Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Urban & 4- Sjajna svirka i odlična zabava!

Urban & 4- Sjajna svirka i odlična zabava!Damir Urban na hrvatskoj je glazbenoj sceni već tridesetak godina. Kroz čitav period svog stvaralaštva, neovisno radi li se o legendarnom Lauferu ili različitim postavama njegove ’’četvorke’’ svojoj je publici isporučivao skladbe koje su osvajale na prvu, hitove koje nisu pregazile ni godine niti promjene u društvu oko nas.

Pregršt pjesama iz albuma u album koje i danas mlađa publika koja u doba njihova nastanka nije bila rođena ili je bila na jednoznamenkastim brojevima u glas pjeva dokaz su njegove originalnosti i vrijednosti.

Od svih tih bisera trebalo je izabrati one najbolje za od fanova dugo očekivan, u svim medijima najavljivan prvi samostalni koncert Urbana & 4 u zagrebačkoj maloj dvorani Doma sportova.

Iako posao nije bio nimalo lak, Urban i četvorka uspjeli su sastaviti nisku od najvrijednijijh primjeraka, obuhvativši period od Laufera pa do sada aktualnog albuma ’’Mamut’’. No vratimo se na sam početak.

Čast da otvori koncert pripala je Milici Šerbedžiji, mladoj glazbenici, multiinstrumentalistici i kantautorici, koja nam je predstavila svoje tri pjesme sigurno i samouvjereno, osvojivši simpatije okupljene publike.

Nakon nje na binu se popela Dunja Ercegović poznatija kao Lovely Quinces predstavivši nam nove pjesme koje će se naći na njenom albumu. Iako poznata kao odlična gitaristica okupljenima je uspjela demonstrirati uglavnom svoje vokalne mogućnosti budući da je vokal bio puno jači od zvuka gitare. Bez obzira na poteškoće sa zvukom Quinces je kvalitetno odradila svoj nastup i zagriijala okupljene za Urbana & 4.

Promjena svjetlosne kulise označila je početak spektakla, a onda su se na scenu popeli Urban, Marko Bradaschia (bubnjevi), Sandi Bratonja (bas), Saša Markovski (klavijature) i Luka Toman (gitara) i bez puno priče osvojili publiku pametno izabranom ’’Black Tatoo’’.
Čitava dvorana podigla se na noge i pjevala s Urbanom. Brod se otisnuo i kapetan je poveo svoje mornare i sve okupljene kroz more uspješnica, među kojima su se našle najstarije numere poput pjesme ’’Budi moja voda’’ i ’’ Svijet za nas’’ na kojima im se u izvedbi pridružio i Vlado Simcich Vava i kao uvijek pun energije i pozitive ostavio svoj pečat, ’’Robot’’, ’’Nebo’’, ’’ Odlučio sam da te volim’’, ’’Mala truba’’, do novijih ’’Mjesto za mene’’, ’’Glas jeka’’ kada su se na pozornicu popeli Gibonni, Vava i zbor Mozartine, te najaktualnijh pjesama s novog albuma ’’Mamut’’, ’’Priđi mi bliže’’...

Urban je okupljenima ispričao anegdotu o nastanku bas dionice za pjesmu ’’Glas jeka’’ čiji je tvorac Gibonni, te priznao kako su on i ’’dečki’’ snimili pjesmu ’’onako suhoparno kako se njima svidjelo, a onda su je Mozartine napravile po svome’’.

Svojom je spontanošću, iskrenošću i jednostavnošću u obraćanju publici Urban uspio postići da se na ovom uistinu velikom koncertu u velikom prostoru ne izgubi ono najvrijednije što obično karakterizira klupske koncerte, a to je osjećaj prisnosti, povezanosti i ležernosti.

Kraj službenog djela označila je ’’Mala truba’’, no ubrzo nakon nje uslijedio je bis u kojem im se u izvedbi ’’Mjesečevog roga’’ ponovno pridružio Vava, a pjesmu ’’Astronaut’’ pjevala je čitava mala dvorana Doma sportova. ’’Kornjača’’, ’’Aroma satanica’’ i kraj, a dvoranom odjekuje ’’Sada je tako dok ne bude drugačije’’...

Pozitivna energija, osmjesi na licima mladih, mlađih i najmlađih, osmjesi i zadovoljstvo na licima izvođača...

Iako im je ovo bilo novo iskustvo samostalnog nastupa pred tolikim brojem, ljudima pristiglim iz različitih djelova Hrvatske ( Rijeka, Istra, Makarska, Varaždin, Koprivnica...) ali i van granica Lijepe naše, Urban & 4 svoj su posao odradili emotivno ali profesionalno.

Izvrsna i sigurna svirka četvorke i gostiju, Urbanov močan vokal, svjetlosni efekti, atraktivni gosti a među njima i simpatični zbor djece u izvedbi pjesme ’’Priđi mi bliže’’, koja je bila jedna od vrhunaca trosatnog koncerta, podigli su ovaj koncert na jednu višu razinu i osigurali mu visoko mjesto u ovogodišnjoj koncertnoj sezoni.

Nadamo se da će uskoro i Rijeka dobiti svoju verziju velikog zagrebačkog koncerta.

AS PaulićObjavljeno 24.02.2015.

Vremeplov

U represivnom društvu ne možeš biti grozna osoba. Ja nisam grozan, samo sam iskren.
Johnny Rotten (Sex Pistols)