Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Striptease aerobic uz rock zvukove

Striptease aerobic uz rock zvukoveNedavno je u klubu Teuta u Rijeci promoviran revolucionaran program vježbanja za žene - Striptease aerobic kojeg već neko vrijeme pohađa nemali broj riječanki u fitness centru Scorpion u Rijeci. Promocija je započela oko 23h u prepunom klubu nastupom Ane i Ive koje su pokazale zainteresiranoj publici kako uz izvrsnu glazbu i na skroz opušten, polagan, ležeran način oblikovati svoje tijelo.

Prva točka bila je posvećena pravilnom zagrijavanju i istezanju na senzualan način, pretapanjem pokreta, vrlo lagano, fluidno stapajući sve u cjelinu, smislenu koreografiju. Kako se većina pokreta izvodila na podu, zbog nesretno postavljene minijaturne pozornice i malenog prostora, nekolicina je gledatelja ostala zakinuta za vizualni doživljaj. Nakon odlične Ane i Ive uslijedila je pauza čiju je prazninu pokušao upotpuniti DJ zagrijavanjem publike spajajući nespojivo. Meni je sve zvučalo kako da je netko greškom našao neku među-stanicu na radiju, pa usporedno slušamo više stvari odjednom, no očito da je takav dojam imalo samo moje društvo, dok su se ostali odlično zabavljali.

Nakon nekakve dum, dum, te-jedno-te-isto-te-jedno-te-isto stvari stopljene (ili kako bi se sada moderno reklo-sljubljene) sa White Stripe-ovom «Seven Nation Army» na pozornicu je kročio mladić koji je jednom rukom privukao stolicu, dok je u drugoj držao cigaretu. Čim se udobno smjestio (leđima okrenut publici) pojavila se Irina Maričić, voditeljica striptease aerobica i glavna prezenterica i organizatorica večeri. Već nakon prvih taktova Madonnine «Justify my love» publika je gotovo hipnotizirano pratila svaki njen pokret. Točka se satojala od klizanja zidom maznim i kružnim pokretima, vrlo odmjerenih i sporih, da bi se nastavila na podu i kratkim plesom u krilu, čiji je efektni finale bio kada je mladić povukao dim cigare i puhnuo u nju. Dim je dao dramatični štih plesu. On se potom udaljio, dok je ona nastavila plesati na praznoj stolici. Iako znam da je svaka od vježbi koje je izvodila izuzetno teška i traži angažiranost svih mišića (čak i onih za koje mislimo da ne postoje), gledajući nastup, okupljeni su stekli dojam kako je sve vrlo lako izvesti. Posebno me dojmila završnica kada je plesala na stolici, nogu dignutih preko naslona. U jednom trenutku mi je prošla glavom misao kako je dovoljan samo trenutak nepažnje koji može dovesti do kobnih posljedica, toliko mi se opasno činilo, no Irina je sve odradila profesionalno i jednostavno-izvrsno! Ovacije su bile glasne, a atmosfera urnebesna nabijena pozitivom! Nekako mi se učinilo kao da su svi odjednom dobili poriv za plesanjem.

Ostatak večeri protekao je još jednim zajedničkim nastupom svih triju djevojaka, te kratkim poučavanjem zainteresiranih iz publike. Da nisam toliko sramežljiva u javnim nastupima vjerojatno bih se i sama okušala u plesu na licu mjesta. Dvije najhrabrije djevojke naučile su kliziti zidom kružnim pokretima i mogu reći da su za prvi put izgledale vrlo ljupko, i više nego sjajno! Kasnije su komentirale kako nije tako jednostavno kako izgleda i kako ih bole kvadricepsi. Nakon hepeninga uspjela sam se probiti do simpatične Irine koja mi je ljubazno pristala odgovoriti na par pitanja.

