Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Mrtvi kanal – dojmovi, želje i odgovori

Mrtvi kanal – dojmovi, želje i odgovoriU tekstu kojeg upravo čitate, Kanalovci su nam odgovorili na nekoliko pitanja. No, nije sve uvijek kako novinar zamisli, pa tako imate i mali monovju – Srećka Gaćeše. Osim, ovih pričica, možemo se pohvaliti i malom ekskluzivom. Naime, koncert Kanalovaca u Stereo dvorani je snimljen (audio, video) i uskoro će video materijal biti pušten na free download. Tko kaže da se s malo dobre volje nemogu učiniti stvari koje vesele mnoge (od radničke klase, studenata u štrajku ili pak generacije koja nije aktivna).


Srećko Gaćeša – monovju

Odgovoriti ću na sva pitanja u jednom dahu što znači da se dosta toga promijenilo. Jednom davno bih desetak puta vagao svaku riječ, procjenjivao moguće silne dubine izrečenog, sve u smislu nekakve apsolutne dosljednosti i dorečenosti. Konkretna novost je još jedan synth, skupa igračka za veliku djecu koji bi svoju inicijaciju trebao imati na predstojećoj glazbenoj manifestaciji u Palachu. Odlučio sam svoju krizu srednjih godina, za razliku od mojih vršnjaka koji ganjaju curice s kojima se bude upišani (tko s djecom spava budi se popišan), ili se na neke druge načine ludiraju neprimjereno svojoj životnoj dobi, riješiti skupljanjem digitalnih zvukovnih bisera i igrati se do besvijesti u raznim zvukovnim situacijama od Mrtvog kanala do vječnosti. Što se feelinga na bini tiče nakon 25 godina sviračke apstinencije ja sam u prednosti čak i pred Stingom na revival turneji s Policeom, jer njemu je vjerujem, bilo jako fino i drago da ponovo zajedno zaprangija sa svojim pajdašima, ali on je bio nonstop na stageu i svirci pa ne može jednostavno ni naslutiti koliko je ogromno uzbuđenje ponovo vibrirati u omiljenim frekvencijama. A moja ljubav prema boginji glazbi je konstanta bez obzira na stvaralačku apstinenciju ili da u ovo politizirano doba presložim ovu lirsku formulaciju u nešto oštrije MOJA STRANKA JE LJUBAV, A MOJA DRŽAVA JE GLAZBA. Što se novih pjesama tiče kopka me jedna reciklaža stvari koja se zvala ’’Čovjek nije ptica, gdje se djelomično sjećam ponekog stiha i glazbene linije, a tematika je na žalost na neki način slična tragediji koja se ovih dana dogodila kod Konta. Putovi nadahnuća su ponekad zaista neobični, SIMKE je zaslužio da dobije svoju pjesmu …


RiRock.com vju:

RiRock.com: Ipak od posljednjeg nastupa do danas štošta toga se je promijenilo, raspala se država, oformila se je nova. ’’Radniča klasa je otišla u raj’’, a šta se desilo u vašj glazbenoj priči?

Goran Vrkić: Dogodile su se dvije nove pjesme, tj. jedna nova DEMOKRACIJA (JAHAČI APOKALPSE) i jedna UČINIMO NEŠTO ZA RADNIČKU KLASU, čiji je tekst iz onog doba 26 godina unazad bio jedan od prvih tekstova MRTVOG KANALA, a danas smo je malo prearanžirali u jednu fora pjesmu koja ima svoju poruku i danas radnička klasa je uvijek iskorištena, bez obzira o kojem se vremenu radi. Zato želimo ovim koncertom u Palachu dati svoj doprinos radničkoj klasi i uputiti na neiskorištenu mogućnost stvaranja neke prave demokracije. Mladi ne izlaze na izbore jer nisu svjesni da upravo oni mogu promijeniti našu zajedničku budućnost: zato dođite na KONCERT ZA RADNIČKU K(L)ASU i izađite na izbore da nešto mijenjamo…

RiRock.com: Nakon tolikih godina na nastupanja kakav je feeling biti opet na bini?

