Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Siječanj 2012. u Art-kinu

Siječanj 2012. u Art-kinuArt-kino Croatia započinje 2012. godinu Ciklusom filmova Wima Wendersa koji obuhvaća selekciju iz redateljevog opusa posljednja tri desetljeća 20. stoljeća. Wenders iza sebe ima preko 50 filmskih naslova, ne prestaje s filmskom produkcijom još od 1967. godine, a snima dokumentarne i igrane filmove, ali i one kratkog metra.

U prvom ovogodišnjem ciklusu pogledat ćemo 10 filmskih naslova. Nebo nad Berlinom je film o palim anđelima, o ljudima, o Berlinu. Filmovi ceste, Pariz, Texas i Kraljevi ceste, ali i Alice u gradovima filmovi su potrage, putovanja i prijateljstava koji nastaju ’uz put’.

Soba 666, dokumentarni film iz 1982., daje uvid u predviđanja o budućnosti filma. Također, u sklopu ovog ciklusa imat ćemo priliku pogledati i Skarletno slovo iz 1973., Priču iz Lisabona te Braću Skladanowsky iz Wendersovog opusa devedesetih. Uz uistinu brojne nagrade i nominacije, Wenders je nagrađen i Zlatnim lavom u Veneciji (Stanje stvari), nagradom Zlatna Palma (Pariz, Texas) te nagradom za najbolju režiju (Nebo nad Berlinom) u Cannesu. Ciklus filmova Wima Wendersa traje od 7. do 18. siječnja.

Nastavak već tradicionalnih Queer MoMenata, 18. siječnja u 20 sati, donosi Ljepotu, južnoafrički film, koji je 2011. dobio Queer Palmu za najbolji LGBT film na filmskom festivalu u Cannesu. Ljepota je priča o sredovječnom muškarcu koji se, nakon što postaje opsjednut 23-godišnjim mladićem, mora suočiti sa svojom seksualnošću koju je skrivao pod maskom heteroseksualnog braka. Ovaj je film južnoafrički kandidat za nagradu Oskar.

Svečana riječka premijera dokumentarnog filma Aleksandra Črčeka i Marina Marušića, Konvoj Libertas, održat će se u četvrtak, 19. siječnja u 20 sati. Cilj akcije nazvane Konvoj Libertas bila je okupljanje čim većeg broja plovila koji bi u Dubrovnik donjeli humanitarnu pomoć i poruku nade. Ovaj je dokumentarni film svojevrsno je slavljenje te velike humanitarne akcije organizirane za vrijeme Domovinskog rata.

La Havre, novi film poznatog redatelja Akija Kaurismäkija, donosi priču o ostarjelom čistaču cipela s neostvarenim snovima te afričkog dječaka koji doplovljava u luku zajedno s teretom. Starac odluči pružiti utočište dječaku. Le Havre je, također, finski kandidat za Oskar 2012. godine.

Nader i Simin se rastaju, film koji već sada broji oko 30 nagrada, obiteljska je drama o paru koji budućnost svoje obitelji vidi drugačije. Simin želi otići iz Irana kako bi 11-godišnjoj kćeri pružila bolji život dok Nader želi ostati u Iranu i brinuti se za svog bolesnog oca. Upravo se zato Nader i Simin rastaju. Ova potresna drama službeni je iranski kandidat za nagradu Oskar.

Nader i Simin se rastaju igraju od 20. do 26. siječnja, dok Le Havre igra i dan dulje, do 27. siječnja.

Povodom međunarodnog Dana sjećanja na holokaust, 27. siječnja, premijerno prikazujemo dokumentarni film Dorina Miniguttija Iza žice koji progovara o koncentracionom logoru za civilne zatočenike u Gonarsu, u Udinskoj provinciji. Impresije događanja dokumentirane su crtežima i riječima djece i slikara koji su bili zatvoreni.

Kraj mjeseca siječnja rezerviran je za dokumentarni film. Najprije, riječ je o naslovu kojeg smo premijerno gledali prošle godine u sklopu Festivala filmova o ljudskim pravima – Slava kurvi. Novi film austrijskog redatelja Michaela Glawoggera, bez imalo senzacionalizma, filmski je triptih o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Bangladešu, Tajlandu i Meksiku.

Drugi naslov dokumentarnog tjedna, Još sam tu: izgubljene godine Joaquina Phoenixa, redateljski je prvijenac glumca Caseyja Afflecka. Riječ je o lažnom dokumentarcu, odnosno o takozvanom mockumentary žanru. Kamera prati povlačenje glumca Joaquina Phoenixa iz svijeta glume i prelazak u glazbene hip-hop vode. Prema Phoenixu, film je nastao kao reakcija na opčinjenost ljudi reality emisijama za koje smatraju da nisu režirane. Slava kurvi i Još sam tu igraju od 28. siječnja do 3. veljače.


Objavljeno 04.01.2012.

Vremeplov

Da bi nešto bilo univerzalno treba biti lokalno!


Ingmar Bergman