Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock vremeplov: 2007. godina

RiRock vremeplov: 2007. godinaHal’s All Star festival je Međunarodni glazbeni festival kojemu je 2007. godina bila treća godina održavanja te je ove godine ponudio fuziju sa Zagreb Guitar Summitom koji se proteklih godina realizirao kao zasebno događanje u organizaciji BJ promotions. Dva zasebna međunarodna, gitaristička događanja objedinjena su u jedan događaj pod nazivom Hal’s All Star Guitar Summit 2007. Odvijao se u tri grada, Čakovcu, Zagrebu i Rijeci s početkom 02. 04. i završetkom 07.04.

U pauzi između dva otvaranja ljetnih festivala dogodilo se i jedno zatvaranje pa će tako 26. 05. 2007. ostat zapamćen kao zadnji dan u kojem su ”Lujza” i Željko Šarić odradili svoju zadnju zajedničku smjenu. Omiljeno okupljalište mnogih generacija Rječana rođeno je 13.11.1985. Godine.

Četvrte po redu „Riječke ljetne noći“ spektakularnim zračnim performanceom „K@osmos“, na pedeset metara visine na Gatu Karoline Riječke 05.06. otvorile su jedno od najpoznatijih svjetskih uličnih kazališta „Grupo Puja!“.
Simbol „Noći“, predstava „Mirisi, zlato i tamjan“ treću se godinu izvelo na Kantridi. Na željezničkoj postaji Pećine gledatelji su se sastali i započeli putovanje zvano „DDR - Dobrodošli u Rijeku“, a u Sveučilišnom kampusu na Trsatu dočekao ih je Rade Šerbedžija i „Nokturno“. Duhove Staroga grada prizvali su pisci i pjesnici i njihovi slušatelji i gledatelji, na susretu s „Piscima pod zvijezdama“, i to dvije večeri. Jedna se zove „Morske trave“, a druga „Fabrio, Rijeka i prijatelji“.
Prostor Tvornice papira – Hartera pretvorio se u prizorište drame „Goldoni Terminus“, na Trsatskoj gradini svirao se tango, u Tvornici Torpedo koncert „Galeb“ održao je Oliver Dragojević i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, a Handelovim oratorijem „Mesija“ 19.07., Festival je i završio u Torpedu.

Nakon Hal’s All Star festivala još jedan riječki festival okupio je mnoštvo zaljubljenika u nešto drugačiju glazbu pa je prvi dan Hartere (08.06.) bio rezerviran za ljubitelje elektroničke, afro-beat, funk, house i techno glazbe. Otvorili su ga nadareni Finac Jimi Tenor s afričkim bendom Kabu Kabu, a za njima su se zaredali DJ Simon Baker, DJ Steve Lawler i dobro znani DJ Darren Emerson.
Druga, rock večer (09.06.), bila je razervirana za kultne riječku skupinu Laufer na čelu s Damirom Urbanom. Nastupili su i Darko Rundek sa svojim Carko Orkestrom, hip-hoper Edo Maajka s pratećim bendom Leksaurini, atraktivni Darkwood Duba iz Beograda, Rječani Morso, te ponajviše aktualni i hvaljeni britanaca Dub Pistols.

Laufer – Hartera 03


Nešto više od 2.000 posjetitelja nazočilo je jubilarno-obljetničarskom koncertu Leta 3 održanom u četvrtak 14. 06. 2007. godine u Harteri povodom Dana Sv. Vida i proslave 20 godina rada. Letovci su u suradnji s arhitektonskim studijom Randić-Turato i Retro-elektrom sinkronizirano projicirali kaleidoskopske slike na platna u VIP dijelu prostora za publiku, postavili ogromnu metalnu nosivu konstrukciju za potrebe ostvarenja M.U.Z.I.S. instalacije, doveli cijelu hrpu gostiju (mješoviti zbor Jeka Primorja, gitaristi riječkih heavy grupa Downfall, Father...), udaraljkaše, plesne skupine, ”Riječke pičke” – i odsvirali repertoar od oko 30-tak pjesama iz svih faza rada grupe.

