Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Strašni Riječani - OŠ Sulud III

Strašni Riječani - OŠ Sulud IIIPredstavljamo ”Strašne Riječane” (OŠ Sulud III, Downfall, Father, One Piece Puzzle, ”Heroine” i Invert) kroz jedinstveni upitnik.

Urednik izdanja Damir Martinović Mrle na novoj kompilaciji ”Strašni Riječani” (Ciklama records/Dallas records 2006.) okupio je bendove i pokušat će ponoviti uspjeh danas već kultne kolekcije ”Rijeka - Pariz - Texas” s kraja 80-tih. Mjesto na kompilaciji dobila je i glazba iz predstave ”Heroine” u produkciji udruge ”Prostor+”, a čiji su autori Mila Čuljak i Adam Semijalac. U multimedijalnom dijelu za glazbu su bili zaduženi The Gilettes vs. Highland Brothers. Kako će album zaživjeti pokazati će vrijeme, no jedno je sigurno ”Strašni Riječani” nude, ako ne potpuni presjek scene, onda svakako njen zanimljiv dio. Razgovarali smo sa većinom izvođača. Prvi su OŠ Sulud III.

Tko ste vi, približite malo bend ljudima koji vas eventualno još nisu čuli...
Izet Medošević i ja (Marin Tomić, op.ur.) smo zajedno svirali u grupi Avlijaneri. Nakon što obojica više nismo bili u grupi jedno tri godine i tu i tamo pričali, zaključili smo da nam je dobro išlo zajedničko komponiranje i svirka te smo napravili ono što je postalo OŠ Sulud III. Ja sam iz svog benda Ventil inc. dovukao svog brata Damira Tomića, a prva basistica nam je bila Vanda, poznatija iz sastava Gipss. Kada je Damir napustio grupu njegovo mjesto je zauzeo Ivo Igić (sadašnji bubnjar grupe Fof), a kada je Vanda otišla iz grupe odlučili smo svirati bez bas gitare po uzoru na Jon Spencer Blues Explosion i prvu postavu Partibrejkersa. Budući da nam je postava bila minimalistička stvari su nam postajale sve kraće, pa da ne počnemo raditi pjesme od jedne sekunda odlučili smo ponovno uzeti bas gitaristu. Na bas je došao Vedran Vučković koji je prije svirao u grupi Unlogic Skill. Nedavno se na bubnjeve vratio Damir Tomić, a najnovija akvizicija OŠ Sulud III je gitarista Cane koji je svirao u grupi The Stuff. On je uzet u bend iz razloga što se Sulud III usmjerio prema total rock stilu. Sve više smanjujemo elemente hard corea u muzici i sve više se okrećemo inače našem omiljenom zvuku proto punk bendova poput The Stooges, MC5 i New York Dolls te stoner rock bendovima poput Black Sabbath, Nebula, Fu manchu i Kyuss.
Tako da sada Izet više ne svira gitaru nego samo pjeva dok se ja sad više posvećujem solo gitari, a Canetu prepuštam ritam.

Znam da glazbenici ne vole žanrovske odrednice, no ipak moram ugnjaviti. Vi svirate - što?
Rock and roll.

Eto, kratko i jasno. Tko su vam glazbeni uzori, ako eventualno postoje?
The Doors,The Stooges, MC5 i New York Dolls, Black Sabbath, Nebula, Fu manchu i Kyuss, David Bowie, Joy Division, Jimmi Hendrix, Blues explosion, The Jesus Lizard, Danzig, Sex Pistols, Sonic Youth, The Cult, Metallica. Izet još jako voli The Clash, Električni Orgazam, AC/DC i mnoštvo različitih punk bendova, Cane je lud za Elvisom i Sonicsima, Vule voli Panteru, Faith no More, Motorhead i dosta metala, a Damir obožava Foo Fighterse, Ramonese i Nirvanu.

Članovi benda su?
Hajrudin Ahilej, Bik Koji Sjedi, Elvis Krist, Ludi Konj i Sir Elton John.

