Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Termiti - LP ploča Vjeran pas (Reizdanje 2008.)

Termiti - LP ploča Vjeran pas (Reizdanje 2008.)Deset godina nakon objave kultnog (i jedinog) albuma i par dana prije velikog povratničkog nastupa u prodaji će se naći reizdani album „LP Ploča Vjeran pas“ legendarnih riječkih punk prvoboraca – grupe Termiti. Na krilima aktualne ofanzive zvane „Riječki novi val“ koja je digla Kvarner na noge Termiti su ponovo postali in. Osim što će uz bok s još nekolicinom kultnih imena koncertno promovirati antologijski box set ovim će se reizdanjem još jednom podsjetiti na kompletnu glazbenu genijalnost grupe čiji utjecaj se i dan danas osjeća u svim porama riječke, ali i hrvatske scene.

U nešto više od sat vremena zvučnog materijala Termiti su saželi kompletan glas generacije kojem su scenski elementi poput vješala, wc školjke, perja i rezanja žiletom savršeno odgovarali. „LP Ploča Vjeran pas“ sadrži kompletan snimljeni opus grupe – ukupno 24 snimke od kojih 17 studijskih i 7 live kojima je dodan multimedijalan dio s ulomkom o Termitima iz filma „Ritam rock plemena“ Bernardina Modrića.

Koristeći taj materijal te arhivske fotografije i isječke iz novina grupa je konačno dobila i prvi videospot i to za njihovu najpoznatiju pjesmu „Vjeran pas“ čiju režiju potpisuje ekipa iz Rijeke poznata pod imenom Retro_elektro.

Termiti su jedna od najblistavijih priča riječkog i hrvatskog rocka sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina. Očevici njihovih šokantnih nastupa zakleti će se da su zapravo Termiti, a ne neki drugi, u ono vrijeme poznatiji novovalni sastvi, najspektakularniji i scenski najatraktivniji bend tadašnjeg YU punka i novoga vala. Njihov scenski arsenal podrazumijevao je niz noviteta koji su sami po sebi predstavljali drastičan pomak od ondašnjeg mlitavog, preživačkog rock mainstreama: rezanje žiletom, upotreba perja, usisavača, vješala, zahodskih školjki...

Na žalost, Termiti u vrijeme svojega postojanja nisu dočekali objavljivanje vlastite ploče. Osim tri pjesme zabilježene na kompilaciji ”Novi punk val”, nisu na druge načine bili diskografski predstavljeni.

Album je mala antologija njihovog stvaralaštva, osim legendarne ”Ciklame” ona sadrži sve skladbe iz standardnog opusa Termita, snimljene na četiri glavna studijska sessiona i na dva koncertna nastupa. Prvi dojam koje ljubitelj i sudionik vremena pamti u vezi sa Temitima jest nevjerica da je takvo što moguće ovdje i sada, u živo, od (često doslovce) krvi i mesa. Oni su naime bili otkriće i realizacija snova svakog poklonika punka i novoga vala: divlji, neukrotivi, pakleni u živo, beskrajno otkačeni i ruzuzdani, najveći frajeri u gradu.

Iz današnjeg perspektive teško je zamisliti toliko drastičan odmak od uobičajenog i poželjnog ponašanja kako na bini tako i izvan nje, kakav su u svoje vrijeme iskazivali Termiti. U relativno kratko vrijeme za koje je banda unikatnih karaktera uspjela zajedno djelovati, iskovana je serija iznimnih punkoidnih himni koje su žestoko opalile po ušima svakog punkera na prijelomu sedamdesetih i osamdesetih unutar nekadašnjeg magičnog trokuta Rijeka-Ljubljana-Zagreb pa i šire.

Za skladbu ”Vjeran pas” u izvedbi grupe Let 3 u kojoj djeluje jedna od pokretačkih sila nekadašnjih Termita, basist Damir Martinović Mrle, može se kazati da je prihvaćena kao lozinka nekoliko urbanih generacija na prostoru cijele nakadašnje Jugoslavije.

Nastale kao plod neukroćenog talenta, besprimjerne razuzdanosti i kaosa ludih vremena, pjesme Termita instalirale su novu rockersku ali i širu društvenu senzibilnost. Skladbe natopljene ogromnom dozom prkosa, bijesa, humora te začina koji se u ono vrijema nazivao ”društvena kritika”, začudo ili ne, preživjele su dekadu i pol bez znakova kvarenja.

Stihovi poput ”u život kreće samo dio nas, u životu prolazi samo vjeran pas” (Vjeran Pas), ”Mama s razlogom se brineš”, ”Prazne ulice, grad i smeće, nama druge sudbine, prljavije i veće” (Prljava sudbina), ”Pobuna je moja velika i radosna želja je moja stvarna i pakosna” (Pobuna), ”Tko je jači neka to dokaže” (Nova umjetnost) odišu neuništivim, razornim individualizmom koji danas, jednako kao i 1978. ili 1981. zvuči zanosno i realistično.

Termiti su u furioznom tempu ali nonšalantno dosegli ono što uspjeva samo rijetkima: bili su bizaran ali razgovjetan glas generacije i ostavili za sobom trajne bilješke svoga vremena.

Sanjin Đukić

Termiti - ”Vjeran pas” (Video spot: Retro_Elektro, 2007.)

Objavljeno 09.02.2008.

Vremeplov

Blues priča priču. Svaki redak u bluesu ima značenje.
John Lee Hooker