Let3 - Profesor Jakov


Bogato Ljeto na Gradini svojim je gostima ponudilo mnoštvo koncerata, te su su u predivnom ambijentu trstske kule nastupili Urban&4 ”Storyteller”, Zvonko Bogdan, E.N.I. i gosti, Massimo, Jelena Radan, Marko Tolja i gosti, Neno Belan & Fiumens i Marijan Ban, Maksim Mrvica, Vlatko Stefanovski - Miroslav Tadić i gosti, Ana Vidović, Multimedijalni ansambl „TrianguliZona“ te klape Kumpanji, Fortunal. Za sve zaljubljenike u jazz izričaj Gradina je ponudila koncerte Mildredsa, K. Levačića, D. Jurkovića i H. Radanovića , C. Carroll, J. Ricks, D. Halilića i M. Trošelj,Henry Radanović & Frendzz orchestra (M. Dedić, D. Jurković, D. Križić, T. Grabušić, I. Popeskić, B. Gazdik) .
Osim glazbenih večeri Ljeto na Gradini 2007. Ponudilio je i nekoliko kazališnih predstava te večeri stand-up komedije.

Uz mnoštvo lijepih glazbenih događaja ova nam je godina donjela i bolni dokaz ljudske okrutnosti i nehumanosti kada je Dejan Saničanin Cane pronađen u beživotnom stanju utorak 25.09. u blizini odjela Hitne medicinske pomoći riječkog KBC-a na Sušaku. Mladi je riječanin u glazbenim krugovima bio poznat kao gitarist rock grupa OŠ Sulud III, The Stuff i nekadašnjih roots garage rockera The Stoned Cows.

Mlađahni riječki punkeri, grupa Diskurz, krajem 2007. godine zgotovili su svoj materijal i počeli DIY metodama distribuirati njihov prvi demo album jednostavno nazvan samim imenom benda.

Diskurz – Želite


Najbolje pjesme Grada napokon su objedinjene na jednom albumu, snimljenom uživo u klubu Palach pred ’svojom’ publikom. Album nosi naziv ’Palach uživo’.

Vrhunski jazz saksofonist Denis Razumović izdao je album ’In Umbra’ (Dallas), mlađahna skupina Acaid objavljuje svoj treći glazbeni uradak ’Mind Intruder’ ( DIY), veterani ri scene objedinjeni u skupini fOF ponudili su nešto drugačiji glazbeni izričaj na svom prvijencu naziva ’Not One of Them’, a hard core punk, crust bend Xenosa album ’Eternally Conscious’ (Demonkracija Rec.).

Acaid - Mind intruder


Country grupa Crooks & Straights u svibnju 2007. godine objavila je svoj drugi album pod naslovom “Just One Thing” u kojem su ostali vjerni western swingu i honky tonku. No na drugom nosaču zvuka postoji pomak k autorskim radovima koji su ovaj put u većini u odnosu na vlastite obrade poznatih standarda.

f O F Android Demo


U 2007. Riječki su prostori širom otvorili svoja vrata te je održano mnoštvo raznolikih koncerata od kojih ćemo izdvojiti neke. U Dvorani Mladosti nastupili su Hladno Pivo, a kao predgrupa na stageu su se našli OPP, Gibonni kojem se na pozornici pridružio i Damir Urban, te Majke.
Jedan od ponajboljih koncerata ove godine održali su Pipsi u kultnom Palachu,a u Stereo dvorani u sklopu RiRock Stereo serijala iz Milanasu stigli Vallanzaska, a iz Trsta Makako Jump.

Ovogodišnji dobitnici glazbenih nagrada Porin i Status s područja grada Rijeke su Tina Vukov, Putokazi, grupa E.N.I., Robert Funčić, Zoran Prodanović Prlja i Damir Martinović Mrle iz ”Leta 3”, Henry Radanović, Rade Malobabić, Vanja Cuculić i Darko Jurković Charlie koji je osvojio strukovnu nagradu HGU Status.

U Rijeku je stigla i jedna zlatna kugla i to za izvođačicu godine ravno u ruke mlade Tine Vukov.

Objavljeno 09.12.2010.

Povezani članci

Vremeplov

Bez hrvatskog glazbenog mainstreama manje bismo se smijali. Ovako, u nedostatku humora osim sporadičnih provala Knjaza ili Pervana, imamo festivale i playback nastupe koji na lice umorne nacije mogu izmamiti osmjeh.
Mirela Proselac Remi (Elemental)