Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Disciplin A Kitschme - Kako bas i bubanj kažu

Disciplin A Kitschme - Kako bas i bubanj kažuVjerojatno najoriginalniji i najutjecajniji aktivni bend na sceni susjedne države, ali i na cijelom ex-Yu prostoru - Disciplin A Kitschme, nastala 1981. godine nakon raspada poznatog novovalnog benda Šarlo Akrobata, nastupio je u subotu, 3. studenog, u zagrebačkoj Tvornici kulture. Odličan koncert dobar je povod da se prisjetimo faktografije vezane za rad ovog, u Hrvatskoj, omiljenog benda.

Jezgra i vođa grupe je autor, basist i pjevač - Dušan Kojić Koja. Izraz ’heavy bass blues’ najtočnije opisuje glazbu koju sviraju, a to je ultimativno i energično tretiranje basa koji je u savršenoj simbiozi s jednostavnim upečatljivim tekstovima i snažnim bubnjem. Osnovnu postavu benda su od samog početka činili samo bas i bubanj, često obogaceni trubom i ženskim vokalom.

Disciplina Kičme (kasnije Disciplin A Kitschme) je u prvoj polovici osamdesetih stekla najprije zapažen underground status (albumom ”Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” 1983. i EP izdanjem ”Ja imam šarene oči” iz 1985.), da bi kasnije sa ”Svi za mnom” (1986.), live albumom iz beogradskog kluba Akademija ”Najlepši hitovi uživo” (1986.) i maksi-singlom ”Dečija pesma” (1987.), ubacivši u grupu i duhačku sekciju, Disciplina postala poznata kao nesvakidašnja koncertna atrakcija. Albumi koji su uslijedili, ”Zeleni zub na planeti dosade” (1989.) i ”Nova iznenađenja za nova pokolenja” (1991.) definitivno su im donijeli širu popularnost. Nakon što se Koja pojavio kao super heroj Zeleni zub u legendarnom filmu “Kako je propao rokenrol”, Disciplina ruši sve barijere postajući jednim od najpopularnijih bendova bivše države, dok pjesme iz filma postaju pravi hitovi.

Disciplin A Kitschme bila je predstavljena na MTV-u 1990. u emisiji od ’120 min’. Tijekom devedesetih Koja je jedno vrijeme provodio u Londonu, a bend (od tada zvanično Disciplin A Kitschme) sa internacionalnom postavom snima albume ”I Think I see Myself on CCTV”, ”Heavy Bass Blues” i ”Refresh Your Senses Now!” Nakon 2000. godine Koja svoj rad ponovo veže za rodnu državu.

U današnjoj postavi grupe Disciplin A Kitschme, čiji je nastup sa Exit festivala 2005. godine objavljen na DVD izdanju ”Uživo sa Exita” (PGP RTS), nalaze se osim Koje, bubnjar Buca i pjevačica Manja. Ovogodišnji album ”Kada kažes muzika, na šta tačno misliš, reci mi?” je prvo izdanje grupe otpjevano na materinjem jeziku nakon 16 godina i donosi još uvijek zanimljive i nadahnute ’heavy bass blues’ himne iz Kojine radionice.

Link: MySpace.com - Disciplin A Kitschme

Disciplin A KitschmeAnton Cvijić

Objavljeno 04.11.2007.

Vremeplov

Nitko od nas ništa posebno nije očekivao. Popeli smo se na binu, uključili pa isključili i ispostavilo se da ništa više nije kao do tada. Tako to ponekad ide u životu...
Aleksandar Stojković (Goribor)