Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Indexi i prijatelji u Beogradu održali koncert nabijen emocijama

Indexi i prijatelji u Beogradu održali koncert nabijen emocijamaDavne 1962. godine u Sarajevu grupa studenata je osnovala bend. Dali su mu ime Indexi. Kasnije im se pridružio gitarist Slobodan Boda Kovačević. Izdali su singl s četiri instrumentalne kompozicije, a onda su kao vokal primili kolegu, koji se bavio košarkom, Davorina Popovića. Pjevača s velikim «P». Narednih desetljeća ispisivali su povijest glazbe zemlje koje više nema.

Još od 22.02.2007. u Lisinskom, Indexi žive svoj drugi glazbeni život. Koncert nazvan «Indexi i prijatelji – Da sam ja netko» je privukao pažnju starijih i mlađih generacija s prostora bivše Jugoslavije. 03.10.2009. u beogradskom Sava Centru, publika je oduševljeno i euforično ispratila još jedan koncert Indexa. Izostali su neki najavljeni prijatelji poput Zorana Predina. Branka Đurića – Đure i drugih, ali su zato Dado Topić, Massimo, Kaliopi, Željka Katavić-Pilj, Guliano, Goran Karan, Aleksandra Radović i ostali ostavili bez daha sve prisutne u Sava Centru.

Krenuvši s pjesmom Plima (F. Redžić), Dado Topić je pozdravio sve prisutne. Pjevalo se kako s bine, tako i iz publike i svatko je ostavio dio svoje duše. Netko kao izvođač, netko kao nostalgičar, a svi skupa kao ljubitelji glazbe grupe Indexi. Oni kojih nema spomenuti su u pričama aktera, a u publici su bili prisuutni kćer Bode Kovačevića i sestra Davorina Popovića, koje su svi sudionici na kraju pozdravili.

Nesnimljenu pjesmu Indexa, «Sarajevske kiše» (Z. Dizdarević, F. Redžić i I. Cvitanović), izveli su Kornelije Bata Kovač (klavir), Aleksandra Stanković (violončelo) i glumac Dragan Bjelogrlić. Velika dama Yu muzike, pjevačica koja je svojim mekim i toplim glasom obilježila sjajno vrijeme festivala (Sarajeva, Beograda, Ljubljane, Zagreba...), Bisera Veletanlić ostavila je osobni pečat u pjesmi «Jutro će promjeniti sve» (K. Kovač). Vajta je pružao ruke ka publici s pjesmom «Pružam ruke». Massimo je otpjevao «Baladu», Kaliopi je oduševila svojim vokalom i stasom u pjesmi «Budi kao more» (S. Kvačević, R. Boban, S. Kovačević). Ogi Radivojević je donio folk prizvuk, tradicionalnom «Žute dunje». A čak ni slomljena noga nije spriječila Gorana Karana da oda počast legendarnom bendu s pjesmom «Sve ove godine». Publiku je pozdravio mašući štakama.

Jedan od heroja ovog koncerta, na kojeg bi trebalo skrenuti pažnju je i gitarista Vernes Ljuštaku, koji je svojom virtuoznošću i čistoćom tona, vješto oživio uspomenu na Bodu Kovačevića. Uz njega su bili legendarni članovi Indexa: Neno Jurin, Ranko Rihtman, Fadil Redžić, Peco Petej, Sinan Alimanović i drugi.

Iako toga tada nismo bili svijesni, Indexi su poslednji put nastupali u Sava Cantru prije malo manje od deset godina. Emocije su bile prejake i tada se jasno vidjela suza na Davorinovom licu, mada niko nije mogao slutiti da će to biti njegov poslednji nastup pred beogradskom publikom. U istom prostoru 03.10.2009. bilo je jednako emotivno.

Davorin i Boda su nas «gledali» sa video-bimova, na kojima su se mijenjale fotografije iz njihove dugogodišnje karijere. Pjesme, međutim, kao duša, nikako nisu ostarile. Tu su bili neki malo mlađi i neki malo stariji da ih pjevaju za nas, da ih pjevaju s nama, da ih mi pjevamo s njima...

Umjesto P.S.: Za mnoge su Indexi pop-rock bend, ali slobodno bi se uz Korni grupu, mogli okarakterizirati kao pioniri i nosioci progresivnog zvuka. Za preporuku, preslušati: Indexi – ”Modra rijeka”, Korni grupa – ”Put za istok”, September – ”Domovina moja” i Den za den – ”Den za den”.

Ivica Stanković

Objavljeno 06.10.2009.

Vremeplov

U biti ja sam vam stara rokerica. Rock iz sedamdesetih i osamdesetih - to je moja glazba. The Queen, The Doors i Janis Joplin.
Snježana Pejčić, riječka brončana olimpijka u streljaštvu