Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Gutar Art Festival – Beograd - Kontinenti

Gutar Art Festival – Beograd - KontinentiMeđunarodni, 13. po redu, „Guitar Art“ festival održati će se u Beogradu od 16. do 21. 03. 2012. godine. Festival pod sloganom „Kontinenti“ predstaviti će više od 60 umjetnika iz svih dijelova svijeta, a posebno mjesto u programu zauzeti će trio svjetski priznatih majstora gitare „Kings of Strings“ koji čine Tommy Emmanuel, Vlatko Stefanovski i Stochelo Rosenberg.

Koncert ove gitarske supergrupe održati će se u Sava centru 17. 03. 2012. godine, nakon čega će uslijediti turneja u produkciji „Guitar Art“-a, koja će obići i najveće gradove jugoistočne Evrope.

Ulaznice za ovaj koncert već su u prodaji na blagajni Sava centra po cijenama u pet kategorija od 16e do 30e, dok se rezervacije najboljih mjesta u sali mogu izvršiti preko sajta www.gaf.rs – oficijalnog sajta Guitar Art-a.

Trio virtuoznih gitarista na turneji će predstaviti nekoliko različitih muzičkih žanrova, ali i stilova sviranja akustične gitare. Tommyija Emmanuela svijet prepoznaje kao jednog od najvećih gitarista današnjice o čemu svjedoče i priznanja magazina „Rolling Stone“ i „Guitar Player“, nominacije za nagradu „Grammy“ ili pohvale kolega s kojima je surađivao poput Eric Claptona, Joe Satriania, Stevie Wondera ili Steve Vaia koji je prije par godina izjavio da je Emmanuel „najbolji gitarist na svijetu“.

I otac električne gitare, legendarni Les Paul za Emmanuela je 2008. godine rekao da „ima sve predispozicije da bude zaista najveći“. Australijski gitarist ipak dosta je skromniji povodom svog sudjelovanja u „Kings of Strings“: „Ovo je velika čast i bio sam uzbuđen kad mi je predloženo da budem dio ovakvog sastava. O Stochelou sam znao sve već dugi niz godina i želio jako da sviramo zajedno, a kad sam otkrio Vlatkovo sviranje bio sam oduševljen! Naučio sam mnogo toga od Vlatka u posljednje vrijeme“.

Stefanovski je praktički sinonim za gitaru na Balkanu, ali Vlatko je ime kojim su štovaoci uvijek blisko oslovljavali legendarnog gitaristu iz Makedonije. Od osnivanja kultne grupe „Leb i sol“, preko velikih jugoslavenskih i svijetskih turneja, Vlatko je konstantno oblikovao svoje sviranje i komponiranje kroz razne stilove, od snažnih rock rifova do nestvarno brzih jazz pasaža i ritmički neparnih pjesama s juga Evrope.

Poznat među kolegama kao veoma emotivan, iskren i predan umjetnik, Vlatko je kao autor ostavio neke od najvećih pjesama s ovih prostora poput „Čuvam noć od budnih“, „Kao kakao“, „Talasna dužina“, „Nisam tvoj“ ili nezaboravne gitarske izvedbe tradicionalnih tema „Jovano, Jovanke“ i „Uči me majko, karaj me“.

Jedna od brojnih Vlatkovih numera koju trio vrijedno vježba za turneju svakako je i pjesma „Gypsy Song/Eh da imam“ koju je Stefanovski napisao za film „Gypsy Magic“. Suradnju s dvojicom svijetskih majstora, Vlatko doživljava kao priznanje: „Trebalo je proči 40 godina da stignem ovdje gdje sam, kako bi mogao svirati s najboljima na svijetu. Osjećam se kao da sam vježbao svo ovo vrijeme, i to ne samo svirao, već i život izučavao“.

Romsku muziku, kroz njene svingerske, jazz „manouche“ formate, na jedan sasvim drugačiji način, već tri desetljeća proslavlja i virtuozni Stochelo Rosenberg. Zašto mnogi danas tvrde da je prerastao i svog uzora, legendarnog Django Reinhardta, možda donekle objašnjava i činjenica da je gitaru počeo svirati s „tek“ deset godina da bi već u 12. osvojio svoju prvu veliku nagradu u rodnoj Nizozemskoj.

Stochelo s matičnom grupom „The Rosenberg Trio“ danas iza sebe ima 20 studijskih i koncertnih albuma, nagrade magazina „Guitarist“, te brojne nastupe širom svijeta od „North Sea Jazz“ festivala do njujorškog Carnegie Halla.

Vlasnik teme i apsolutnog gitarskog standarda, numere „For Sephora“, Stochelo Rosenberg priznaje da su „Kings of Strings“ za njega „poput najljepšeg poklona“ i u ime cijelog „trilinga kraljeva“ dodaje: „Vidimo se na koncertu!“.

Objavljeno 10.03.2012.

Vremeplov

Muzika se dijeli na dobru i lošu. To je tako jednostavno za razumjeti.
Sejo Sexon (Zabranjeno pušenje)