Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Fenomenalni Iron Maiden zapalio Spaladium Arenu

Fenomenalni Iron Maiden zapalio Spaladium ArenuS obzirom da je ovo peti put da skupina Iron Maiden dolazi u Hrvatsku i da su do sada uvijek uspjevali napuniti prostore u kojima su nastupali nije začudila ni brzina kojom su planule ulaznice za Headbengers Pit, a uskoro i ostale.

Oko 19:30 Headbangers Pit je bio gotovo pun, a parter i tribine ugodno rashlađene Spaladium Arene se popunjavaju u iščekivanju predgrupe The Reven Age.

Radi se o mladom engleskom metal bendu kojeg je 2009. godine u Londonu osnovao basist George Harris, sin ’’nešto’’ poznatijeg tate basista Steve Harrisa. 2014. Godine objavili su EP naziva ’’The Reven Age’’, a turnejom ’’The Book of Souls’’ u 2016. dobili dobru priliku da se pokažu i dokažu.

U 19:40 izlazi član predgrupe s Hrvatskom zastavom, dolazi bubnjar i na prvi udarac palicom moćno preuzima kontrolu nad publikom. Obećavajući početak odmah preuzima publiku u headbengers pitu i parteru dok se oni na tribinama drže nešto suzdržanije. Siguran vokal, žestoke gitare i aplauzi nakon pjesame, znak su da će već sada uigran i kvalitetan mladi bend dobiti na čvrstini i zauzeti svoje mjesto na glazbenoj sceni.

Nakon 40-ak minuta opraštaju se s publikom, bacaju nekoliko trzalica i rade zajedničku fotku s publikom te napuštaju stage. Na video wallu se pojavljuje Eddie u reklami za Maidenovu najnoviju video igru ’’Legacy of the Beast’’ a nestrpljiva publika to prihvaća s gromoglasnim odobravanjem.

U 20:55 počnje ’’Doctor Doctor’’ i publika je izvan sebe dok pozornicu obasjava samo žuto svijetlo. Svi s iščekivanjem gledaju kad će se bend pojaviti. Uključuju se wallovi na kojima gledamo avion koji polijeće, otkrivaju se instrumenti, na stageu gore četiri baklje i čuje se Bruceov glas.

Prva stvar ’’If Eternity Should Fail’’ sa zadnjega albuma nailazi na spremnu publiku. I odmah na početku postaje jasno koliko je sve promišljeno i dobro osmišljeno, od svijetla, video wallova na svakoj strani, ogromnih platna iza stagea, rekvizita na stageu... Plamen prati udarac bubnja, pojavljuje se čitav bend, na ogromnom platnu iza stagea je slika piramide, publika na tribinama je na nogama.

Bez pauze prelaze na ’’Speed of Light’’ dok na pozornici prevladavaju plavičasta svijetla i baklje, savršeno uklopljene u replike egipatskih ruševina. Bruceov glas dominira i nadjačava svu vrisku publike. Na sredini druge numere Bruce uzima palice i svira s bubnjarem dok se dvoranom razliježu gitarske solaže.

Pri svakom obračanju publici Bruce ubire ovacije. Jednostavan i spontan u komunikaciji s fanovima, moćan i uvjerljiv u interpretaciji pjesama lako prelazi iz jedne u drugu ulogu.

Nevjerovatna energija benda preljeva se i na publiku dok neumorni 59- godišnjak Janick Gears stalno trči i skače, bubnjar Nick McBrain nemilosrdno udara bubnjeve, Bruce pjeva, animira publiku, trči, skače, komunicira s ostalim članovima benda a dvoranom se razliježu poznate gitarske solaže.

Sa svakom pjesmom se izmjenjuje pozadinska zastava na kojoj je uglavnom slika Eddia npr. s američkom zastavom, što se poklapa s pjesmom i događanjem na stageu jer je Bruce u crvenom vojničkom odijelu dok publika s bendom izvodi ’’The Troper’’.

Iron Maiden - The Trooper; Split, Spaladium Arena, 27.07.’16.


