Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Velid Đekić: ’Red! River! Rock!’ prvi monografski prikaz jedne gradske rock-scene 60-ih u Hrvatskoj

 Velid Đekić: ’Red! River! Rock!’ prvi monografski prikaz jedne gradske rock-scene 60-ih u HrvatskojMogu li socijalizam i zapadna pop-kultura zajedno? Nova knjiga riječkog autora Velida Đekića Red! River! Rock! govori da mogu, točnije da su mogli, za što je Rijeka jedan od ponajboljih primjera.

Bio je prijelaz 50-ih i 60-ih, domaći proizvodni kolektivi nisu prestajali ostvarivati nove uspjehe, radničku klasu i poštenu inteligenciju s novinskih je fotografija promatrao maršal Tito. Mladići i djevojke iz Đekićeve knjige, međutim, malo su čitali novinske stranice, mnogo su više osluškivali programe Radio Monaca i Radio Luxembourga. Nazivali su ih čupavcima, električarima, krivcima za „plesno-urlatorske večeri“ u gradu na Rječini. A oni su bili samo ovdašnji mladići i djevojke koji su se odazvali prekograničnim ritmovima Elvisa Presleya, Shadowsa, Chubbyja Checkera i ostalih pop-zvijezda toga vremena.

Gdje su danas riječke šezdesete? Gdje je doba kada se plesalo u dvoranama Husar, Sayonara, Dynamo, Mustafa, Thalia, Sahara, Car Emin, Index, na Mlaki, Tenisu, Nafti? Zvučnici s plesnjaka toga desetljeća odavno su utihnuli, ali tada stvorena električarska buka u gradu na Rječini još je u zraku. Ne mislimo samo na generacije koje su preuzele štafetnu palicu riječkog rocka od naraštaja 60-ih i predaju je iz ruke u ruku do danas, pružajući gradskoj rock-sceni čvrstu višegeneracijsku okosnicu. Mislimo također na priču o riječkim plesnjacima i sastavima 60-ih koja čeka na stranicama knjige.

Izdanje rekonstruira priču o pokretačima scene, izvođačima, plesnim prostorima, graditeljima instrumenata, autorima, disc-jockeyima i fotografima. U kronološkom nizu od čak 40 portreta rock-družina, kojima pripada središnji dio knjige, mjesto su našli: Uragani, Kondori, Kon-Tiki, Meteori, Brucoši, Pepermint, Sinovi mora, Sonori, Riječani, Suveniri, Crni biseri, Jadran, Eho, Sirene, Plave zvijezde, Kvarner, Bohemi, Kristali, Elektroni, Automati, Novi automati, Mušketiri Sijela 18, Henric III, Demoni, Kockari, Grejs, Sjene, Mamini i tatini, Six Souls, Blow Up, The New, Boom Band, Tois, Horizonti, Neda & Miljenko & Dario, Lafan Karlo Set, Grupa 777 i Colosseum Ars 9.

Knjigom Red! River! Rock! Rijeka postaje prvi hrvatski i ex-jugoslavenski grad koji je monografski dokumentirao vlastitu rock-scenu toga desetljeća. Više nego primjereno, tragom činjenice da su u Rijeci postavljeni brojni kameni-temeljci hrvatskog i ju-rocka: u njoj je otvoren prvi disko-klub tadašnje države (Husar, 1957), formiran prvi rock-sastav (Uragani, 1960), organiziran prvi nastup nekog britanskog rock-benda u istočnoj Europi (Colin Hicks & Cabin Boys, 1960), načinjene prve autorske skladbe (Dario Ottaviani, 1962), započeo radom prvi rock-fotograf (Ante Škrobonja), pojavila se prva Marshall pojačala (Henric III, 1967), pokrenut prvi jazz-rock bend (Grupa 777, 1969) itd.

Izdanje ima 384 stranice, s oko 400 probranih, mahom nepoznatih fotografija, na kojima će mnogi današnji Riječani prepoznati lica iz vlastite mladosti.

O knjizi Red! River! Rock! na predstavljanju će govoriti Mišo Cvijanović, umirovljeni novinar, koji se živo sjeća riječkih plesnjaka iz toga vremena, te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Program uključuje ekskluzivan dio s glazbom uživo, koju izvodi desetak članova originalnih postava riječkih bendova iz 60-ih, specijalno okupljenih u povodu izlaska knjige. Kroz večer vodi Zdravko Lešić, voditelj gradskih zabavnih priredbi ranih 60-ih, organiziranih pod nazivima Mikrofon je Vaš, Vedri ponedjeljak, Dođite nas slušati i drugim.

Izdanje će biti predstavljeno u bivšem klubu Husar, 05.12. 2013. u 19,00 sati


Objavljeno 05.12.2013.

Vremeplov

Ako ne vježbam jedan dan to osjećam ja. Ako ne vježbam dva dana to osjeća moj instrument. Ako ne vježbam tri dana to osjeća moja publika.
Mstislav Rostropovich