P: Kako si došla na ideju da poučavaš ovakav vid rekreacije?
O: Prije nekoliko godina u novinama sam pročitala članak o takvoj vrsti vježbanja, nakon toga je izašla knjiga Sheile Kelly-S- faktor i DVD izdanja Carmen Electrinog Striptease fitnessa. To je spojilo sve moje najveće ljubavi u trening koji sam sama osmislila.
P: Od kada se time baviš?
O: Moram priznati da se nikada u životu nisam profesionalno bavila sportom ni plesom, no privatno sam redovito pohađala satove aerobica. Sa satovima striptease aerobica krenula sam od prošle godine, jer sam shvatila da je to ono što oduvijek želim raditi.
P: Kako izgleda jedan trening?
O: Pa, pokušavam svaki sat prilagoditi potrebama polaznica, kao i njihovim mogućnostima. Svaki trening započinjem zagrijavanjem i istezanjem s time da naglasak stavljam na pravilnu izvedbu i važnost pravilnog disanja, nakon toga vježbaju se pokreti koje u drugom dijelu sata spajamo u cjelinu-koreografiju. Potom izvodimo vježbe snage, nakon čega iznova slijedi istezanje, da bi sat završio meditacijom i opuštanjem. Ponekad napravim kružni trening sa stanicama gdje se izvode vježbe koje i inače koristimo u programu (sve je u biti nekakva mješavina pilatesa, joge, baleta, plesa i striptease pokreta) Uglavnom, cilj mi je osmisliti program koji je u isto vrijeme zabavan, siguran i da donosi rezultate: čvrsto i oblikovano tijelo, oslobađanje od napetosti i spajanje sa svojim unutrašnjim senzualnim bićem. Vježbe koje poučavam grade tonus mišića, učvršćuju tijelo, povećavaju gipkost, pomažu smanjenju tjelesne težine, povećavaju razinu energije.
P: Da li je senzualnost rezervirana samo za djevojke savršenih proporcija ili?
O: Svaka žena je senzualna bez obzira na oblik i masu tijela, kao i bez obzira na godine, samo što je kod nekih žena to više izraženo, dok je velika većina, najčešće zbog odgoja i različitih predrasuda naučila kako senzualnost gušiti, no ona se vrlo lako i brzo može probuditi. Žene postaju sigurne u sebe, slave svoje tijelo, osjećaju snagu vlastitog tijela i prepune su energije, što je predivno! Nije bez razloga rečeno da je svaka žena lijepa! To je činjenica.
P: Koja je razlika između striptease aerobica i onog klasičnog?
O: Prvenstveno u tome što se na klasičnom aerobic satu naglasak stavlja na skakanje u ritmu muzike, važno je koliko pjesma ima bpm-a (beat per minute/udarac u minuti), te ritam mora biti ujednačen, čega u striptease aerobicu nema. Tu možete birati sve vrste muzike. Od hop hopa i repa do rocka i bluesa. Najbolje su se pokazale pjesme koje u sebi sadrže izražen val, tako da je za trening recimo idealna muzika Bjork, White Stripes, Madonne, Nirvane, Pearl Jam, Guns’n’Roses, Coldplay, Aerosmith, Nick Cave… Muzika je gotovo najbitnija u svemu tome jer pomaže da se opustite i lakše svladate pokret. Osim toga ovdje se vježba u polumraku zbog atmosfere i opuštanja, a vježba se bosih nogu. Osim toga nije nužno imati sportsku odjeću, može se nositi nešto sexy i udobno. Iako djevojke najčešće dolaze u sportskom izdanju.
P: Da li postoje predrasude u vezi ovoga čime se baviš i kako se nosiš s njima?
Iskreno, nisam imala neugodnih iskustava iako postoje neke predrasude od osoba koje nemaju točnu sliku toga, te misle kako je to ružno, prljavo, rezervirano samo za barove i osobe sumnjivih moralnih načela, no moram vas razuvjeriti-pokreti su zaista lijepi i jednostavno vas čine više ženstvenom, njima svaka osoba otkriva vlastitu seksualnost. Osim toga u dalekoj prošlosti takva vrsta plesa nije bila namjenjena muškarcima, njime se izražavala moć ženskog tijela da utječe na plodnost zemlje, dakle, tada je religiozno i senzualno bilo jedno. Tek je vremenom postao tabu, no drago mi je što je sve više osoba koje su prihvatile ovu, rekla bih novu revoluciju žena.

Dakle, ukoliko želite biti senzualna i u formi, a i naučiti koji trik za svog partnera, ne oklijevajte nego se priključite jer sve su dobro došle (a i sigurna sam da ćete imati totalnu podršku partnera). Vidimo se!

Elizabeta Milanović

Objavljeno 17.02.2006.

Vremeplov

Važnost riječkih bendova bila je prije svega njihov značaj u Rijeci odnosno tadašnjoj socijalističkoj i samoupravnoj Jugoslaviji. Krajem sedamdesetih, u vrijeme punka, rad primjerice Parafa i Termita ili ljubljanskih Pankrta zasigurno bi bio zapažen i u Londonu, jer su to bili odlični bendovi u tom žanru.
Goran Lisica Fox, riječki glazbeni promotor