Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

21. Human Rights Film Festival

21. Human Rights Film FestivalDvadeset i prvo izdanje Human Rights Film Festivala posvećenog ljudskopravaškim temama i autorskom filmu održat će se od 4. do 9. prosinca 2023. godine u Kinu Kinoteka i Dokukinu KIC, uz dodatne diskurzivne programe u Dokukinu KIC.

Festival u ponedjeljak, 4. prosinca u Kinu Kinoteka otvara novi film Gorana Devića “Što da se radi?” u čijem fokusu se nalazi Željko, šef sindikata Tvornice vagona Gredelj, rastrgan krivnjom zbog smrti svog zamjenika Mladena koji je izvršio samoubojstvo nakon velikih javnih prosvjeda i sukoba unutar sindikata. Devićev je film paradigmatična priča Hrvatske, ali i ostalih istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja.

Filmski program 21. HRFF-a predstavlja više od dvadeset igranih i dokumentarnih filmova koji su obilježili ovu godinu, među kojima se ističu naslovi autora poput Nuri Bilge Ceylana koji se na HRFF vraća s filmom “Suha trava”, dramom o samoživom profesoru kojeg je maloljetna učenica optužila za zlostavljanje; Kena Loacha koji je za svoj najavljeni oproštaj od filmskog platna snimio još jednu dramu o modernoj Britaniji – na festivalu u Locarnu nagradom publike ovjenčan film “Stari hrast” radnjom je smješten u selo na sjeveroistoku Engleske i bavi se imigrantskim pitanjima, ksenofobijom i sistemskim zanemarivanjem radnika; te Jonathana Glazera koji se predstavlja s višestruko nagrađivanim novim filmom o holokaustu. Temeljen na istoimenom romanu Martina Amisa, Glazerov film “Zona interesa” o životu zapovjednika Auschwitza dobitnik je više nagrada na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, među kojima i Grand Prix i nagrada FIPRESCI, te 5 nominacija za Europsku filmsku nagradu. Dvije godine nakon što je na HRFF-u prikazan njegov film, Oscarom nagrađeni “Drive My Car”, na festival se vraća i japanski redatelj Ryusuke Hamaguchi s dramom “Zlo ne postoji” o ruralnoj gentrifikaciji koja je na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji nagrađena Srebrnim lavom te nagradom FIPRESCI.

Kombinirajući elemente eksperimentalnog i igranog filma nastaje novi film hrvatskog autora Damira Čučića “Polako nikuda” koji portretira glavne likove Olega i Martu primjenom postupka varijantne repeticije – isti događaj ispričan je dva puta zaredom, samo što je drugi put izmijenjen. Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a prikazivanje na HRFF-u je hrvatska premijera.

Očekuje vas navedeno i još niz filmova koji u svim pregledima godine iznimno visoko kotiraju.

Objavljeno 03.12.2023.

Vremeplov

Riječi mogu biti vrlo moćne. Mislim da su - teške.
Brian Ferry