Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

U Rijeci rockabilly sviraju samo Morski psi

U Rijeci rockabilly sviraju samo Morski psi”Put your glad rags on, join me, Hon
We’ll have some fun when the clock strikes one”

(Bill Haley’s ’Rock Around the Clock’)

Buntovnik bez razloga ulazi u tipičan birc ’50-ih, provjerava gel na svojoj pompadour frizuri, stavlja 50$ na biljarski stol, odlazi na juke-box i traži nekoga tko prihvaća okladu tvrdeći da će na vani parkiranom motoru obići poznatu rutu do parka i vratiti se za stol prije nego završi slijedeća na redu ’Peggy Sue’.

Američki ’hillbilly’ južnjaci i glazbeni Memphis, Tennessee stvorili su ono što danas poznamo kao rockabilly glazbu. Važniji od nastupa u gradu subotom navečer bio je sastanak glazbenika u backstageu gdje su eksperimentirali sa novim i starim zvukovima šarenog repertoara na kojem su se između ostalih našli country, gospel, swing, boogie i blues. Saturday Night Jamboree Show u Memphisu iz ’53 zacijelo je prvi šou kao takav gdje se uživo izvodio rockabilly. Bijeli kantri dečki sada su naučili crnačke stilove, novi zanimljivi lickovi prenosili su se sa gitare na gitaru i uskoro je bilo neizbježno da Bill Haley & His Comets naprave ’Rock Around the Clock’ koji će 8 tjedana ostati ’broj jedan’ hit i označiti početak općeg ludila za tim novim stilom.

Ubrzo i sam Kralj ulazi u Sun studio Sama Philipsa i snima ’That’s All Right (Mama)’, a radio stanice tog vremena nebrojeno puta vrtile su i ’Blue Suede Shoes’ Carla Perkinsa, ’Folsom Prison Blues’ Johnnija Casha, ’Summertime Blues’ Eddija Cochranea, ’Breathless’ Jerrija Lee ’The Killer’ Lewisa, ’Hello Mary Lou’ Ricka Nelsona i brojne druge koje su se, na primjer našle na set-listi riječkog benda River Sharks na njihovoj ’suboti navečer’ u klubu Booka. Članovi benda, Roman (solo gitara) i Ljubo (bubnjevi) pristali su nam objasniti zašto su jedini riječki rokabilci te tvrde da „sve dolazi u modu što je nekad bilo u modi. Željeli smo svirati nešto što nitko ne svira u Rijeci. Vraćamo se svojim korijenima“. Postoje samo godinu dana, a nastupi im redovito bivaju hvaljeni sa strane publike za koju kažu da im je „jednim dijelom stalna. Imamo ljude koji redovito dolaze na naše nastupe“. Nastojeći na nastupu što bolje prenijeti duh vremena glazbe koju sviraju, koriste autentične instrumente, „Domagoj je na kontrabasu. Koliko često to vidite? Imamo i Gretsch gitaru iz samih početaka rokenrola, kakvu je svirao i Eddie Cochran. Naš bubnjar je stand-up bubnjar što je isto rijetkost.“ Dečki zasad uglavnom sviraju po Hrvatskoj, ali dogovaraju i skorašnji nastup u legendarnom Nashville-u, „samo čekamo vizu i idemo“.

Rockabilly doživljava svoj revival u ’70-ima, ’80-ima pa i u 21.stoljeću, nakon zatišja što zbog nesreća glazbenika u autima ili zrakoplovima, što zbog skandala sa malim curicama ili britanske invazije koja je pomela sve za sobom. Tu svakako treba izdvojiti Brian Setzerov trio Stray Cats i one koji ne prolaze nezapaženi The Cramps koji su niknuli sa njujorške scene spajajući rockabilly zvukove sa lyricsima inspiriranim starim drive-in horor filmovima, samoprozvani ’psychobilly’ umjetnici i njihov energičan frontman Lux Interior. Na upit kakav je rockabilly revival u Hrvatskoj, Sharksi odgovaraju - „Odličan. U Zagrebu postoje izvrsni bendovi, Mad Man su odlični. Bendovi snimaju za inozemne nezavisne izdavačke kuće na autentičnim instrumentima i dosta su poznati vani.“ Danas postoje godišnji rockabilly festivali od kojih bi oni „izdvojili Rockabilly Rave u Španjolskoj kao najveći, a planiramo organizirati jedan takav festival u Rijeci.“ Kod spominjanja stajlinga na stejdžu imajući na umu prepoznatljivi dressing code ističu kako im je „najvažnija muzika i proizvesti dobar zvuk. Svirali smo nedavno u staroj talijanskoj vili i to je bio pravi katapult u ’40-e, a garderoba je manje važna, a čak i da jest ona je ograničena jer recimo pravu kantri košulju možeš naručiti eventualno preko interneta.“ Na kraju, o sviranju vlastitih stvari, govore da ih zasad nemaju, ali su „naravno u nastanku. Tada se pisalo o brzim autima i svojim curama, a danas je sve manje romantike! Mi smo posljednji romantičari!“.

U svakom slučaju, sa River Sharksima na pozornici, u Booki su svima nakratko narasli bafi i svaki nasumice zaustavljen plesač te večeri ocijenio bi njihov nastup sa pet zvijezdica.

Cheshire Kath

River Sharks @ Palach, Rijeka 2007.

Objavljeno 27.10.2007.

Vremeplov

Znam da sam paranoičan i neurotičan, napravio sam karijeru od toga.
Thom Yorke (Radiohead)