Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Završio 5. DORF

Završio 5. DORFNedjeljnim projekcijima i proglašenjem pobjednika završen je peti DORF, odnosno četvrti u Rijeci. Za pobjednika u regionalnoj konkurenciji proglašen je film ’’Ako nikoj ne sviri’’, autora Gjorgjija Janevskog, iz Makedonije, dok je u međunarodnoj konkurenciji slavio ’’We Don’t Care About Music Anyway’’ Cedrica Dupierea i Gaspara Kuentza iz Francuske.

’’Ako nikoj ne sviri’’ govori o Vasku Atanasoskom lideru Bernay’s Propagande, a ’’We Don’t Care About Music Anyway’’ o osam japanskih avangardnih glazbenih umjetnika.
Kako smo već pisali festival je otvoren odličnim filmom o frontmenu Motorheada Lemmyu Kilmisteru, za kojeg ostali akteri filma kažu da je on ’’Rock’n’roll’’. Tijekom četiri dana festivala prikazano je dvadeset vrlo različitih filmova, a svima je zajednički nazivnik bila glazba.

Filmski program pratili su i koncerti riječikih bendova My Buddy Moose i Sjekire te nastup Dj-a Mile Hunda. Jedini film koji nije dokumentarni je ’’Mlad i zdrav kao ruža’’ Jovana Jovanovića s Draganom Nikolićem u ulozi delikventa Stiva. Totalno poremećen film za koji vrijedi uzrečica ’’Sex, Drugs & Rock’n’roll’’, a stvarno je nevjerojatno da je ovakav film snimljen prije četrdeset godina.

U subotu je prikazan film o jednom od najkontroverznijih osoba hrvatske punk scene Satanu Panonskom. Film je snimljen kao diplomski rad Milorada Milinkovića i jedini je film o Satanu snimljen za njegova života. Iskrena i teška priča prikazana kroz tri scene uz do sad neprikazanim snimkama iz Popovača gdje je Panosnki odrađivao zatvorsku kaznu.

Zanimljivo je bilo vidjeti i štrebere kako repaju u filmu ’’Nerdcore Rising’’ te priču o nezavisnoj izdavačkoj kući Creation Records koja je tijekom godina imala potpisane ugovore s nekim od najvećih britpop bendova kao što su Oasis, Jesus And Mary Chain, Primal scream...

Film ’’Mica i okolne priče’’ je sigurno najduhovitij film čitavog festivala, a govori o folk pjevačici Mici Trofrtaljki, izvođačici nekih od najopskurnijh pjesama (’’I labavi ume da zabavi’’ ili ’’Drž se ćeri tvrdog kursa’’ samo su neke od njih).

Za kraj vrijedi još dodati da je riječki glazbeni novinar i publicist Velid Đekić dobio nagradu za doprinos u promicanju rock kulture.

Miran Milić

Objavljeno 15.03.2011.

Vremeplov

Istina je ono što su mi govorili kad sam počinjao - da mediokritet vrlo, vrlo aktivno vuče dole i pokušava da te slomi, da te zadrži da dijelite učmalost - jer svaki put kad netko u nečemu uspije, on ujedno dokaže koliko su neki drugi ljudi bijedni i nesposobni u onome što rade.
Marko Šelić Marčelo