Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Vrhunski majstori na ”Hal’s All Star Guitar Festivalu”

Vrhunski majstori na ”Hal’s All Star Guitar Festivalu”Proteklog je vikenda u riječkom Hrvatskom kulturnom domu održan do sada najuspješniji i najreprezentativniji međunarodni ”Hal’s All Star Guitar Festival” što ga uporno ”gura” naš hvaljeni gitarist Damir Halilić Hal.

Prepun HKD na Sušaku i rasprodane ulaznice potvrdili su kako je ovdašnja publika gladna ovakvih događanja, te da je željna gitarističkih i sličnih, nešto profinjenijih, glazbenih festivala. Tome u prilog ide i činjenica da se ”Hal’s All Star Guitar Festival” uz pokroviteljstvo Grada Rijeke i podršku ostalih sponzora poput IRS Arta održava četvrtu godinu za redom.

Na samom početku prve, subotnje večeri svoje je glazbeno umijeće pokazao domaćin i organizator Hal koji je okupljenima predstavio nedavno dovršenu ”signature model” Stanford gitaru s motivom trsatskog zmaja. Ista, prva hrvatska i prva riječka gitara s potpisom, će se u prodaji diljem svijeta naći za nekih mjesec dana – najavio je vlasnik tvrtke Toni Goetz.

Hala je nakon otvaranja festivala zamijenio Amerikanac John Standfer, nakon kojeg se na pozornicu popeo Sandor Szabo čija je virtuozna izvedba mađarskog melosa i jazza na neobičnim gitarama oduševila sve okupljene. Oduševljenje je bilo to veće jer je Szabo zasvirao i na svojoj dvadesetčetverožičanoj gitari s dva vrata.

Drugi dio subotnje večeri bio je rezerviran za žešće blues-rock zvukove električne gitare na kojoj je ”pržio” Bernie Marsden s pratećim bandom u kome je svirao i svestrani domaćin festivala.

Nedjeljna večer bila je rezervirana za Talijana Waltera Lupija, Francuza hrvatskog porijekla Borisa Dujmovića i britanske bluesere Michaela Messera i Ed Genisa te mnogima najzanimljivijeg gosta ovogodišnjeg ”Hal’s All Star Guitar Festivala” Dominica Millera. On je, ako još netko kojim slučajem ne zna, gitarist koji petnaestak godina svira sa popularnim Stingom i čiji prepoznatljiv stil krasi mnoge Stingove hitove koje gdjekod supotpisuje i sam Miller.

Iako je bilo zanimljivo čuti blues i bluegrass u prvom dijelu nedjeljne večeri, pun pogodak bio je nastup odličnog i komunikativnog talijanskog showmana Waltera Lupija čiji je mediteranski temperament očito savršeno odgovarao publici. Lupi je vrstan fingerstyle majstor i glazbeni istraživač čiji radovi uspješno služe i za terapeutsko liječenje nekih bolesti. Mnogi će upravo njegov koncert izdvojiti kao vrhunac ovogodišnjeg festivala.

Na kraju, ”suzdržani” Anglosaksonac, zvijezda događanja koja to očito ne želi biti, Dominic Miller, mnoge je zatekao svojom jednostavnošću i konzervativnim nastupom pred publikom još ”toploj” od talijanskog majstora Lupija, tako da se osjetilo da su se očekivanja okupljenih i ono što je Miller pokazao donekle razišla. No, ta činjenica više govori o problemu teškog usklađivanja istovjetne atmosfere u festivalskom okružju, jer je Miller, fasciniran Bachovim glazbenim naslijeđem, uistinu ”rijetka zvjerka” čiji se nastup mogao pratiti na nešto suptilnijem, introvertnijem nivou. Tko je u tome uspio dobio je više nego li je očekivao. Miller je, iako posve drugačiji od vatrenog Talijana, pravi umjetnik na gitari, sposoban izraziti i izazvati najprofinjenije emocije i duhovna stanja kod pažljivog slušatelja. A, to mogu tek rijetki.

Miller je na kraju svog nastupa gentlemanski pozvao Lupija da mu se pridruži u izvedbi pop standarda ”Shape Of My Heart” te su tom izvedbom i s još dvije pjesme na bis ova dva vrhunska gitarista na najbolji mogući način zatvorila hapening.

Na Halovu gitarističku smotru Riječani mogu biti ponosni ponajprije jer uz prihvatljivu, jednostavnu, a efektnu produkciju festivala, u grad donosi kreacije nekih drugih kultura, razmišljanja i vibracija, a to je upravo ono što glazbenoj ponudi u Rijeci kronično nedostaje – kvalitetna i kontinuirana strana glazbena gostovanja.

Stoga, ako je potrebno dati ocjenu četvrtog izdanja ”Hal’s All Star Guitar Festivala” možemo samo zaključiti: čista petica.

Robert Paulić

Objavljeno 28.10.2008.

Vremeplov

Ne. Nikada nisam shvaćao muziku kao biznis i nadam se da će tako uvijek i ostati.
Gato Barbieri