Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Sade u Beogradu očarala okupljene!

Sade u Beogradu očarala okupljene!Ako se izuzme gužva koja u velikom gradu kakav je Beograd može biti normalna pojava ostaje da se kao uzrok kašnjenju koncerta Sade od oko 70 minuta navede i “razmažena” beogradska publika koja je zbog promjene vremena na zimsko (i pomicanja sata) kasnila ili je navikom da koncerti počinju u 21:00 učinila da se i kada je bend izašao na binu posjetioci pomaljaju između redova tražeći svoje mjesto. Bilo kako, bend je otvorio svoj nastup pjesmom “Soldier of Love” nakon čega se uz gromki aplauz obratila pjevačica Helen Folasade Adu s riječima: ”Hvala Srbijo! Večeras ćemo pokušati nadoknaditi sve godine koje su nas razdvojile. Žao nam je što nismo ranije mogli doći!”

Čitav koncert je osmišljen i izveden perfektno. Glas ove dive čuven je godinama, i nije izgubio na snazi, bend je uigran i vješt, prateći video materijali maštoviti i slikoviti, pa čak i kostim savršeno ”leži” svakom trenutku - u jednom dočarava snagu i ratobornost, a već u sljedećem ranjivost i nevinost.
Sade je počela strogo provokativno. Crnu providnu rolku i vrtoglave štikle tokom večeri je zamijenila ”poslovnim” autfitom, a zatim i vilinskom bijelom haljinom i bosim stopalima.
Pjesme s njenog novog albuma “Soldier of Love”, izuzev naslovne numere, mlako su primljene . Na momente, naročito kada je riječ o novom materijalu, basovi su nadjačavali njen karakterističan glas. Jedino to i ostaje kao zamjerka čitavom koncertu.

Arena je pokazala slabost jer su na momente posjetioci dobivali brujanje basova s bine, vokal je bio u daljini dok bi gitare i klavijature nestale iz slušnog polja.

Set lista obilovala je probranim starim hitovima pa su muškarci neumorno slikali svoje dame koje su se u zanosu ljuljuškale uz ”Smooth operator” (na video bimu je bio dočaran Chicago grad u noći), ”Your love is king”, ”Jezebel” (publika je čak 2 puta u toku pjesme aplaudirala), ”Bring me home”, ”Is it a crime”(publika je nagradlia bend aplauzom u toku pjesme a pjevačica Adu se odužila vokalnom bravurom od koje zastaje dah na kraju pjesme), “Paradise” (pojačana gitarskim rifovima uz pomoć back vokala odužila se na 10 minutnu verziju gdje je publika pozvana na ples i da svojim vrištanjem pojača usijanu atmosferu koncerta) ili ”Sweetest taboo” (verzija između acid jazz i latino zvuka gdje je muškom dijelu publike zastao dah od prelijepe Adu sa raspuštenom kosom u bijeloj haljini).

Osmočlani bend i Helen Folsade Adu su svoje pjesme, uz scenografiju dočarali i putem 2 bima gdje su na momente fanovi uživali u prekrasnim rješenjima kad je korištenje kamere u pitanju ali su tako mogli vidjeti i one trenutke kada je kamerom dočaravana idila gdje nema posjetioca koji ne pjeva.

Koncert je završen popularnom “By Your Side” nakon koje je Sade Adu predstavila svoj bend i poklonila se publici riječima “Mi smo vaši vojnici ljubavi” aludirajući na ime pjesme i albuma “Soldier of Love”. Pjevačica i njen bend izašli su na samo jedan bis uz pjesmu “Cherish the Day”.

Inače, Sade je u Beogradu nastupila u okviru svoje povratničke turneje u kojoj je do sada posetiila 21 grad pred oko 150.000 obožavatelja. Arena je bila prepuna. Izvanredan concert. Za pamćenje!

Ivica Stanković

Objavljeno 02.11.2011.

Vremeplov

Natječem se sam sa sobom i gubim…
Roger Waters (Pink Floyd)