Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Znate li tko je Denis Razumović - Razz?

Znate li tko je Denis Razumović - Razz?Denis Razumović - Razz hrvatski je jazz saksofonist iz Rijeke. Sa 13 godina kupuje svoju prvu gitaru i tada počinje njegovo intenzivno bavljenje glazbom. Nedugo nakon toga, biva fasciniran zvukom puhačkih, glazbenih instrumenata i tako 1980. uspijeva nabaviti svoj prvi alt saksofon, pa kreće, paralelno sa gitarom, njegovo samostalno istraživanje tehnike sviranja na ta dva instrumenta. Nakon odsluženja vojnog roka Razumović kao samouki saxofonist pristupa prijamnom ispitu na Glazbenoj Akademiji u Grazu, naravno, na odsjeku za jazz, polaže taj ispit i biva primljen na studij kod profesora Karlhainza Miklina.

Razz danas, pod okriljem Dallas Recordsa, predstavlja svoj album prvijenac ’In Umbra’ sa devet izvedbi jazz standarda i autorskih skladbi. Razz nije nepoznat domaćoj jazz javnosti, većina ga već zna po mnogim nastupima, kako u zemlji, ali i u inozemstvu, te intenzivnoj suradnji sa lokalnim jazz glazbenicima, a osobito sa članovima liburnijske jazz scene. Razz je sudjelovao i u mnogim glazbenim projektima kao što su Black River Quartet, No Name Band, Doctor Doctor, Think Positive te mnogi drugi, kao i na snimanjima albuma surađujući sa glazbenicima poput Denis&Denis, Dado Topić, Putokazi, Hrvoje Hodak i drugi.

Uz gore navedeno Razz je zajedno sa Elvisom Stanićem, Darkom Jurkovićem, Dorianom Hattom i Vladimirom Gašparovićem, jedan je od začetnika i realizatora manifestacije Jazz Time u Rijeci (1992). Iste godine, u Zagrebu osvaja prvu nagradu kao najbolji solist na manifestaciji Prvi jazz pljesak, koja je bila organizirana u sklopu zagrebačke revije jazza pod vodstvom Miljenka Prohaske, Ranka Kralja, i Mladena Mazura. Tom prilikom povezuje se sa članovima bjelovarskog Sigma Jazz Banda, a nakon par zajedničkih nastupa po klubovima u Hrvatskoj odlazi na 10-dnevnu turneju (Njemačka, Nizozemska, Francuska, Belgija) u sklopu koje nastupa na tradicionalnom Gaumme Jazz Festivalu u Rossignolu, koji je međunarodnog karaktera i okuplja velika imena jazza kao što su Chick Corea ili pak Bob Berg.

Njegov glazbeni put od studiranja na Glazbenoj Akademiji u Grazu, preko nastupa i raznih suradnji, biva ponovno nagrađen 2003. godine kada postaje dobitnik glazbene strukovne nagrade Status kao najbolji jazz altist u Hrvatskoj. Naravno, nije izostalo ni priznanje Odjela za kulturu grada Rijeke za više od 20. godina bavljenja glazbom i promicanje glazbene kulture. Denis Razumović - Razz fasciniran je američkim jazzom, a C. Parker, D. Gordon, C.Brown, S. Rollins, C. Howkins izvršili su presudan utjecaj na njegovo sviranje i njegovu percepciju glazbenog izričaja. Po temperamentu ’čistokrvni’ boper, voli svirati u brzom tempu, ali na njegovom repertoaru nalaze se i balade koje izvodi u liričnoj maniri nastavljajući tradicionalne načine izvođenja takvih muzičkih djela.

Zvukovno sebe voli definirati kao spoj J. Mc Leana i Lou Donaldsona, a Art Pepper je, po njemu, izvršio najjači utjecaj na njegovo ritmičko fraziranje. Svoju neobičnu biografiju Danis Razumović Razz, sada je konačno okrunio i obavljivanjem prvog solo album ’In Umbra’ koji je bez sumnje, jedno od najvažnijih izdanja na domaćoj jazz sceni.

Denis Razz Quintet čine:
Denis Razumović – alt saksofon
Branko Sterpin - truba
Spartaco Črnjarić – el. gitara
Darko Mihelić Boćo - kontrabas, el. bas
Tonči Grabušić - bubnjevi.

Marko Belić

Objavljeno 07.07.2007.

Vremeplov

Stav ”znam što radim” je sranje, pa je zato lijepo čuti da to netko prizna, jer nitko ne zna što radi.
Win Butler (Arcade Fire)