Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Goran Bare - Razum i bezumlje

Goran Bare - Razum i bezumljeGoran Bare rođen je 16. kolovoza 1965. u Vinkovcima, malom gradu, za kojeg sam kaže da je mjesto na kojem se presijecaju svi željeznički putevi a isprepleću svi vjerski, kultorološki i etnički utjecaji tromeđe Hrvatske, Bosne i Srbije. Kao drugo dijete iz siromašne radničke obitelji odrasta većinom na ulici, koja ga je formirala i tako odredila njegove kasnije postupke i stavove, prema svijetu koji ga okružuje. Prve bendove počinje okupljati već s 12 godina s prijateljima iz razreda, nastupajući u školi. 1980. godine, s 15 godina, s prijateljem Marinom Pokrovcem (budući gitarist Majki) osniva Duo debili i zabilježava svoj prvi veći nastup, pred oko 1.000 ljudi u vinkovačkom Domu omladine.

Od 1980. do 1984. godine Bare oblikuje svoj scenski nastup, pjevajući s raznim lokalnim sastavima. U tom periodu počinje koketirati s teškim drogama koje snažno obilježavaju njegovih idućih 15 godina života. Krajem 1984. godine Bare osniva grupu Majke i donosi odluku da je glazba njegov životni poziv. Uslijedila su prva studijska snimanja, nastupi, recenzije i radijska emitiranja njihove glazbe. 1986. godine u zagrebačkom Lapidariju i beogradskoj Akademiji održavaju prve važnije svirke gdje ih uočava zagrebački nezavisni izdavač Zdenko Franjić. Nudi im suradnju, pa 1987. Majke snimaju prvi promo materijal sa 14 pjesama nazvan ”Majke zauvijek” za Franjećevu nezavisnu etiketu Slušaj najglasnije.

Čitani američki rock fanzin ”Maximum R’n’R” 1988. objavljuje više nego odlične kritike tog promo albuma, a na ljubljanskom ”Novom rocku” osvajaju prvo mjesto i prvi put se pojavljuju na TV-u. Sve češće nastupe i vrlo dobre kritike u veljači 1989. godine na neko vrijeme prekinula je tragična smrt Baretovih najbliskijih prijatelja gitariste Majki, Marina Pokrovca, Gorana Matoševića-Bratanca i Pavla Papa u automobilskoj nesreći. Veliku bol zbog gubitka najboljih prijatelja Bare pokušava zaboraviti bježeći sve dublje u ovisnost o heroinu, te odlaskom iz Vinkovaca u Zagreb.

Nakon šest godina sviranja Majke 1990. snimaju svoj prvi pravi album ”Razum i bezumlje”, koji je od domaće kritike proglašen rock albumom godine. Upravo kad je sve bilo spremno za konačni uspjeh, počinje rat, a orginalne Majke, po Bare Goranu jedine prave Majke, su se rastale i nikad više sastale. Te 1991. godine Bare pod pseudonimom Hali Gali Halid snima samostalni mini album; svojevrsnu mješavinu garažnog rocka, psihodelije i novokomponovane narodne muzike (Sonic Youth + Halid Muslimović). Nakon toga Bare se prvi put pokušava izliječiti od heroinske ovisnosti, ali bezuspješno. Ipak, 1992. Bare okuplja nove Majke s Korozijom, bubnjarem originalnih Majki. Tog ljeta snima drugi album ”Razdor”.

Zbog borbe s ovisnošću Baretov scenski nastup obiluje autodestukcijom. 1993. godine Bare stupa u brak s dugogodišnjom djevojkom Mirjanom. 1994. Majke snimaju svoj treći album ”Milost”. Iste godine u mjesecu studenom supruga Mirjana donosi na svijet sina Mirana, a bare počinje liječenje po drugi put, uspješno, i u ljeto 1995. napokon je čist. To je trajalo do 02.12.1995. kada od predoziranja umire supruga Mirjana koja je par godina prije i sama bila ovisna o heroinu. Bio je to, nakon svega, prejak udarac i Bare ponovo pada, ovaj put skoro do kraja. Skuplja snagu, potpuno uzdrman, i s Majkama snima album ”Vrijeme je da se krene”. I dok je Bare na svom osobnom dnu, egzistirajući jedva na ogromnim količinama droge i alkohola, album postiže uspjeh i kod kritike i kod publike, a Majke postaju općeprihvaćene. Novine koriste njegovu osobnu tragediju kao atrakciju, pišu o njegovim ispadima više nego o glazbi, a on s Majkama puni dvorane i nastupa više no ikada. 1997. godine izdaju live album ”Život uživo”, snimljen u punoj maloj dvorani Doma sportova.

U lipnju 1997. Goran Bare upoznaje svoju sadašnju suprugu Tamaru. Uz njenu podršku i pomoć liječnika iz bolnice u Vinogradskoj počinje liječenje treći put po redu, sporije zbog snimanja petog albuma Majki - ”Put do srca sunca”, ali krajnje uspješno. Napokon slobodan od alkohola i heroina, Bare napušta Majke 1999. godine. Priča o Majkama je završena. 2000. godine započinje snimanje svog prvog samostalnog albuma ”Izgubljen i nađen”, nagrađen Porinom za rock album godine 2001. Slijedi turneja s pratećom grupom Plaćenici sve do kraja 2002. godine kada Bare s grupom ulazi u studio i snima svoj drugi samostalni album ”7”. Trenutačno s Plaćenicima radi na novom albumu te redovno održava nastupe diljem Hrvatske.

Artist info

Objavljeno 08.08.2006.

Vremeplov

Sve se počelo linkati u jedan junk space. Tako danas funkcioniraju i mediji. To je čisti impresionizam. Toliko te informacija buba, a ni u šta nemaš vremena ući dublje. I onda ti se sve u istom sloju linka – rat u Iraku, Britney Spears, eto ti Ive Sanadera, Justina Timberlakea, Miše Kovača, sve je to jedan kupus koji se hiperlinka.
Vlado Bulić, književnik i kolumnist