Kako ste stupili u kontakt s Ciklama recordsom, koji uvjeti su morali biti zadovoljeni s obje strane da biste bili objavljeni na albumu?
Više reverba na vokalu.

Kako je odabran vaš materijal koji se nalazi na CD-u?
Pa tematski smo izabrali pjesme koje se bave uživanjem u opijatima i hedonizmom.

Smatrate li potpisivanje ugovora normalnom stvari u razvoju karijere ili ”nužnim zlom” da bi proširili krug svojih potencijalnih slušatelja?
Pa... čini mi se da je to normalna stvar, samo budući da je kompilacija, a ne samostalni album neki uvjeti ugovora su mogli biti malo blaži.

Da li je na CD-u ”Strašni Riječani” (ili na eventualnom nastavku kompilacije) trebalo biti još riječkih izvođača, ako da, koji?
Da. Građanski neposluh, Sjekire, Agressive Snail Attack, ENPE, Czaar, žao mi je što su Hessus Attor odbili potpisati ugovor i ne znam da li je kompilacija atraktivna bendovima poput Ashes You Leave ili My Budy Moose koji dobro guraju samostalno.

Koliko ste zadovoljni live nastupom na festivalu ”Hartera 06”?
Super se zabavili. Publika zakon isto. Krivo mi je jedino natpisa po novinama (NL) koji opet nisu posvetili nikakvu pažnju nezavisnim bendovima što su nastupali, već su taj korak naprijed u razvoju Ri-rocka nazvali ”nezanimljivim line-upom” i žali se što nije bilo gužve kao prošle godine kada su ljudi zbog viiška prodanih karata lomili ruke. Zar je potrebno ne moći se kretati da bi koncert uspio?

Pripremate li samostalni album?
Da. Zvat će se ili ”Buka je bolja od muzike” ili ”Elvis Krist”.

Najbolji nastup do sada?
”Metalom protiv maškara 5”.

Vidite li se van lokalnih okvira u bližoj budućnosti. Koji su vam daljnji planovi i ciljevi u karijeri?
Svirati okolo po koncertima, putovati od mjesta do mjesta, piti, komponirati i onda tu cijelu atmosferu staviti na album za dobrobit i uživanje cijelog svijeta.

Smatrate li da mediji posvećuju dovoljno pažnje neafirmiranim izvođačima? Zašto?
Ne. Čini mi se zbog toga što se bendovi umjesto pod kulturu ili neku drugu rubriku u novinama stavljaju u rubriku koja se bavi tračevima, plastičnim operacijama i sličnim sranjima, primjerice ”Fokus” u Novom Listu i onda novinari koji nemaju pojma o muzici, buci itd... već ih jedino zanima glamour ili skandali prate koncerte. Pa kako se oni na koncert nezavisnih bendova osjećaju kao da su pali s Marsa smatraju da ti bendovi nisu zanimljivi široj javnosti. Također mislim da je posrijedi neka vrsta bojkota nezavisnih bendova od strane urednika nekih rubrika (”Fokus”), a to ignoriranje traje već godinama.
Osim toga sve manje je zanimljivih stvari za pročitati u novinama. Novine su počele umjesto informirati ljude zaglupljivati ljude. To je svjetski trend, ali protiv toga se treba boriti, zato je super što postoje čak dva internet sajta posvećena Ri-rocku i udruga koja nezadrživo organizira koncerte i daje ljudima vrijedne grupe, a ne neke Magazine, Danijele, Tonyje i takve.

Što vam predstavlja pojam ”Ri-rock”?
Bendove koji djeluju u Rijeci, s tim da nisam mišljenja da postoji nekakav zvuk ili žanr koji bi taj termin Ri-rock mogao objediniti. Naime, kao što se vidi na kompilaciji bendovi su jako različiti jedni od drugih.

Poruka čitateljima Ri-rock.com magazina?
Vrijeme je da odlučite da li želite biti problem ili želite biti rješenje.

Robert Paulić

Objavljeno 03.07.2006.

Vremeplov

Jedine stvari oko kojih se Mick i ja ne slažemo su band, glazba i ono što radimo.
Keith Richards