Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Superiorna koncertna izvedba Elvis Stanić Groupa u Palachu

Superiorna koncertna izvedba Elvis Stanić Groupa u PalachuU petak navečer Palach nije ”grmio po običaju” i proizvodio vesele rokerske decibele već su se iz zvučnog sustava kluba u Kružnoj širili profani, jazzerski zvuci popularne ”liburnijske jazz akademije”. U sklopu šarolikog Svidovog serijala ”Rijeka zove!” nastupio je Elvis Stanić sa svojim bendom.

U ugodno popunjenoj koncertnoj prostoriji kluba koji još uvijek čeka dozvolu za neometanu aktivnost već se otpočetka moglo nazrijeti da se radi o drukčijem glazbenom događaju u odnosu na one na koje su se posjetitelji Palacha navikli tijekom prošlih godina.

Koncert je, ukratko, ponudio vrhunsko, na trenutke akademsko, iščitavanje pozamašnog Stanićevog glazbenog i autorskog štiva potpuno lišenog spektakla, blještavog sjaja i nepotrebnog premenaganja karakterističnog za današnju popularnu glazbu i neke njene fuzijske derivate, kojih se i sam Stanić ponekad dotiče.

Veliko glazbeno znanje, osjećaj za aranžmanska rješenja i izvođačko-sviračka superiornost Elvisa Stanića neupitni su, poglavito kada se s time suočite u pogodnom klupskom okruženju. Živi, nepatvoreni dokaz je odabir i izvedba repertoara koji je Stanić pripremio u potezu od posljednjeg albuma ”Bolja strana svijeta / La Meilleure Partie Du Monde” do ”Terra Sacre” iz 1997. godine. Usuglašenost izraza u kome nema pretjerivanja i ”pilanja” gitarom uz suptilnu suradnju s ostalim glazbenicima - kako onima iz iz pratećeg benda tako i gostima (Meri Trošelj i Marko Tolja) - glavna su odlika sinoćnjeg riječkog koncerta koji je zvukom i slikom sniman za potrebe projekta ”Sol & Luna”, ”živog” best of materijala i novog albuma u CD i DVD obličju.

Stanić nije elitistički nastrojen jazz gitarist, dapače, rado se laća harmonike i drugih instrumenata za potrebe dočaravanja atmosfere skladbi koje izvodi. Tako je bilo i sinoć. Bez izdvojenih vrhunaca uravnoteženi Stanić je kao instrumentalist i solidan autor ponajprije zablistao kao samosvjestan glazbenik širokog žanrovskog spektra čiji radovi gaze po vodama jazza ala Pat Metheny, te dijelom zahtjevnije pop produkcije te mediteranskog i hrvatskog etna.

Da je imao što ponuditi šarolikoj publici u kojoj se našlo i ljubitelja jazza i mladih riječkih rokera izlišno je ponavljati, uostalom sve je snimljeno i ovih dana kreće u produkciju, a upravo dok čitate ovaj osvrt Elvis Stanić Group već se sprema put Londona gdje će početkom studenoga održati četiri koncerta u tjedan dana.

Marin Stipetić

Objavljeno 25.10.2008.

Vremeplov

Sve se počelo linkati u jedan junk space. Tako danas funkcioniraju i mediji. To je čisti impresionizam. Toliko te informacija buba, a ni u šta nemaš vremena ući dublje. I onda ti se sve u istom sloju linka – rat u Iraku, Britney Spears, eto ti Ive Sanadera, Justina Timberlakea, Miše Kovača, sve je to jedan kupus koji se hiperlinka.
Vlado Bulić, književnik i kolumnist