Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Calexico - Odlična glazba koja nadilaze sve granice

Calexico - Odlična glazba koja nadilaze sve graniceCalexico, jedan od najneobičnijih i najoriginalnijih američkih bendova koji stiže iz Tucsona, Arizona uspješno spaja svoj zvučni mozaik rocka, countryja, jazza, mariachi glazbe, tex-mexa i i pustinjske psihodelije u jedinstveni gotovo spiritualni americana zvuk s okusom ”bajkovite” američko-meksičke priče glavnog dvojca - Joeya Burnsa i Johna Convertina - 9. rujna objavljuje novi album.

Novo izdanje je naslovljeno ”Carried to Dust” nasljednik je albuma ”Golden Ruin” iz 2006. i izaći će na njihovoj vlastitoj etiketi Quarterstick Records. Na albumu je radila mnogočlana ekipa glazbenika iz faze ”Feast of Wire” koji je objavljen prije pet godina.

Kako su Calexico jedni od miljenika naše redakcije potrudili smo se da pretpremijerno preslušamo novi album ”Carried to Dust” koji već ”nosi” novi singl ”Two Silver Trees” , a isti se može besplatno skinuti u mp3 formatu sa njihove službene stranice www.casadecalexico.com. Ocjena albuma? Kratko i jasno, 10 od 10, Calexico su ponovo u vrhunskoj formi s nepogrešivim osjećajem za nepatvorenu glazbenu estetiku.

Najbliže Hrvatskoj Calexico stiže 8. listopada kada će nastupiti u Beču, a svi oni koji su svjedočili njihovom koncertu u Puli i Zagrebu znaju da je to prava prigoda za upoznavanje s novim albumom i samim bendom tj. dvojcem koji ga je oformio.

Okosnicu sastava, nazvanog po gradiću na razmeđi Kalifornije i Meksika (s američke strane zovu ga Calexico, a s meksičke Mexicali), čine Joey Burns (gitare i glas) i John Convertino (bubanj, udaraljke i klavijature) iz Tucsona u američkoj državi Arizona, dvojac izvanserijskih glazbenika stasao još kao ritam sekcija u kultnim Giant Sand. U glazbi Calexica očit je utjecaj življenja u pustinji pokraj američko-meksičke granice (latino ritmovi, mariachi zvukovi i pedal steel gitare, koji sugeriraju vizure sa širokog ekrana) što sve ostavlja trajan dojam na slušatelja bez obzira na vanjsku temperaturu zraka. U viziji Calexica posebno je izraženo to što njihova razmišljanja i vjerovanja nadilaze sve granice - i kulturalne i glazbene i političke. Njihova glazba često se opisuje kao ”americana” ili alternativni country, a nijedno od toga nije predaleko od istine.

Calexico se napaja na multikulturalnom naslijeđu američko-meksičke granice, a uz dominantne utjecaje iz meksičke i španjolske glazbe slobodno posuđuju elemente američkog jazza i countryja, njemačkih valcera, portugalskog fada, brazilske sambe, argentinskog tanga, jamajkanskog duba i čikaškog post-rocka, a najdalji korijeni tandema Burns-Convertino su u punku. Sve to govori da Calexico bez i najmanjeg problema zadovoljavaju najrazličitije vrste publike: od indie-rockera do ljubitelja world musica koji preferiraju izvanžanrovsku glazbu.

Zbog majstorskog kolažiranja zvuka i bogate ambijentalno-filmične nadogradnje tog ”pustinjskog soundscapea”- svrstavali ih bilo u country noir, bilo u gringo-rock - jedan od dobrih opisa Calexica kaže da bi tako zvučao Ennio Morricone kada bi pisao glazbu za meksički mariachi sastav. Joey Burns i John Convertino sreli su se kada se 1991. godine Burns pridružio bendu Giant Sand, koji je predvodio Howe Gelb, a u kojem je Convertino svirao još od 1988. godine. Malo nakon što se Gelb preselio u Tucson, Burns i Convertino slijedili su njegov primjer i postali mu susjedi. Ondje ih je obojicu obuzela priroda i lokalna kultura.

Calexico su krenuli kao duo proizašao iz ritam sekcije Giant Sanda. No, Burns i Convertino također sviraju gitaru, harmoniku, violončelo, električne orgulje, klavijature, mandolinu, bendžo, vibrafon i marimbu - tako da u Calexico ustvari sviraju ”sve živo”. Prvi album ”Spoke” Calexico je objavio 1997. godine, a latino utjecaji kulminirali su na drugom ”The Black Light”, snimljenom godinu dana kasnije. Treći album ”Hot Rail” izdan je 2000. godine. On je malo poljuljao povjerenje starih fanova, no s druge strane donio im planetarnu popularnost. Četvrti album ”Feast Of Wire” iz 2003. godine kulminacija je svih njihovih iskustava, pa je s razlogom ocijenjen kao vrhunac rada Burnsa i Convertina - tu su tek pokazali svu svoju skladateljsku, aranžersku i glazbeničku umješnost. Pretposljednji ”Garden Ruin” nastavio je putem ”Feast Of Wire” s jačim naglaskom na pop strukturu alt-country pjesama i više ”bendovski” zvuk s manje studijskog eksperimenta.

Calexico su sjajnim nizom izdanja i jednako tako sjajnim koncertima steklih status jednih od najvećih zvijezda američke nezavisne scene, a da zavidan status uživaju i Hrvatskoj dokazali su 2005. u Puli i godinu dana kasnije u Zagrebu. Mogli bi opet - Calexico ovdje ima stvarno veliku i odanu fanovsku fazu koju će novi album ”Carried to Dust” zasigurno obradovati i više nego li su to očekivali nakon nešto mekšeg ”Garden Ruina”.

Sunken Waltz

washed my face in the rivers of empire
made my bed from a cardboard crate
down in the city of quartz
no news, no new regrets
tossed a susan b. over my shoulder
and prayed it would rain and rain
submerge the whole western states
call it a last fair deal
with an american seal
and corporate hand shake
take the story of carpenter mike
dropped his tools and his keys and left
and headed out as far as he could
past the cities and gated neighborhoods
he slept ‘neath the stars
wrote down what he dreamt
and he built a machine
for no one to see
then took flight, first light
of new morning


Albumi (odabir):
1997. Spoke
1998. The Black Light
1999. Road Map
2000. Hot Rail
2000. Travelall
2001. Aerocalexico
2002. Scraping
2003. Feast of Wire
2005. In the Reins / Calexico + Iron & Wine
2005. The Book and The Canal
2006. Garden Ruin
2007. Tool Box
2008. Carried to Dust

DVD:
2004. World Drifts In: Live at the Barbican

Link: www.casadecalexico.com

Calexico - Two Silver TreesAnton Cvijić, Robert Paulić, N/A

Objavljeno 04.09.2008.

Vremeplov

Volim glazbu iz osobnih razloga. Uvijek osjećam da je odlično ako se divim i uživam u onome što stvaram jer će se onda, pretpostavljam, i drugima svidjeti.
Ry Cooder