Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Strašni Riječani - Downfall

Strašni Riječani - DownfallPredstavljamo ”Strašne Riječane” (OŠ Sulud lll, Downfall, Father, One Piece Puzzle, ”Heroine” i Invert) kroz jedinstveni upitnik.

Urednik izdanja Damir Martinović Mrle na novoj kompilaciji ”Strašni Riječani” (Ciklama records/Dallas records 2006.) okupio je bendove i pokušat će ponoviti uspjeh danas već kultne kolekcije ”Rijeka - Pariz - Texas” s kraja 80-tih. Mjesto na kompilaciji dobila je i glazba iz predstave ”Heroine” u produkciji udruge ”Prostor+”, a čiji su autori Mila Čuljak i Adam Semijalac. U multimedijalnom dijelu za glazbu su bili zaduženi The Gilettes vs. Highland Brothers. Kako će album zaživjeti pokazati će vrijeme, no jedno je sigurno ”Strašni Riječani” nude, ako ne potpuni presjek scene, onda svakako njen zanimljiv dio. Razgovarali smo sa većinom izvođača. Treći su teškometalni Downfall.

Tko ste vi, približite malo bend ljudima koji vas eventualno još nisu čuli...
Mi smo Downfall iz Rijeke, osnovan 2003 godine. Sviramo muziku koju ne volimo svrstavati u određene pravce metala. Za našu muziku možemo reći da žestoka i energična sa mnogim različitim utjecajima - volimo da naše pjesme obiluju kontrastom žeštine, melodije i neke određene vrste progrestivnosti. Pobijedili smo na 26. Ri rock festivalu, svirali smo na prvom hrvatskom metal challengeu u Zagrebu, također svirali smo na MMS-u (Zadar), bili smo predgrupa grčkim velikanima metala Rotting Christ i prije par mjeseci bili smo predgrupa Letu 3 u poznatoj dvorani Mediapark (Cvetličarna, Ljubljana).

Znam da glazbenici ne vole žanrovske odrednice, no ipak moram ugnjaviti. Vi svirate - što?
Nama žanrovi nisu previše važni, ne volimo se ograničavati i prepustiti se samo jednom utjecaju.

Tko su vam glazbeni uzori, ako eventualno postoje?
Karlo - Korn, Cob, Iron Maiden, Meshuggah...
Marko - Iron Maiden, Dream Theater, Victor Wooten
Igor - Evergray, Meshuggah, Thomas Lang, Death
Rade - Nevermore (Jeff Loomis), John Patrucci, Metallica.

Članovi benda su?
Karlo Horvat - vokal, gitara
Rade Malobabić - gitara
Igor Malobabić - bubanj
Marko Vladilo - 6 string bass.

Kako ste stupili u kontakt s Ciklama recordsom, koji uvjeti su morali biti zadovoljeni s obje strane da biste bili objavljeni na albumu?
Iz vedra neba dobili smo poziv od Mrleta. Dali smo mu naše prve snimke koje su ga jako zaintresirale, i nakon par razgovora odlučio nas je staviti na kompilaciju.

Kako je odabran vaš materijal koji se nalazi na CD-u?
Mi smo sami odabrali dvije pjesme koje najbolje predstavljaju naš rad i pravac.

Smatrate li potpisivanje ugovora normalnom stvari u razvoju karijere ili ”nužnim zlom” da bi proširili krug svojih potencijalnih slušatelja?
Mi mislimo da je to normalan razvoj karijere benda koji misli ostaviti trag na europskoj ili možda čak svjetskoj sceni. Prvi ugovori jesu „nužno zlo“ za bend, ali s nečime se mora započeti...

Da li je na CD-u ”Strašni Riječani” (ili na eventualnom nastavku kompilacije) trebalo biti još riječkih izvođača, ako da, koji?
Mislimo da nije na nama da odlučujemo o takvim pitanjima.

Koliko ste zadovoljni live nastupom na festivalu ”Hartera 06”?
Najveći nedostatak za nas bio je mali odaziv publike i kašnjenje cjelokupnog programa zbog kojega smo svirali možda prekasno. Uglavnom cijeli festval je dobro osmišljen, atmosfera je bila odlična i svakako bi Hartera trebala postati tradicija.

Pripremate li samostalni album?
Trenutno radimo na novim materijalima za koje se nadamo da ćemo pretvotiti u naš prvi samostalni album.

Najbolji nastup do sada?
Sa svakoga koncerta imamo puno dobrih uspomena, ali bi izdvojili MMS u Zadru gdje smo svirali na najvećem stageu pred više od 2.000 ljudi.

Vidite li se van lokalnih okvira u bližoj budućnosti. Koji su vam daljnji planovi i ciljevi u karijeri?
Svakako se vidimo van granica Hrvatske, jer nažalost smatramo da su za našu vrstu muzike prilike vani puno veće. I željeli bi našu muziku prezentirati široj publici svijeta.

Smatrate li da mediji posvećuju dovoljno pažnje neafirmiranim izvođačima? Zašto?
Definitivno mislimo da mediji ne posvećuju dovoljno pažnje neafirmiranim bendovima. Smatramo da medijska promocija igra važnu ulogu u usponu svakog mladog neafirmiranog benda. Čim se čuje naziv demo bend to se odmah smatra nižerazredno, nezanimljivo i normalno da onda o tome nije zanimljivo pisati u novinama. Svi poznati bendovi su nekad bili demo bendovi tako da definitivno treba posvetiti više pažnje neafirmiranim izvođačima.

Što vam predstavlja pojam ”Ri-rock”?
Predstavlja nam snažnu riječku rock scenu, koja će definitivno opstati još godinama, jer se iz godine u godinu pojavljuju nove mlade snage bendova. Mislimo da je jedinstvena, originalna.
Odlično je to da se u ovakvom gradu može naći toliko raznovrsnih bendova.

Poruka čitateljima Ri-rock.com magazina?
Kupite kompilaciju ”Strašni Riječani” i poslušajte Downfall.

Robert Paulić

Objavljeno 10.07.2006.

Vremeplov

Kada samog sebe okriviš možeš nešto naučiti. Ako kriviš nekog drugoga, ništa ne učiš, zato što nije tvoja greška, njegova je.
Joe Strummer