Bruce nakon zastave i odjela u prošloj sad u ’’Death or Glory’’ nosi masku. Nakon nje u sljedećoj ima majmunsku glavu i tako se izmjenjuje tisuću detalja koje je sve i nemoguće popratiti. Po završetku pjesme se zahvalio na dobačenom majmunu i rekao da iza ima 15- 20 komada s turneje.

Zatim se ponovo obratio publici pokušavajući potaknuti okupljene da shvate svu uzaludnost carstava i osvajanja. Naglasio je da je život u ljubavi, muzici i obitelji i time najavio ’’Book of Souls’’, priču o tome zašto i kako su nestala neka carstva.

Sve razrađeno do zadnjeg detalja. Show svijetla, zvuka, vatre... I kad mislite da vas ne može više ništa impresionirati pojavljuje se Eddie na stage u liku Afroamerikanca iz plemena. Nakon poigravanja s bendom, uglavnom Gersom, Bruce mu vadi srce. U dvorani vlada euforija koja se nastavlja s prvim tonom gitare ’’Hallowed Be Thy Name’’ koju publika pjeva od početka do kraja.

Iako su pjesme s novog albuma odlično prihvačene ono što je Spaladium Arenu rastavilo na djelove bile su stare stvari poput ’’Fear of the Dark’’.

Razigrani Janick Gears gitarist bacao je i okretao gitaru dok je istovremeno svirao. Odjednom se iza stagea pojavila ogromna (nekoliko metara velika) Eddieva glava s torzom. Na kraju pjesme Eddieva glava je eksplodirala, a bend se nakon bacanja palica i trzalica povukao.

Publika ih je odmah počela dozivati i počela je ”The Number of the Beast”.

Iron Maiden - The Number Of The Beast; Split, Spaladium Arena 27.07.16.


U bisu se Bruce ponovno obratio publici i rekao da su rasprodali Spaladium Arenu i da je u njoj 10 000 ljudi. Još jednom je iskoristio priliku kako bi objasnio da svaki put na koncertima naglasi da je bitna ljubav, glazba a ne razna učenja, dogme. Istaknuo je da ovdje osim Hrvata ima ljudi iz Bosne, Srbije, Turske, Engleske i da nitko neće umrijeti. Uslijedila je pjesma ’’Blood Brothers’’ s albuma ’’Brave New World’’.

Posljednja pjesma na koncertu bila je ’’Wasted Years’’ s albuma ’’Somewhere in Time’’ koju je publika otpjevala u dahu.

Drugi put su pozdravili publiku,Bruce se zahvalio i rekao da neće zaboraviti ovaj koncert. Zaderao se ’’Split’’ i viknuo ’’I love you!’’. Koliko god da su fanovi dozivali, vikali, pljeskali, lupali nogama bend se nije vratio. Nakon dvosatnog koncerta ostala je Spaladium Arena još neko vrijeme puna ozarenih lica. Sigurna sam da su u tom trenu svi mislili dvije iste stvari a to je da je ovo bio fenomenalan koncert i da bi ponovili kad bi mogli.

Osim bendu, a kad tu kažem bend ne mislim samo na gitariste Adriana Smitha, Dave Murraya i Janicka Gersa, bubnjara Nicka McBraina, basista Steve Harrisa i pjevača Brucea Dickinsona, već i sve one odgovorne za stage, rekvizite, zvuk, svijetlo, pohvale idu i LAA agenciji koja je svoj posao odradila profesionalno i kvalitetno.

Set lista:
Doctor Doctor
If Eternity Should Fail
Speed of Light
Children of the Damned
Tears of a Clown
The Red and the Black
The Trooper
Powerslave
Death or Glory
The Book of Souls
Hallowed Be Thy Name
Fear of the Dark

The Number of the Beast
Blood Brothers
Wasted Years


AS Paulić

Objavljeno 29.07.2016.

Vremeplov

Sva poanta je u glazbi i to je to. Nisam zabavljač ali zabavljam ljude. Kužite razliku?
Liam Gallagher (Oasis)