Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Ike Turner ”Rocket 88” – Prva rock’n’roll pjesma

Ike Turner ”Rocket 88” – Prva rock’n’roll pjesmaKoji bi bio vaš odgovor kada bi vas netko upitao koja je prva rock’n’roll pjesma? Vjerojatno bi trebali dobro razmisliti prije odgovora, no sigurna sam da bi među vašim odgovorima bio i “Rocket 88”.

Mnogi, uključujući pionira u produkciji rock & rolla Sam Phillipsa, koji je kasnije postao vlasnik Sun Recordsa, tvrde da je “Rocket 88” bila prva ”rock& roll” stvar. Iako se podaci razlikuju smatra se da je prvi put snimljena u Sam Phillipsovu studiju u Memphisu u Tennesseeju, 3. ili 5.ožujka 1951. godine.

Kako se to često događa kada povijest piše više ljudi i kroz veći vremenski period, originalna verzija ove dvanaestno taktne blues pjesme pripisana je Jackieu Brenstonu i njegovim Delta Catsima, međutim taj bend nije zapravo ni postojao.

Pjesmu su sastavili Ike Turner i njegov bend na probama u Riverside hotelu u Clarksdaleu, u Mississippiju, a snimio ju je Turnerov bend Kings of Rhythm. Saksofonist Jackie Brenston otpjevao je vokale.

“Rocket 88” bila je drugi najbolji blues singl u 1951., dostignuvši prvo mjesto na njemu je ostala 5 tjedana, te je imala puno više utjecaja nego neke pjesme za koje se navodilo da su bile “prve”.
Zasnovana je na Jimmy Ligginsovoj pjesmi “Cadillac Boogie” iz 1947 godine, a slušajući je uočavamo i utjecaj Pete Johnsoove pjesme “Rocket 88 Boogie”. Instrumental koji je prvotno snimljen 1949. godine.

Legenda o tome kako je nastao zvuk pjesme kaže da je Kizartovo pojačalo oštećeno na autocesti Highway 61, dok se bend vozio iz Mississippija u Memphis u Tennesseeju. Phillipsu se zvuk svidio te ga je odlučio iskoristiti.

Priča o pojačalu podsjeća na staru narodnu priču u kojoj je seljak, kako bi provjerio koliko je njegova žena sposobna čuvati tajnu, priznao da je izlegao jaje. Otišao je na polje, a dok je on radio priča se razvijala te je po povratku kući od slučajnog prolaznika saznao da u selu živi čovjek kokoš koji nese jaja.

Tako je i u priči o pojačalu nešto nadodano, nešto promijenjeno i dok je Robert Palmer napisao kako je pojačalo “palo s krova automobila”, te potvrdio da je ta informacija došla od Sama Phillipsa, Ike Turner je u snimljenom intervjuu za Experience Music Project u Seattleu, izjavio kako je pojačalo bilo smješteno u bunkeru automobila, te je oštećenje uzrokovano kišom. Tom je prilikom naglasio kako je siguran da pojačalo nije palo s krova. Link Wray je imao istu priču.

Koja je istinita verzija više vjerojatno nitko ne zna a vjerojatno nije niti bitno, “Rocket 88” je tu a vi odaberite priču koja vam bolje zvuči.

Ike Turner/Jackie Brenston - Rocket 88 (Original Version)


Anamarija Simčić Paulić

Objavljeno 04.11.2009.

Vremeplov

Poezija je samo dokaz o životu onoga tko je piše. Ako se vaš život rasplamsao poput vatre poezija je pepeo.
Leonard Cohen