Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Gregorian @Beograd: Vatreni koncert!

Gregorian @Beograd: Vatreni koncert!Nakon nešto malo više od 120 minuta muzike Gregorian su se oprostili od beogradske publike. Dug aplauz koji je značio “hoćemo još” uslijedio je i prije toga, kada su bend Gregorian pozvani na bis, ali tako je bilo i tijekom koncerta. Nisu se štedjeli dlanovi a srdačnost članova benda Gregorian koji su se obraćali publici premostila je barijeru bend-publika pa su uslijedili tijekom bisa i povici s neskrivenim željama da publika čuje nešto po svojoj želji.

Sve je krenulo s obradom pjesme ‘Nothing Else Matters’ gdje su se, bez podilaženja Gregorian obratili publici na srpskom poželjevši dobru i prijatnu večer, neskrivajući da im je drago što su prvi put u Srbiji. Međutim, ostatak koncerta kada je bilo obraćanja publici, to je bilo na engleskom.

Četvoročlani bend koji je prednjačio gitarama svim je pjesmama podario jedan pečat Gregorian razmišljanja koji se ogleda u sjajnim solažama i distorziranimi rifovima (koji malo više vuku na heavy metal).

Nastavili su s ‘Loosing My Religion’(REM), te pažnju prisutnih pokupili izvođenjem ‘In The Air (Tonight)’. Grupu U2 su izveli dva puta: ‘With Or Without You’ i ‘One’.

Iz sedamdesetih su pokupili sjajnu ‘Lady In Black’ (Uriah Heep) da bi se vratili u sadašnjost pjesmom ‘Fix You’. U prvom dijelu koncerta, prije pauze od 20 minuta izveli su i ‘Blue Monday’ grupe New Order.

Nakon pauze od dvadeset minuta, krenuvši s pjesmom ‘Kashmir’ do izražaja je došla sestra Sarah Brightman, Amelia Brightman, koja je prava pjevačka ljepotica (ne smije se zapostavi ni njena prirodna ljepota i stas), koja svojom izvedbom nije ostavila publici drugu moućnost do toga da se ne štede dlanovi.

Na red je došla pjesma ‘Hurt’ (NIN), a sve prisutne pjesma grupe Sisters Of Mercy – ‘More’ još jednom je natjerala da aplauzima nagrade i Ameliu i Gregorian i bend te da tako pozdrave maestralnu verziju kojoj su svjedočili.

Prisnost ostvarena interakcijom, urodila je još jednim obraćanjem člana skupine Gregorian koji je objasnio auditorijumu u Centru Sava da natpise u medijima: ‘Gregorian are going to Split’, ne znači da zadnja riječ znači raspad nego grad za koji se zna na ovim prostorima. Uz smijeh i apluz publika je pozdravila ovu igru riječi…

Drugim dijelom koncerta, koji je bio posvećen njihovom novom albumu ”The Dark Side of the Chant”, objavljenom krajem prošle godine, dominirao je žešći zvuk, mračnija atmosfera, a članovi sastava su umjesto bijelih nosili crne odore, dok je Amelia Brightman došla posebno do izražaja svojim atraktivnim nastupom u dugom crnom plaštu.

Bis je pružio izvođenje ’Carmine Burane’ tj. djela ’O Fortuna’. ’Hells Bells’ je potpomognut bio bubnjarskim solom bubnjarke koja je pirotehničkim pomagalima držala palice iz kojih je kuljala vatra. Heavy Metal atmosfera je nastavljena s pjesmom ’Crazy Nights’ grupe Kiss.
Monasi u crnom s bakljama u ruci, vatra duž bine, nastup bubnjara s plamenom na vrhovima palica, varnice iz gitare, žustra rock muzika benda koji je imao dvije gitare, klavijature i bubanj (bez bas gitare) u kombinaciji sa svečanim držanjem osam “monaha” i gregorijanskim koralima, izazvali su ovacije u publici.

Laseri su pomogli da ovaj spektakl ima vizualni doživljaj jer kada utihne muzika ostati će slike. Netko će zapamtiti njih osmoricu, neko odlične solaže gitarista (ili bubnjarski solo), netko će upamtiti Ameliu Brightman. Ukratko, Gregorian su u Beogradu ostavili mnogo toga za upamtiti... Jedno je sigurno, da ponovimo, koncert za pamćenje.


Ivica Stanković

Objavljeno 12.03.2011.

Vremeplov

Ratovi su uvijek započinjali zbog religija.
Glenn Danzig