Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Uraganima ide posebno priznanje

Uraganima ide posebno priznanjePosebno DORF priznanje za doprinos promicanju vrijednosti rock kulture ove godine ide riječkoj skupini Utragani, a nagradu će im večeras u Art-kinu Croataia predati riječki novinar i publicist Velid Đekić.

Đekić je prošle godine i sam proglašen promicateljem vrijednosti rock kulture, a o ovogodišnjim dobitnicima kaže sljedeće: ’Riječki Uragani premijerni su hrvatski rock’n’roll bend, ujedno premijerni rock’n’roll bend bivše federalne države. Družina se okupila jeseni 1960. u Sušačkoj gimnaziji, kada su zaredale i prve probe. Inicijator sastava bio je Dario Ottaviani.

Nakon školskih akustičarskih proba, sastav u proljeće 1961. vježba u prostoru Amaterskog kazališta Viktor Car Emin, čiji im stolar izrađuje prve električne gitare. U Caru Eminu će 1961. zabilježiti i prvi oficijelni izlazak na pozornicu, u postavi Dario Ottaviani (solo gitara), Milan Marčan (ritam gitara), Marijan Peharda (pianino) i Ratko Štiglić (bubnjevi).

Prema uzusima svoga vremena, dečki su isprva instrumentalna družina, sklona repertoaru Champsa, Johnnyja and the Hurricanesa, Shadowsa itd. Za ime Uragani odlučuju se prvih dana 1961. Bio je to Ottavianijev prijedlog, a izravno je dugovao njegovim glazbenim uzorima, američkoj skupini Johnny & Hurricanes.

Kao udarna igla Uragana, Ottaviani posuđenom repertoaru siječnja 1962. dodaje prve glazbene brojeve s vlastitim potpisom. To su instrumentalne i vokalne teme, pri čemu je te druge otpjevao prijatelj s gimnazijskih hodnika, Saša Sablić. To su prve autorske rock-teme u tadašnjoj državi.

Uragani će se vrlo brzo prometnuti u izvođačku atrakciju, nakon nekoliko godina rada postati VIS (vokalno-instrumentalni sastav), prihvaćen i u redovima publike i u redovima kritike. U tomu su im pomogla dva objavljena EP-ja, upamćena po hitovima ’Školjka’ i ’Deborah’. Do konca svoga djelovanja, krajem 1971, sastav nažalost nije dobio diskografsku priliku snimiti album.

Tijekom 11-godišnje skupne biografije, članovima benda bilo je 26 riječkih glazbenika, među njima i oni koji su na domaćoj pop-sceni ostavili značajna traga: Saša Sablić, Dalibor Brun, Neda Radetić, Miljenko Karabaić, Mirko Sertić, Arno Udatny, Andrej Baša, Ira Kraljić, Ivica Veljačić i drugi. Uragani redovnim članom smatraju i Antu Škrobonju, osobu iz osnivačkog kruga sastava, začinjavca hrvatske i jugoslavenske rock-fotografije.’Objavljeno 18.03.2012.

Vremeplov

Ovdje je sve u raspadu, a mediji rade sve protiv ove zemlje stvarajući kriterije koji za rezultat imaju da premalo naše glazbe izlazi izvan granica ove zemlje, premda imamo izuzetno talentiranih glazbenika koji ni po čemu ne zaostaju za svjetskim. Što se mene tiče, o meni nitko ništa ne mora pisati u Hrvatskoj.
Damir Halilić Hal