Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Siječanj 2013. u Art-kinu Croatia

Siječanj 2013. u Art-kinu CroatiaPočetak godine u Art-kinu proći će u znaku Ljubavi, nastavit će komedijama ’Vila’ i ’Danak anđelim’a, a privest će siječanj kraju Filmovima koje su voljele naše bake i djedovi. Kraj siječnja je rezerviran za premijeru filma ’Shun Li’ i ’Pjesnik’.

Remek-djelo Michaela Hanekea, ’Ljubav’, komorna je drama o mužu koji njeguje voljenu suprugu koja je doživjela moždani udar. Georges i Anne su u svojim 80-im. Oni su mirni, umirovljeni učitelji, a njihova kćer, također glazbenica, živi u inozemstvu sa svojom obitelji. Jedan dan Anne preživi moždani napad, a veza ovog para prolazi kroz teške trenutke. Jean-Louis Trintignant (Georges) i Emmanuelle Riva (Anne) nagrađeni su za najbolje uloge na Europskim filmskim nagradama 2012., a film već sada broji preko 20 nagrada filmskih festivala i kritike. Drama ’Ljubav’ slovi za najbolji prošlogodišnji film, a još uvijek se iščekuju rezultati Zlatnog Globusa i Oscara.

U rangu najboljih Keatonovih i Tatijevih filmova – kako kritičari hvale film ’Vila’, u Art-kinu prikazujemo novi film belgijsko-francuskog autorskog trojca Dominique Abel, Fiona Gordon i Bruno Romy. Dom radi noćnu smjenu u malom hotelu u blizini luke Le Havre. Jedne noću u hotel dolazi žena bez obuće i prtljage. Njezino je ime Fiona, a ona nudi Domu ispunjenje tri želje jer je ona - Vila. Nakon ispunjene dvije želje Fiona misteriozno nestaje, a Dom, koji se u međuvremenu i zaljubio - traži ju posvuda. Ova je komedija namijenjena svim generacijama.

Komedija Kena Loacha prati glavnog protagonista Robbija koji odlazi u rodilište posjetiti svoju mladu djevojku Leonie i prvi put vidjeti njihovog tek rođenog sina Luka. Preplavljen emocijama i trenutkom, Robbie odlučuje da Luke nikada neće imati tragičan život kakav je on imao. Robbie, izbjegavši ’za dlaku’ zatvorsku kaznu, dobiva drugu šansu... Dok odrađuje zadani društveno korisni rad upoznaje Rhinoa, Alberta i Mo koji, baš poput njega, ne mogu naći nikakav posao zbog povećeg dosjea. Sudbina, na trenutak, mijenja svoj tijek te Robbie otkriva skriveni talent - ima ’nos’ za whisky... ’Danak anđelima’ oduševljava publiku i kritiku diljem svijeta, visoko je rangiran na brojnim filmskim web stranicama, a mnogima će biti dovoljno samo podsjetiti da je riječ o izvanrednom redatelju Kenu Loachu.

ReeQueer MoMenti u siječnju donose dramu ’Iza zidova’ koja započinje s posljedicama barskog pijanstva: barmen Ilir noć završava noseći Paula preko ramena u svoj stan. Iako uspijeva odoljeti iskušenju, ipak je očita kemija među njima. Nakon što ga sumnjičava djevojka ostavi, Paulo će se pojaviti na Ilirovim vratima sa svojom imovinom, i tu započinje njihova zajednička avantura.

