Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Bonnie Prince Billy – Nomad umjetnik (Skica modernog pirata)

Bonnie Prince Billy – Nomad umjetnik (Skica modernog pirata)’’When your mouth is laying ope
Head knocked back you don’t cope
You’re out of rings and flowers and soap...’’


Neki dan me ponovno zaustavio na cesti kompulzivni lažljivac, no ovaj put mi nije ponovno prodao priču o tome kako mu je novac ostao u autu te mu treba sitno za telefonski poziv, već me samo pitao koliko je sati makar je kao obrazloženje opet dodao neku priču o autobusu za Drenovu i njegovoj satnici. Ipak, ono što me ostavilo zamišljenom neko vrijeme, bila je činjenica da me neodoljivo podsjetio na Bonnie Billyja. Nema tu nekog konkretnog objašnjenja, ali upravo ga tako zamišljam, sa njegovom dugačkom bradom i malo loše raspoređene kose, kao nekakvog lokalnog lutalicu koji nasumice zaustavlja prolaznike i postavlja im pitanja ili slaže neke priče, i smije se ljudima dok se oni njemu smiju te zatim sklada svoje pjesme o istima, a ponekad sjedne sa gitarom na stejdž i pobere ogroman pljesak.

O Bonnie Prince Billiju možda zaista možemo jedino i imati samo svoje vizije, jer je jedan od onih o kojemu, ma koliko god kopali po internetu, ne možemo puno toga pronaći, te je rijetko davao intervjue, a ako i jest, odgovori su mu često dvoznačni. Podsjeća pomalo na Pynchona, pisca kojemu su novinari mnogo puta pokušali pogoditi pravi identitet jer nije bio viđen u javnosti, a glas mu se mogao čuti samo jedanput i to u epizodi Simpsona gdje je nacrtan sa kartonskom vrećicom na glavi i velikim upitnikom. Pravim imenom, Will Oldham, ostaje donekle misterij za javnost, makar se njegova osoba pojavljuje na pozornici. Ono što nam ostaje i po čemu on želi da ga sudimo jesu njegova djela – njegove pjesme koje sam sklada i piše i ponovno ispravlja do duboko u noć, njegove note odsvirane na gitari nekad labelirane kao američka korijenska muzika, nekad kao indie, njegovi spotovi sa nacrtanim medvjedima ili ljudima-pticama, njegovi lyricsi koji mogu biti sve, od detaljnih opisa ljepote stiskanja tijela uz tijelo do najintimnijih razgovora s Bogom. Zaista, njegovi albumi kao cijeline mogu biti i propovijedi i knjige karnalnih užitaka.

Ako vas ipak još zanima, ovaj umjetnik iz Louisville, Kentuckyja, svoj je pseudonim, sam kaže odabrao zbog jednog od kraljeva iz linije Stuarta, popularno zvanog Bonnie Prince Charlie te zbog dobro znanog kauboja sa Zapada, Billy the Kida, kojemu je pravo ime Billy Bonney. Također, o njemu se još zna da se okušao i u glumačkoj karijeri u par filmova nezavisnih izdavačkih kuća, ali je uskoro odustao, jer mu je najviše smetao sav taj publicitet te svijet filma za njega nije ispao onakvim kakvim ga je zamišljao kao dijete. Koliko bi nam još zapravo značile biografske crtice o njemu, poput one da je nakon što je odustao od glume, nakon što je progutao ogromnu količinu knjiga u kratko vrijeme, jedino želio postati piratom – da, piratom; vrijedi se zapitati. Na koju god stranu da malo više odvagnemo, bilo na novinarsko kopanje po identitetu glazbenika, ili na samu glazbu; mora se priznati da je Bonnie Billy vrlo zanimljiva pojava.

Što se, dakle, same glazbe tiče, ima je mnogo, te je od ’93.godine, Bonnie snimio 13-ak albuma, počevši sa bendovima koji su se nazivali kao brojne varijacije riječi ’Palace’; Palace Brothers, Palace Music, Palace; te nastavivši rad u solo karijeri sa povremenim suradnjama (sa Mattom Sweeneyem, ili sa Tortoise). Želite li ga dakle upoznati, počnite preslušavati njegove albume, predlažem osobni favorit ’The Letting Go’ (2006), te se uskoro očekuje i novi album naziva ’Lie Down in the Light’; a ono što bi posebno trebalo motivirati je i njegova skora turneja, te tako i nastup u Hrvatskoj, u Zagrebu, 21. lipnja u Teatru ITD. Nije prvi put kod nas, i oni koji su ga već gledali jedva očekuju ponovno pojavljivanje tog umjetnika, nomada, ekscentrika – glumca, kauboja i pirata te na koncu Princea.

Bonnie ’Prince’ Billy – ’’Cursed Sleep’’Cheshire Kath

Objavljeno 09.05.2008.

Vremeplov

Stvarno ne znam ništa o glazbi.
Elvis Presley