Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Miroslav Evačić - Etno junak iz doline bluesa

Intervju: Miroslav Evačić - Etno junak iz doline bluesaPod novom etiketom Croatian Roots Music, Croatia Records objavila je novi album Miroslava Evačića pod nazivom ’’Fulmination”, koji je već najavljen singlom “Ja sam junak iz doline”, pjesmom koja je podravski narodni klasik, a koju je otpjevao na ovogodišnjem festivalu u Neumu.

Miroslav Evačić, podravski etno bluser, jedna je od najzanimljivijih glazbenih ličnosti hrvatske etno scene, te čovjek koji je svoj glazbeni opus već plasirao i izvan granica naše domovine.

Na novom Evačićevom albumu gostuje američki glazbenik Brian Ritchie (The Violent Femmes). Brian je veliko ime na polju muzike gdje se pojavio 1982. godine sa svojim bendom The Violent Femmes. Sa svojim je bendom započeo istraživati mogućnosti koje pruža akustična instrumentalna muzika svirana u rock, jazz, blues, country i folk izričaju sa jakim elementima improvizacije. Brianov glavni instrument je acoustična bas gitara, ali kao multi-instrumentalist svira i 40 drugih instrumenata.

Na albumu nalazi devet pjesama, plus dvije bonus skladbe, odnosno vezije pjesme “Ja sam junak iz doline”, koje će vjerujemo doseći uspjeh prethodnog albuma “Blues reke Drave” za koji je Miroslav Evačić dobio Porina za najbolji album etno glazbe.

Osim fizičkog proizvoda, album ”Fulmination” dostupan je i kao legalni digitalni download na Cedeterija.hr, Tportal fonoteci i na iTunes music storeu.

Intervju

Jeste li sretni što je album napokon gotov i nalazi se pred ljubiteljima etno glazbe?

“Da, napokon mogu odahnuti. Album je ugledao svjetlo dana i zadovoljan sam poslom koji smo obavili. Odsvirala ga je standardna postava Čardaš blues banda s kojim nastupam i na koncertima, a ovog sam puta dio albuma posvetio i gostima s one strane Atlantika, tako da se na njemu pojavljuje vrhunski glazbenik Brian Richie. Drago mi je da smo zajednički surađivali na mom albumu i da je to nešto novo što nudim publici”, istaknuo je Evačić.

Koliko se novi album razlikuje od materijala koji ste ponudili na posljednjem “Blues rijeke Drave”?

“Album je drugačiji od posljednjeg, ali i od svih prethodnih. Zvuk je malo jači, čvršći nego na prethodnim albumima, iako će se kompletan materijal u pravilu nadograđivati na “Blues reke Drave’. Pokušao sam malo proširiti svoj rad na ovom albumu, malo modernizirati zvuk, otići jedan korak dalje. U producentskim poslovima pridružio mi se Dalibor Grubačević, tako da će ovo biti prvi album koji ja nisam sam producirao. Prvi singl predstavio sam na ovogodišnjem Neumskom festivalu, a riječ je o pjesmi “Ja sam junak iz doline”. Jednostavno rečeno željeli smo napraviti nešto novo, da ne ponavljamo stalno istu formulu, jer to je u Hrvatskoj uobičajeno da kada imaš neku formulu onda ju stalno furaš dok god ona ne propadne. Zato smo krenuli korak dalje i nadam se da će publika prihvatiti ovaj malo promijenjeni stil.”

Kako ćete prezentirati album publici?

“Moramo napraviti sve što je moguće na njegovoj promociji, kako bi ljubiteljima ovog vida glazbe što bolje prikazali i približili novi materijal. Želio sam i na ovogodišnjem Womexu koji se održava u španjolskoj Sevilli predstaviti novi materijal, ali su nas rokovi malo pritisnuli pa nismo uspjeli sve završiti na vrijeme. Najbolja promocija biti će pojavljivanje na festivalima, tako da se planiram pojaviti na događanjima vezanim uz etno glazbu i tu ću svoju publiku upoznati sa novim pjesmama.”

Izvor: www.crorec.hr

Miroslav Evačić - LiveAnton Cvijić / Artist info

Objavljeno 01.01.2007.

Vremeplov

U Rijeci nema tramvaja. Ima autobus, ali tu penzioneri imaju besplatan prijevoz, tako da se teško može u miru čitati. Odem uz more, na neku klupu...
Nikola Petković, riječki kolumnist i kritičar