Goran Vrkić: Biti na stageu sudeći po ona 2 nastupa na tulumu i u Stereo dvorani, feeling je fantastičan. Izlazi jedna odlično nabijena energija koju smo prenijeli i prenosit ćemo je na našu publiku. Nadam se da ćemo moći i ovaj put u Palachu čvrsto odsvirati našu iskrenost.

RiRock.com: Dal’ su u pripremi nove pjesme?

Goran Vrkić: Stvarati ćemo nove pjesme i vjerujem da će biti dobre, ali o tome je za sada teško pričati jer moraju biti iskrene, a ne samo komercijalne po šabloni; uglavnom imamo o čemu pričati i svirati. Inspiracija je bitna, a nju hranimo svakodnevno pogledom u novine. Tamo do zime imati ćemo novi materijal u rukama, a do tada uživajte u live verziji starih pjesama koje su u jednoj boljoj produkciji današnjeg vremena, a i izvođački zrelije, snimljene u Stereu.

RiRock.com: Ajde neka Diego podijeli priču sa snimanja ’’Nedjeljnog popodneva’’ s čitateljima rirock.coma

Diego Kernel: Ulazak u HRT (ne znam kako se onda zvao; JRT op.a.), pretraživanje - ko na muriji - stvari, džepovi.... – valjda nismo izgledali reprezentativno… Tada je i Film snimao „Neprilagođen“ - Jura se malo folirao - dignuti nos (tko ste-što ste vi?), no nakon par kratkih rečenica se smirio, pokunjio i više nije kenjao.Tri - četiri dobra mlada komada (šminkerice, one oko snimanja) su se odmah prikačile Goranu - to je trebalo vidjeti... kao da je zvijezda...
Ja i Aldo smo izletili van i prošvercali konjak, i bend se malo zaveselio.Nakon dugo čekanja na snimanje, napokon - Željka Fatorini najavljuje prvi put, a mi izmjenjujemo misli i utiske.
Kad je utvrđeno da svi mislimo isto, ja sam to rekao i na glas:
„Cijeli bend bi vas J....“
U nedjelju su starci gledali cijelo Nedjeljno popodne, ali nas nije bilo??!

RiRock.com: Kakvi su Vam planovi za svjetliju budućnost?

Goran Vrkić: Upravo ovih dana miksamo u studiju GIS materijal koji smo snimili na koncertu u Stereu, znači radimo na DVD live i CD live, koji će ugledati svjetlo ubrzo, pa ćemo taj DVD staviti na free download, eto još jedan doprinos za radničku k(l)asu.

RiRock.com: Kakva je scena danas?

Goran Vrkić: Premalo je prostora gdje se bendovi mogu iskazati i pokazati svoje umijeće koje su mukotrpno trošeći vrijeme i novac iz entuzijazma stvarali. Što se tiče bandova kojih je fala Bogu ima i dan danas na riječkoj sceni (50-tak i više grupa), ali fali jedna udružena zajednička scena i energija pojedinih bandova koja bi se stopila u jednu jaku scenu. Bandovi premalo daju i ostaju u garaži sami umjesto da guraju i organiziraju nešto zajedničko. Udružene snage uvijek su bolje pa se rađaju i bolje ideje! Svi mi imamo DIJAGNOZU… mi sviramo i stvaramo jedan djelić kulture, a grad nam mora još više pomoći, kao i pojedinci koji to shvaćaju, zato dajmo medijske pozitivne energije za našu scenu.

Mrtvi kanal - Ludnica
Nikola Cvjetović

Objavljeno 30.04.2009.

Vremeplov

Da li sam bio kod psihijatra? Ne, mada sam siguran da me smatraju zanimljivim slučajem. Kad god ih slučajno sretnem postavljaju mi mnoga pitanja.

Neil Young