Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

”Strašni Riječani” prvi je presjek Ri Rock scene nakon 20 godina

”Strašni Riječani” prvi je presjek Ri Rock scene nakon 20 godinaUrednik izdanja Damir Martinović Mrle na kompilaciji ”Strašni Riječani” okupio je bendove ”Invert”, ”OŠ Sulud III”, ”One Piece Puzzle”, ”Downfall” i ”Father”, a pokušat će ponoviti uspjeh danas već kultne kolekcije ”Rijeka – Pariz – Texas”.

Sredinom lipnja, uoči festivala ”Hartera 06” koji se održava u bivšoj Tvornici papira, svijetlo dana ugledat će kompilacija ”Strašni Riječani”, prvo izdanje diskografske kuće Ciklama Records, čiji je glavni urednik Damir Martinović Mrle iz ”Leta 3”, a koja djeluje kao podetiketa izdavačke kuće Dallas Records.

– Kompilacija je raznovrsna, na njoj su svoje mjesto našli riječki bendovi različitih žanrova. U Rijeci ima puno kvalitetnih bendova koji zaslužuju priliku i bolji tretman nego što ga imaju, a ova je kompilacija moj pogled i moj izbor i smatram da su ti bendovi najkvalitetnije što se može trenutno čuti u Rijeci, kazao nam je Damir Martinović Mrle.

– Nije riječ o komercijalnom proizvodu, već o presjeku riječke scene u prvoj polovici 21. stoljeća, a ova će kompilacija jednog dana biti dokument jednog vremena. Važno je da se nakon dvadesetak godina stvari polako kreću prema naprijed i da ti bendovi dobiju zasluženu priliku, dodaje Martinović, urednik kompilacije ”Strašni Riječani” koja bi trebala za pet riječkih bendova, ”Invert”, ”OŠ Sulud III” , ”One Piece Puzzle”, ”Downfall” i već etablirani ”Father”, postići ono što je prije dvadesetak godina učinila sad već kultna kompilacija ”Rijeka – Pariz – Texas”.

– Kompilacija će biti objavljena negdje oko 15. lipnja, a moći će se kupiti u CD shopovima po pristupačnoj cijeni, najavio je Mrle kojem je matična kuća Dallas ponudila svu potrebnu logistiku.

– Dobar dio života razmišljao sam da pokrenem diskografsku kuću, no do sada nisam bio u prilici realizirati svoju ideju. Sada su se otvorile neke nove mogućnosti, imam dosta iskustva na tom polju, pa sam odlučio pokrenuti stvari, objasnio je Mrle. Osim pet riječkih bendova koji će na kompilaciji biti zastupljeni sa po dvije pjesme, na ”Strašnim Riječanima” kao multimedijalni dodatak naći će se i zanimljiva video animacija ”Mijau laba”, odnosno dvije mlade riječke umjetnice Lane Letović i Manuele Paladin Šabanović, a za glazbenu podlogu zaslužni su ”The Gilettes vs. Highland Brothers”. Mjesto na kompilaciji dobila je i glazba iz predstave ”Heroine” u produkciji udruge ”Prostor+”, a čiji su autori Mila Čuljak i Adam Semijalac.

– Iako je prvo izdanje Ciklame vezano za riječku rock scenu, već iduće izdanje moglo bi biti posvećeno elektroničkoj glazbi, s obzirom da su moji glazbeni interesi dosta široki i da me zanimaju različiti žanrovi, zaključio je Mrle.

Invert

Riječki bend ”Invert” kojeg čine Bojan Šarar, Igor Rogović, Leonard Berisha i Vedran Antić okupio se 2002. godine, a nakon svirki po garažama, dečki su dobili priliku zasvirati i pred publikom na festivalu ”Gitarijada” i ”Ri Rock”. Za sebe kažu da sviraju punk rock, a fascinira ih glazba općenito. Za sada imaju tridesetak autorskih pjesama, od kojih će se dvije naći na kompilaciji ”Strašni Riječani”, a izdali su i demo album.

One Piece Puzzle

Najveća novost vezana za ”One Piece Puzzle” jest da dečki imaju novu pjevačicu Ratku Rural te da više ne pjevaju na engleskom, već na hrvatskom jeziku. Leopold Leo na bubnjevima, Gay.Lo na gitari, Bartol Juha na basu i Damjan Ris zadužen za video okupili su se 2002. godine, a dva su puta pobijedili na ”Gitarijadi”.
– Kompilacija je veliki uspjeh riječke glazbene scene, a festival ”Hartera” pokazat će koliki je zaista interes riječke publike, a i šire za demo bendove, kažu članovi grupe ”One Piece Puzzle”.

OŠ Sulud III

Riječki bend ”OŠ Sulud III” osnovan je u proljeće 2001. godine, a nakon nekoliko izmjena, danas ga čine braća Marin i Damir Tomić, Izet Medošević i Vedran Vučković. Prošle su godine objavili album ”Zlo i naopako” u izdanju nezavisne diskografske kuće ”Slušaj najglasnije”.

– Ostali su bendovi dobri, ali ima još bendova koji bi zaslužili da se nađu na ovoj kompilaciji, ali važno je da se nešto pokrenulo. Ne očekujemo da će se nakon objavljivanja ”Strašnih Riječana” stvari na sceni drastično promijeniti, ali nam je drago što sudjelujemo i dajemo svoj doprinos pokretanju riječke glazbene scene, poručili su dečki iz benda.

Downfall

Karlo Horvat kao vokal i gitara, Rade Malobabić na gitari, Marko Vladilo na basu i Igor Malobabić na bubnjevima okosnica su metal benda ”Downfall” osnovanog krajem 2003. godine.

– Kompilacija je odlična prilika za mlade bendove i drago nam je što je okupila grupe koje dokazuju da je Rijeka grad s najjačom alternativnom glazbenom scenom u Hrvatskoj. To je važna odskočna daska za daljnji rad bendova, da pokažu što mogu i što ustvari zaslužuju, kažu dečki iz ”Downfalla” koji se mogu pohvaliti i pobjedom na 26. Ri Rocku.

Father

Father je bend o kome ste već mogli puno čitati na Ri-rock.comu i u drugim medijima, stoga ih nije potrebno posebno predstavljati ovom prilikom.

Danijela Bauk, Novi list / obrada: Ri-rock.com

Objavljeno 02.06.2006.

Vremeplov

Odlučili smo se ne udaljavati više od milje od svoje kuće, a sada smo prošli ne znam koliko tisuća milja.
Craig Finn (The Hold Steady)