Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Zlatna arena Stampedu i Mrletu

Zlatna arena Stampedu i MrletuČlanovi grupe Stampedo i letovac naglašavaju kako je bilo dosta komplicirano raditi jer je Vlatka Vorkapić bila u Splitu, Stanko u Zagrebu, a Ivanka i Mrle u Rijeci, no bio je to pravi timski rad...

Glazba precizno ocrtava različitost podneblja i mentaliteta protagonista – objašnjenje je ocjenjivačkog suda 59. festivala igranog filma u Puli koji je Zlatnu Arenu za glazbu upravo zbog gore navedenog odlučio dodijeliti autorima glazbe za film ’Sonja i bik’ Ivanki Mazurkijević, Stanku Kovačiću i Damiru Martinoviću Mrletu.

Članovi grupe Stampedo, pjevačica Ivanka Mazurkijević i basist Stanko Kovačić već su zajedno radili glazbu za kazalište i kratke filmove, a na ovom im se projektu pridružio i njezin životni odabranik, basist riječke grupe Let 3 Damir Martinović Mrle.

’Radili smo zajednički, svi troje, a neke smo pjesme Ivanka i ja sami napravili. Jedna od pjesama koje smo napravili nas dvoje je odjavna pjesma filma o crnom biku s bijelim jajima koju je Ivanka otpjevala. Tema joj je Alpe – Dunav – Jadran. Glavni se lik vratio iz Austrije u Dalmatinsku zagoru, zato smo mi to tako povezali. Mi inače doma svakodnevno radimo pjesme, stalno smišljamo nove stvari. Ivanka stalno nešto pjeva, ja sviram... Sad smo na odmoru i također cijelo vrijeme nešto stvaramo. Kroz taj smo film shvatili da možemo dobro funkcionirati i raditi zajedno muziku. Ja sviram bas i gonim kompjutor, a Ivanka pjeva i svira klavir’, otkrio nam je Mrle.

’Sonja i bik’ prvi je film za koji je riječki glazbenik radio glazbu. S glazbom za kazalište, s druge strane, ima mnogo više iskustva.

’Jako volim raditi za kazalište, tamo se osjećam jako dobro, pogotovo ako se poklopi dobra energija. Obožavam raditi s Ivicom Buljanom’, otkrio je Mrle koji je zajedno s Ivanom Šararom radio i glazbu za projekt arhitektonskog studija Randić-Turato koji je 2006. predstavljao Hrvatsku na 10. bijenalu arhitekture u Veneciji.

Inače, za predstavu ’Fedra’ Ivice Buljana njegova je grupa Let 3 dobila nagradu Hrvatskog glumišta za glazbu, a nagradu za glazbu za istu predstavu dobili su i na Festivalu malih scena u Rijeci.
Kazališnim priznanjima može se pohvaliti i Ivanka Mazurkijević. Naime, Stanko Kovačić i ona na Marulovim danima 2009. godine dobili su Marula za najbolju autorsku glazbu, za nagrađivanu predstavu ’Judith French’ u režiji Vlatke Vorkapić.

’Vlatka nam donosi sreću. Radili smo i glazbu za njezinu predstavu ’Tko se boji Virginije Woolf’ u splitskom HNK te za dokumentarni film ’Gabrijel’. Stanko i ja stalno surađujemo, a ovaj put je željela da nam se pridruži i Mrle. Vlatka je velika perfekcionistica i sve mora biti po njenom’, otkrila je Ivanka dodavši kako će jednu od pjesama sa soundtracka filma uvrstiti i na album grupe Stampedo.

Što se tiče Zlatne Arene, nagradu, kaže, nije očekivala.

’Mrle je navikao na nagrade, ja i ne baš. I meni i njemu ovo je prvi put da smo radili na dugometražnom filmu. Stampedo je npr. često imao muziku u filmu, ali nikad nismo radili baš muziku za cijeli film’, rekla je.

Kad su u pitanju redatelji s kojima bi voljela surađivati u budućnosti, popis je poprilično dugačak.

’Bio bi to Quentin Tarantino, Woody Allen, Robert Rodriguez, ali mogu nam se javiti i drugi, svi naši redatelji. Ako nađemo zajedničku liniju manjeg otpora, dogovorit ćemo se, ljudi smo’, zaključila je.

Stvaranje glazbe za film ’Sonja i bik’ Ivankin kolega, svestrani zagrebački glazbenik Stanislav Stanko Kovačić naziva prekrasnim iskustvom.

’S Ivankom sam dosta radio u kazalištu. Za prvu smo predstavu dobili nagradu, a sad i za prvi film. Rad za film se dosta razlikuje od kazališta jer sve mora biti određeno u sekundu. Inače, bilo je dosta komplicirano raditi jer je redateljica bila u Splitu, ja u Zagrebu, Ivanka i Mrle u Rijeci... Osim njih, ne smijemo zaboraviti ni montažera Marina Juranića koji je jako dobro muzički potkovan i puno nam je pomogao u radu, usmjerio nas je u pravom smjeru. Bio je to pravi timski rad’, zaključio je Kovačić koji trenutačno radi glazbu za predstavi ’Ispočetka’ Mislava Brečića koja se priprema u teatru EXIT, a nastavlja i rad s Ivankom, odnosno njihovom grupom Stampedo.

Ivana Kocijan / Novi list

Objavljeno 07.08.2012.

Vremeplov

Kada pričamo o tome tko je najviše utjecao na moj glazbeni ukus moram ti reći da su to... pa, moji roditelji. Oni su razgovarali pjevajući. Stvarno. Stalno su pjevali... ujutro, navečer, stalno. Pogotovo moj otac. On je Irac, znaš? Nakon par pinti piva samo bi pjevao na sav glas. U takvoj atmosferi sam odrasla do 14-te godine mada se tada uopće nisam planirala baviti pjevanjem...
Roisin Murphy, intervju za RiRock.com