Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Uspješno predstavljen ”novi riječki zvuk” na Trsatskoj gradini

Uspješno predstavljen ”novi riječki zvuk” na Trsatskoj gradiniNorne, Sinteza i Manofon tri su novija riječka glazbena projekta koji su u večernjim satima srijede 20. kolovoza mnogobrojnoj okupljenoj publici predstavili svoje viđenje moderne glazbe s neizbježnim riječkim predznakom.

Znajući da se ne radi o klasičnim rock izvođačima već o posve različitim glazbenim usmjerenjima publika je uživala u priloženom autorsko-izvođačkom repertoaru i u više od tri sata uistinu kvalitetne glazbe.

Iako zanimljivi u svojoj bossa nova i world music orijentaciji te pažljivo biranom repertoaru obrada, tri djevojke i dečki iz skupine Norne su donekle ostale u sjeni prijateljskog fair-play dvoboja dva izrazito progresivna i neobična benda, Sinteze koju vodi svestrani glazbeni talent Sandi Bratonja poznat kao dugogodišnji član Urbanovog benda ”4” - i Manofona, koji je pak oformio iskusni riječki mulitinstrumentalist i producent Vedran Križan.

Manofon je vrlo kvalitetan bend upečatljivog izričaja, što se ponajviše odnosi na tandem Križan-Štok koji se ne libe glazbenog ”šetanja” od matičnih im Quasarra i Nene Belana & Fiumensa do svakojakih gostovanja i suradnji, koji su prvi puta predstavili svoj nadolazeći album što će ujesen objaviti diskografska kuća Menart. Da se radi o zanimljivom materijalu svjedoči činjenica da su za svoj jednosatni nastup Manofon pobrali glasan pljesak zadovoljnih posjetitelja koncerta. Nakon ove live pretpremijere na domaćem terenu sasvim je jasno da je budućnost Manofona neupitna. Predodređeni su za uspjeh i stvaranje sve većeg broja probrane publike koja će ih s veseljem slušati, bila na CD-u, bila na nastupima. Prateći dugogodišnji Križanov glazbeni rad mnogi će se složiti da se u slučaju Manofona radi o samom vrhuncu njegove glazbene karijere u kojoj, osim Nene Belana, još stoje upisani En Face, Marina Perazić, Laufer i brojna druga poznata imena.

S druge strane nišana stoji Sinteza - mračnija, atmosferičnija, rasviranija i licidnija skupina glazbenih odmetnika čiji ”stav” proizlazi iz njihovih vrhunskih sviračkih sposobnosti oslobođenih bilo kakve stege, zakona žanra ili nametnute logike moderne pop glazbe. Sinteza, o kojoj ste već dosta mogli čitati na RiRock.com stranicama, ustvari je vrlo jednostavan bend. Rade ono što vole i rade to iskreno. I to je sva ”mudrost”. Na Gradini smo se uvjerili da su izrasli u vrlo uvjerljiv bend od kojeg vas nezaobilazno podilaze trnci i koji vas mogu povesti na nezaboravno duhovno putovanje - prema vlastitom odabiru i afinitetima. Taj nesvakidašnji bend što protiv svih ustaljenih pravila spaja klasiku, trip-hop, funk, jazz, rock, etno i tko zna što još ne, ima nesvakidašnju kemiju svojstvenu uglavnom za rijetke genije-luđake. U pozitivnom smislu, naravno. Da i oni imaju svoju publiku na Gradini su samo dobili potvrdu, ako nikad prije onda sigurno nakon zadnjih taktova njihovog novog do it yourself singla ”Cedulja”.

Diskografi, što čekate? Manofon je s razlogom ”upecan” a Sinteza vam je - pred nosom. Sinoćnji riječki koncert bio je rijedak primjer dvoboja iz koga su unatoč žestokoj unakrsnoj vatri svi revolveraši izašli kao pobjednici.

Robert Paulić

Objavljeno 21.08.2008.

Vremeplov

Glazba nikada ne bi trebala nanositi štetu.
Robbie Robertson