemo izdvojiti gostovanje legendarnima NoMeansNo u Milanu pred 3.000 ljudi. Neobično za debitante, zar ne?

Transmisia ne staje na, uvjetno rečeno, iznenadnom uspjehu već paralelno s promoviranjem prve ploče ponovno odlaze u ”Alchemia” studio i snimaju ”Dumbshow” koji im uz novog izdavača (Invisible Martina Atkinsa, bubnjara Killing Joke, koji na svom jakom labelu objavljuje između ostalih popularne alternativce Swans, Sugarmack, Pigface i Murder Inc.) otvara vrata Europe i Amerike.

Slijedom životnih okolnosti te međusobnih glazbenih neslaganja i oni će se par godina kasnije upokojiti. Ipak, u zalog budućnosti ostavljaju besprijekoran diskografski opus koji će biti jednim od kamena temeljaca na kojima počiva ”Ri rock” legenda.

Dodajmo i to da je album ”Mincing machine”, osim što se radi o vrsnom audio materijalu, bio i ”sasvim dobar početak” za bend kojem su tadašnji riječki ”glazbeni znalci” olako prognozirali vijek trajanja od samo par tjedana i krajnji domet od jednog nevažnog nastupa Ri rock festivalu.

Transmisia:
Siniša Simper - vokal i bas
Robert Paus - gitare
Robert Mežnarić Žnome - bubanj i ritam mašine.

Pjesme:

01. Frank
02. Unkind love
03. Skiny goose
04. U sebi do kraja
05. Sonic depression
06. Noise
07. Homosexual party
08. In-joy my ass
09. Face of motherfucker
10. Perfect creation
11. Opsession
12. Snaga straha

Robert Paulić

Objavljeno 04.07.2006.

Vremeplov

Skupina New York Dolls je dokazala da ne morate biti savršeni da bi bili prihvaćeni. Mi znamo naših pet akorda.
Johnny Thunders