Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Studeni 2011. u Art-kinu

Studeni 2011. u Art-kinuStudeni u Art-kinu ’dovozi’ kanskog pobjednika Dječaka s biciklom, dokumentarni portret spisateljice Slavenke Drakulić - Slavenka ili o boli, dvije revije (Revija istočnoafričkog filma i Revija suvremenog talijanskog filma), Festival o pravima djece te dva neobična distopijska naslova, Dormaelov Gospodin Nitko te Trierova Melankolija.

Mjesec studeni u Art-kinu započinje vrlo traženim naslovom Cinema Komunisto, dokumentarnim filmom koji je ’pokupio’ brojne nagrade, među kojima i nagradu Zlatni Hugo za najbolji dokumentarni film na Chicago International Film Festivalu te dvije nagrade na novosadskom festivalu Cinema City. Cinema Komunisto možda jest priča i o Titu, ali je na prvom mjestu priča o jugoslavenskoj kinematografiji i stvaranju novog jugoslavenskog narativa uz pomoć filma.

Dječak s biciklom, pobjednik ovogodišnjeg festivala u Cannesu, donosi priču dječaka u potrazi za ocem, njegovo odrastanje, ali i pronalazak ljubavi tamo gdje ju nije tražio.

07.11. u 20:00 prikazujemo dokumentarni film Slavenka ili o boli, nakon kojeg će se održati razgovor s redateljem Petrom Kreljom te spisateljicom Slavenkom Drakulić. Razgovor vodi kulturologinja Nataša Petrinjak. Ulaz je slobodan.

Queer MoMenti, u mjesecu studenom, predstavljaju nagrađenu argentinsku dramu Odsutan, o dječaku koji gaji simpatije prema instrukoru plivanja. Odsutan je dobitnik nagrade Teddy na Berlinalu 2011.

Revija istočnoafričkog filma (12. i 13.11.), s naglaskom na Keniju, nudi šest recentnih naslova. U ovoj Reviji imamo priliku pogledati i kratke filmove najmlađeg kenijskog redatelja Jeffa Mohammeda te tri dugometražna filma, među kojima i igrani film Vrhunsko zajedništvo te bogato nagrađeni dokumentarni film Mo i ja. Posljednja projekcija Revije, U mojim genima, nudi sliku kako je biti zapravo ’bijela’ u crnoj zajednici, odnosno što znači biti albino u zajednici u kojoj su do nedavno ubijali novorođenčad zbog nedostatka pigmenta. Kratki uvid u istočnoafričku (pretežno kenijsku) filmsku produkciju ponuditi će selektorica programa Lucy Chodota - 12.11. nakon projekcije tri kenijska kratka filma u 18:00. Ulaz je slobodan.

Revija suvremenog talijanskog filma (14. – 20.11.), sastavljena od sedam recentnih filmskih uradaka, svečano se otvara 14.11. u 20:00.

Rastrgan između zakona tržišta i odvažnih sineasta koji ne pristaju na kompromise (Marcello, Frammartino, Rohrwacher), talijanski film nanovo se vraća u Art-kino bolji nego ikad. S dvije izvrsne komedije – Boris i Figli delle stelle (Sinovi sudbine), čiji originalni naziv možda aludira na popularni hit Alana Sorrentija, ali je senzibilitetom bliži Luigiju Tencu. Dok prva igra na tsunami gegova koji se oslanjaju na TV imaginarij (riječ je o popularnoj seriji u produkciji Foxa kojoj se dogodio transfer na veliko platno), potonja priziva najbolju tradiciju starih talijanskih komedija. Suluda Roberta Torre, jedna od ikona napuljskog Novog vala (Izgubljeni poljupci), angažirala je kompletnu žensku ekipu da bi nam pokazala kako talijanska provincija više vjeruje Gospi nego mirakulima koje im obećava Država. Iza Gagliardijeve priče o mafijaškoj karijeri mladog boksača olimpijca (Tatanka) stoji autor Gomore, provjereni Roberto Saviano. Genijalni minimalist Alessandro D’Alatri (Na moru) promatra zimu i ljeto jednog mladića rastrganog između turizma i tvornice, geografske i egzistencijalne usamljenosti. A Andrei Molaioliju (Dragulji) vraća se njegov glumac fetiš Toni Serivllo, sada u priči koja aludira na famoznu aferu Parmalat, prizivajući političke komade Francesca Rosija.

Festival o pravima djece (21. – 24.11.)
Grad Rijeka ove godine je domaćin prvog inkluzivnog Festivala o pravima djece pod motom «Svi bi u kino», stoga su sve projekcije prilagođene osobama s oštećenjem vida i sluha.
Filmski program obilježen je raznolikošću filmskih vrsta, žanrova i stilova među kojima će se naći animirani, dokumentarni i igrani filmovi iz Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Moldavije, Njemačke, Danske, Slovenije, Finske, Srbije, Irske, Nizozemske, Poljske, Gruzije i Grčke. Festival će predstaviti filmove djece i mladih te pet hrvatskih premijera odraslih autora iz inozemstva koji progovaraju o različitim dječjim pravima – od sudjelovanja i stvaralaštva do prava na igru i uvažavanje različitosti.
Ulaz je slobodan.

Gospodin Nitko, s Jared Letom u glavnoj ulozi, vodi nas u daleku 2092. godinu kada životni vijek više nije ograničen, a izbori koje donosimo u mladosti su presudnog značaja. Nemo (Leto) je najstariji čovjek na svijetu sa svojih 118 godina te se budi u bolnici misleći da mu je tek 34. Nemovu priču pratimo kroz tri prekretnice u njegovom životu, u dobi od 9, 16 i 34 godine.

Mjesec završavamo melankolično - zahvaljujući Larsu von Trieru (Antikrist, Ples u tami, Dogville). Melankolija, znanstvenofantastična drama, priča je o nedostatku ljubavi, o odnosu bračnog para, o sestrama, o kraju svijeta. Filmska kritika opisuje film kao «prekrasan film katastrofe». Na filmskom festivalu u Cannesu, nagradu Zlatna palma osvojila je Kristen Dunst, a film je nominiran i za nagradu Palme d’Or (najbolji film). Nakon filma, slijedi razgovor s filmskim kritičarom Dejanom Durećem u atriju Kina.

Objavljeno 02.11.2011.

Vremeplov

Nema grešaka ustvari... pogrešno je ne učiti iz njih.
Robert Fripp