Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Vjeran pas prolazi na internetu

Vjeran pas prolazi na internetuNedavno je počela s radom internetska stranica nazvana prema skladbi popularnih riječkih punk kumova, grupe Termiti, Vjeranpas.com. Radi se o privatnoj inicijativi nepotpisanih autora, očito ljubitelja riječkog rock zvuka, koji su razne Ri-rock pjesme u mp3 formatu ponudili na slobodan download.

Kako sami kažu da ”mnoštvo dobrih snimaka nikad objavljenih na nekom službenom izdanju, iz 80-tih i ranije, polako propada, a s njima propadaju i neka od najboljih ostvarenja Ri-rocka” našli su shodnim ista ponuditi javnosti na uvid, preslušavanje i ”skidanje”. Priliku za stvaranje kataloga Ri-rock rariteta za sada je iskoristio manji broj posjetitelja, jer radi se ipak o ”skliskom terenu” i mrežnom podzemlju. Zašto?

Obzirom da ”zamisao stranice nije krađa glazbe već arhiviranje snimaka koje je teško naći i koji se polako gube” vjerojatno će se neki autori i izvođači naći prozvanima da eventualno zakonski zaštite svoje autorsko djelo objavljeno na Vjeranpas.com stranicama.

Mada začetnici ove stranice skromnog dizajna i, za sada, omanje, polulegalne ponude ”empetrica”, stvarno nemaju problema s dobrom voljom i željom za digitalizacijom ”narodnog blaga”, ostaje upitna egzistencija iste kada se ”u igru” uključe ZAMP i HUZIP kao većinski ovlašteni zaštitnici autorskih i izvođačkih prava dijela autora čije su pjesme postavljene na siteu. Oni drugi će po svemu sudeći biti sretni da ih se netko sjetio i ”objavio” njihove davne radove, obzirom da se u početnom katalogu ”Psa” mogu naći pjesme uglavnom starijeg datuma i izdanja.

Za sada, na Vjeranpas.com internetskoj stranici možete pronaći sljedeće izvođače, dio njihovih pjesama i albuma: Let3, Let2, Laufer, Damir Urban, Cacadou Look, Denis & Denis, Grad, Fit, Grč, Mea Culpa, Mrtvi kanal, Siksters i Xenia, te kompilacije Rijeka-Paris-Texas” i ”25. Ri-rock live”.

I za kraj, napomena vlasnika stranice kaže da ”iz poštovanja prema muci i radu riječkih umjetnika, albumi koji se mogu naći u prodaji neće biti postavljeni za skidanje u mp3 formatu”. Po nama, ova inicijativa je hvalevrijedna, međutim svakako treba, u najmanju ruku obratiti pažnju ako ništa više, na dozvole autora, izvođača, njihovih diskografa i pravnih zastupnika, te ostalih zainteresiranih strana.

Do sada, barem koliko je uredništvu Ri-rock.coma poznato (mp3 pjesme koje možete pronaći na Ri-rock.com stranicama su objavljene uz sve potrebne dozvole ili su pokrivene GNU, Creative Commons ili nekom drugom slobodnom licencom o javnom korištenju) internet izdavaštvo nije usaglašeno do kraja niti jasno regulirano zakonima Republike Hrvatske. Nekom na sreću, nekom ne.

Link: www.vjeranpas.com

Anton Cvijić

Objavljeno 01.12.2006.

Vremeplov

Svjestan sam da bi me opsesivnije bavljenje jazzom posve udaljilo od glazbe kojoj sam posvetio čitavu svoju karijeru. Strah me, također, da bi jazz u meni probudio neku vrstu srama prema većini onoga što sam minulih godina pjevao.
Oliver Dragojević