Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Siječanj 2011. U Art-kinu

Siječanj 2011. U Art-kinuSiječanj u Art-kinu Croatia donosi treći i završni nastavak Millenium trilogije – ’Kule u zraku’ Daniela Alfredsona, politički triler kultnog redatelja Romana Polanskog ’Pisac iz sjene’ (The ghost writer), psihodeličnu eksperimentalnu melodramu kontroverznog Gaspara Noea ’Ulaz u prazninu’ (Enter the void) i nagrađivane dokumentarce u sklopu CTR+ALT+DELETE –Dana dokumentarnog filma.

Art-kino Croatia u Novoj 2011. otvara svoja vrata 7. siječnja.

Od 07. do 12. siječnja na rasporedu je treći nastavak izuzetno popularne i od kritičara vrlo cijenjene ’Millennium trilogije’ snimljene prema romanima švedskog autora Stiega Larssona, ’Kule u zraku ’Daniela Alfredsona.

Glavna junakinja Lisbeth Salander planira svoju osvetu – protiv čovjeka koji ju je pokušao ubiti, ali i protiv samih vladinih institucija koje su joj zamalo uništili život. Kritika je iznimno pohvalila izvedbu glavne glumice Noomi Rapace kao jednu od najdojmljivih interpretacija ženskih likova u povijesti.

Tu je i nagrađeni ’I ja također’ (Yo, tambien) (7.-12.1.) u režiji Antonija Naharra i Álvara Pastora, nekonvencionalna i topla priča o prijateljstvu Daniela, prvog Europljanina s Down sindromom koji je diplomirao na sveučilištu, i Laure, kolegice s posla.

’Ulaz u prazninu’ (Enter the void) Gaspara Noea (Nepovratno, Carne) psihodelična je eksperimentalna melodrama koju u potpunosti gledamo očima glavnog junaka, nominirana za Zlatnu palmu na Cannesu 2009.(13. -19.1.).

”Noeova razbarušena mizanscena doima se poput psihodeličnog tripa, svedena na halucinantnu igru kristala, neurona, neona i sinapsi uronjenih u sintetičke boje.” (D.Rubeša)

’Pisac iz sjene ’(The ghost writer) politički triler kultnog redatelja Romana Polanskog (Rosemaryna beba, Tess, Pijanist), prati priču o ”piscu iz sjene” (Ewan McGregor) koji stiže na osamljeni otok ne bi napisao memoare za bivšeg britanskog premijera, budući da se njegov prethodnik-utopio.

Ocijenjen od kritike kao uradak ”koji samouvjereno i polako izgrađuje napetost, umjesto da se oslanja na šok i akciju” (filmski.net), ’Pisac iz sjene’ s Ewanom McGregorom, Pierceom Brosnanom i Kim Cattrall u glavnim ulogama dobio je Srebrnog medvjeda na Berlin International Film Festivalu 2010. i Europsku filmsku nagradu za režiju.

Tu je i humorna drama o otpuštenom dirigentu koji želi ostvariti san i nastupiti u Parizu, pa zajedno s kolegama glumi da je još uvijek član slavnog Boljšoj Orkestra – ’Koncert ’ Radua Mihaileanua (20.-26.1.).

Peruanski ’Protiv struje’ Javiera Fuentesa-Leóna (23.1.), dobitnik 40-ak nagrada među kojima su i Sundance Film Festival, Miami Film Festival, San Sebastian Film Festival, delikatan je prikaz kako jedna osoba može istovremeno voljeti dvije, izvrstan uradak režisera koji filmom ipak ne daje veći uvid u poliamoriju - koliko u ljudsku prirodu.

Dva dokumentarna filma mladog sarajevskog redatelja Damira Nemira Janečeka – ’Halid Bunić Vječni’ i ’Kinofil’ na programu su Art-kina 27. siječnja.

Dok je ’Halid Bunić Vječni’ oda Halidu, redateljevu prijatelju i istinskom ljubitelju kina, čovjeku koji se rodio u kinu i cijeli život proveo služeći filmu, ’Kinofil’ pak otkriva mračnu stranu društva – riječ je o angažiranom i nagrađivanom filmu o teroru nad životinjama i odnosu i građana i države prema psima lutalicama u Sarajeva. Film su podržali i montipajtonovac Terry Jones i glazbenik Rambo Amadeus.

Ciklus frankofonog filma (24.-27.1.) u organizaciji Društva hrvatsko-francuskog prijateljstva ’Francuska alijansa Rijeka’ donosi četiri suvremena francuska filma, od kojih i
crnu komediju Sjekira (Le Couperet) politički angažiranog i nagrađivanog redatelja Coste-Gavrasa (Oscar, Zlatni globus i nagrada žirija u Cannesu 1970. za film Z ). Priča je to o nezaposlenom bivšem direktoru Bruni koji će zbog oglasa za visoko pozicionirano radno mjesto biti spreman i ubiti svoje konkurente. Costa-Gavras je za ’Sjekiru’ osvojio Film and Literature Award na Film by the Sea International Film Festivalu 2005.

Kraj mjeseca obilježit će najbolji dokumentarci 2009.! U Art-kino, u suradnji s Restartom, od 28. siječnja do 7. veljače, stižu nagrađivani dokumentarni filmovi, a manifestaciju svečano otvara ’Mila traži Senidu’ novinara Roberta Zubera (Human Rights nagrada na Sarajevo Film Festivalu 2010. i prestižni Dok Leipzig 2010.). Potresna i emotivna priča o djevojčici Senidi, nestaloj u ratu u BiH, a zapravo udomljenoj u beogradskoj obitelji Janković, koja započinje potragu za svojom biološkom obitelji. Tu su i nagrađivani ’Neprijatelji naroda’ ( Enemies of the people) novinara Theta Sambatha, nevjerojatna priča o krvoločnom režimu Crvenih Khmera, ”eko-triler” ’Zaljev’ (The Cove) Louieja Psihoyosa, nevjerojatna priča o misiji u skriveni zaljev u Japanu i otkrivanju istine o mračnoj i smrtonosnoj tajni(više od 50 prestižnih festivalskih nagrada), ’Čovjek koji je pobijedio Amazonu’ (”Big river man”) Johna Maringouina prati plivača Martina na dvomjesečnom plivačkom podvigu kroz najopasniju rijeku na svijetu – Amazonu.
Objavljeno 03.01.2011.

Vremeplov

Mislim da bi se Eurosong trebao zvati ”Politički festival neukusong”.
Elvir Laković Laka, pobjednik Eurosonga