Sredinom siječnja pogledajte dokumentarni film ’Posljednja ambulantna kola Sofije’ koji je nagrađen na gotovo svakom festivalu na kojem je zaigrao, a među brojnim nagradama film je prepoznat i u Cannesu i Karlovim Varima. U gradu u kojem 13 kola hitne pomoći pokušava opslužiti gotovo 3 milijuna stanovnika, Krassi je netipičan heroj: puši cigaretu za cigaretom i spašava živote u neprekidnoj smjeni od 48 sati. Ovo je film o avanturama doktora, medicinske sestre i vozača ambulantnih kola u Sofiji, glavnom gradu Bugarske. Boreći se pod navalom besmislica zdravstvenog sistema koji je u rasulu i jedva zarađujući za život, njih troje pokušavaju spašavati živote. Na leđima društvene i političke nesreće najsiromašnije i najkorumpiranije članice EU, vode ih humane kvalitete, altruistička djela i smisao za humor. Jedna od najtragičnijih žrtva države je zdravstveni sustav i to se najviše osjeća u službi hitne pomoći. Nakon 20 godina kapitalizma, broj hitnih službi u Sofiji pao je sa 140 na 13. Sustav je blizu potpunog raspada...

Ernesto Guevara, Che, ubijen u dobi od 39, postao je jedna od najznačajnijih ikona našeg doba. I danas, njegov lik, djela i filozofija imaju nevjerojatnu snagu. Dokumentarac ’Che – novi čovjek’ nudi intiman i otkrivajući pogled u život revolucionara i ikone Ernesta Che Guevare koji sadrži mnoštvo novootkrivenog filmskog materijala i tekstova koji do sada nisu ugledali svjetlo dana. Autor je proveo dvanaest godina istraživajući materiju i Che Guevarinu pisanu riječ te obiteljsku dokumentaciju, a predsjednik Bolivije Evo Morales dozvolio mu je pristup tajnim državnim i vojnim dokumentima i dnevnicima.

Koje su filmove voljela naše bake i djedovi, pogledajte u drugom ciklusu filmskih klasičnih uspješnica. U samo tjedan dana na velikom platnu možete pogledati sedam filmova koji su nekoć punile kino-dvorane. Ovogodišnji ciklus, u avanturističko-glazbenom ruhu, donosi ’Poštanska kola’ Johna Forda i Herkulesa i kraljicu Lidiju, ali i španjolski mjuzikl ’Majko slušaj moju pjesmu’, ’Parižanku’ s Brigitte Bardot i ’Moderato Cantabile’ Petera Brooka s Jeanne Moreau i Jean-Paul Belmondom u glavnim ulogama. Žanr commedia all’italiana u ovom ciklusu predstavlja film ’Kruh i čokolada’. Posljednji film ciklusa je jugoslavenska komedija ’Nema malih bogova’.

Drama Andree Segrea, ’Shun Li i Pjesnik’, nagrađena je na brojnim filmskim festivalima i s čak tri nagrade na filmskom festivalu u Veneciji premijerno se prikazuje u Art-kinu Croatia u četvrtak, 31. siječnja. Kineskinja Shun Li marljivo radi isprva u tvornici tekstila, a potom kao konobarica u kafiću u gradiću Chioggia kako bi otplatila troškove puta u Italiju i omogućila dolazak i svome sinu. U kafiću upoznaje ribara Bepija poznata po nadimku Pjesnik, s kojim se sprijatelji, što smeta kako ostalim mještanima, tako i kineskoj zajednici. Ulogu Pjesnika utjelovljuje Rade Šerbedžija.

Ilustrirajući banalnost zla na impresivno kontrolirani i ponekad crnohumorni način, Michael se služi hladnim, neosuđujućim i nepsihološkim pristupom kada se bavi neugodnom temom: pričom o pet mjeseci u životu 30-godišnjeg pedofila koji je držao 10-godišnjeg dječaka zaključanog u svom podrumu. Michael, triler koji je proizašao iz svijeta u kojem su se dogodili slučajevi Fritzl i Kampusch, iako možda nije baš za svakog, The Guardian izdvaja kao ’Briljantan i jeziv’.

Mjesec siječanj je zaokružen, započet će s Ljubavi Michaela Hanekea, a završit će prvijencom Hanekeovog asistenta Markusa Schleinzera – Michael.

Objavljeno 08.01.2013.

Vremeplov

Znam što sam učinio za glazbu ali ne zovite me legendom. Zovite me - Miles Davis.
Miles Davis