Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Srpanj u Art-kinu Croatia 2011.

Srpanj u Art-kinu Croatia 2011.Srpanj u Art-kinu Croatia donosi Motovun u Rijeci, ’Barbarellu’ i ’Fortunellu’ u sklopu In memoriam Dino De Laurentiis i Nino Rota, dobitnika Oscara za najbolji strani film ’u boljem svijetu’ Susanne Bier, najnoviji uradak Sama Mendesa ’Novi život’ i pobjednika 8. ZFF-a ’Pljačkaš’ Benjamina Heisenberga.

Početkom srpnja 2011. publika još može vidjeti ’Ona se zove Sabine’ i ’Šahisticu’ iz Ciklusa filmova Sandrine Bonnaire (28.06. - 02.07.), dobitnice dvaju Cesara i brojnih vrijednih filmskih nagrada - muze francuskog autorskog filma (redateljice i redatelji Agnes Varda, Maurice Pialat, Claude Chabrol, Jacques Rivette..).

Već od 03. do 06. srpnja u kinu gledamo dva vrijedna kinotečna programa - In memoriam poznatome producentu Dinu De Laurentiisu i Ninu Roti, kultnome skladatelju glazbe za ’Fortunellu’, ’Kuma’ i ’Slatki život’ koji je najpoznatiji po suradnji s Federicom Fellinijem.

Dva su ciklusa povezana - filmove za koje je Nino Rota radio glazbu – ’Fortunella’ s Giuliettom Masinom i ’Milijunski Napulj’ s Delijom Scalom, producirao je upravo Dino De Laurentiis.

U programu posvećenom nedavno preminulome oskarovcu De Laurentiisu gledamo dva klasika koja je producirao: kultni camp klasik ’Barbarella’ Rogera Vadima, s Jane Fondom u glavnoj ulozi astronautice Barbarelle, a prikazat će se i De Santisova neorealistička ’Gorka riža’ iz 1949. sa Silvanom Mangano u glavnoj ulozi.

Programi In memoriam Dino De Laurentiis i Nino Rota završavaju u srijedu, 06. srpnja u 21 sat, kada će se prije De Filippove ’Fortunelle’ filmski kritičar Dragan Rubeša osvrnuti na opus De Laurentiisa i Rote.

U Art-kino Croatia stiže i ’U boljem svijetu’ (’Haevnen’) redateljice Susanne Bier danska je drama nagrađena Zlatnim globusom i Oscarom za najbolji strani film. Anton je liječnik koji odlazi na rad u afrički izbjeglički centar. On i njegova žena su pred razvodom, a njihovog starijeg sina Eliasa zlostavljaju u školi. U obranu mu priskače novi dječak u školi, Cristian, koji će Eliasa uvući u svoj svijet osvete s potencijalno tragičnim posljedicama...Film je na rasporedu od 07. do 13.7.

Susanne Bier je jedna od najvažnijih suvremenih danskih redateljica (’Otvorena srca’ - posebno priznanje na Toronto film festivalu, ’Braća’ - dobitnik nagrade publike na Sundanceu, ’Nakon vjenčanja’ – nominacija za Oscara).

”(...) Krećući se osjetljivim područjem povišene emotivnosti i usporedbe različitih civilizacija i kultura, Bier ipak nikad ne zapada u patetiku i trivijalno moraliziranje, već stvara realističan i emotivno bogat svijet naseljen životnim likovima.” kazao je o filmu Josip Grozdanić.

Najnoviji uradak Sama Mendesa (’Vrtlog života’- ’American beauty’, ’Put do uništenja’ –Road to perdition) – ’Novi život’ (’Away we go’) nježna je i komična drama - priča o mladom paru koji očekuje svoje prvo dijete, s Johnom Krasinskim i Mayom Rudolph u glavnim ulogama. Oni kreću na putovanje po SAD-u kako bi pronašli idealno mjesto za početak nove obitelji, no na putu ih čekaju brojna iskušenja.. Film je na programu od 14. do 20.srpnja.

Film je, uz brojne nominacije, osvojio i pet nagrada- nagradu za najbolji originalni scenarij (Chicago Film Critics Association Awards), a proglašen je i najboljim izborom za ljetni film (Choice Summer Movie). Tri su nagrade pripale Mayi Rudolph za najbolju glavnu glumicu.
Krajem srpnja gledamo pobjednika 8. Zagreb film festivala – ’Pljačkaša’ (’Der Räuber’) Benjamina Heisenberga (21.-26.7.). Istinita priča o čovjeku s mnogo talenata, Johannu Rettenbergeru, koji je i uspješni maratonac i serijski pljačkaš banaka. On hladnokrvno i precizno mjeri svoj puls, napor, izdržljivost i učinkovitost, kako za vrijeme treninga tako i za vrijeme pljački nakon kojih bježi pred policijom.

”(...) Redatelj Benjamin Heisenberg (unuk ’onog’ Wernera Heisenberga) odlično i uz puno crnog humora profilira glavnog junaka isključivo kroz akciju, i to kao čovjeka s opsesijom vrhunskog sportaša koja graniči s ludilom.’” Siniša Paić, filmski.net

Kraj mjeseca donosi Motovun u Rijeci - publika Art-kina Croatia će i ove godine uživati u četiri dana filmova s ovogodišnjeg Motovun film festivala paralelno sa samim festivalom. Ove godine ponajbolje motovunske filmove gledamo i u kinu na otvorenom. Više na službenoj stranici www.motovunfilmfestival.com i www.art-kino.org

Objavljeno 03.07.2011.

Vremeplov

Johnny Cash je jedan od rijetkih koji će proći kroz ”veliko bijelo svjetlo”. Kako vrijeme bude prolazilo postat će daleko važniji od ove glazbene industrije.
Dolly Parton