Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Superiorna koncertna izvedba Elvis Stanić Groupa u Palachu

Superiorna koncertna izvedba Elvis Stanić Groupa u PalachuU petak navečer Palach nije ”grmio po običaju” i proizvodio vesele rokerske decibele već su se iz zvučnog sustava kluba u Kružnoj širili profani, jazzerski zvuci popularne ”liburnijske jazz akademije”. U sklopu šarolikog Svidovog serijala ”Rijeka zove!” nastupio je Elvis Stanić sa svojim bendom.

U ugodno popunjenoj koncertnoj prostoriji kluba koji još uvijek čeka dozvolu za neometanu aktivnost već se otpočetka moglo nazrijeti da se radi o drukčijem glazbenom događaju u odnosu na one na koje su se posjetitelji Palacha navikli tijekom prošlih godina.

Koncert je, ukratko, ponudio vrhunsko, na trenutke akademsko, iščitavanje pozamašnog Stanićevog glazbenog i autorskog štiva potpuno lišenog spektakla, blještavog sjaja i nepotrebnog premenaganja karakterističnog za današnju popularnu glazbu i neke njene fuzijske derivate, kojih se i sam Stanić ponekad dotiče.

Veliko glazbeno znanje, osjećaj za aranžmanska rješenja i izvođačko-sviračka superiornost Elvisa Stanića neupitni su, poglavito kada se s time suočite u pogodnom klupskom okruženju. Živi, nepatvoreni dokaz je odabir i izvedba repertoara koji je Stanić pripremio u potezu od posljednjeg albuma ”Bolja strana svijeta / La Meilleure Partie Du Monde” do ”Terra Sacre” iz 1997. godine. Usuglašenost izraza u kome nema pretjerivanja i ”pilanja” gitarom uz suptilnu suradnju s ostalim glazbenicima - kako onima iz iz pratećeg benda tako i gostima (Meri Trošelj i Marko Tolja) - glavna su odlika sinoćnjeg riječkog koncerta koji je zvukom i slikom sniman za potrebe projekta ”Sol & Luna”, ”živog” best of materijala i novog albuma u CD i DVD obličju.

Stanić nije elitistički nastrojen jazz gitarist, dapače, rado se laća harmonike i drugih instrumenata za potrebe dočaravanja atmosfere skladbi koje izvodi. Tako je bilo i sinoć. Bez izdvojenih vrhunaca uravnoteženi Stanić je kao instrumentalist i solidan autor ponajprije zablistao kao samosvjestan glazbenik širokog žanrovskog spektra čiji radovi gaze po vodama jazza ala Pat Metheny, te dijelom zahtjevnije pop produkcije te mediteranskog i hrvatskog etna.

Da je imao što ponuditi šarolikoj publici u kojoj se našlo i ljubitelja jazza i mladih riječkih rokera izlišno je ponavljati, uostalom sve je snimljeno i ovih dana kreće u produkciju, a upravo dok čitate ovaj osvrt Elvis Stanić Group već se sprema put Londona gdje će početkom studenoga održati četiri koncerta u tjedan dana.

Marin Stipetić

Objavljeno 25.10.2008.

Vremeplov

Na fakultetu sam studirao politiku, pa me to zanima. Kako neki vole pročitati dobru knjigu ili preslušati neki CD, tako ja imam potrebu za politikom. Mislim da će kapitalizam uskoro propasti jer mnoge stvari ne štimaju u njemu, posebno u Britaniji. Ma politika je svugdje zanimljiva, bilo da je riječ o Venecueli, Kosovu, Walesu...
Nicky Wire (Manic Street Preachers)