Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Jose Feliciano - Svirajući diljem svijeta

Jose Feliciano - Svirajući diljem svijetaJose Feliciano do svoje dvadeset i treće godine pet je puta bio nominiran, a dva puta i osvojio nagradu Grammy za svoj album „Feliciano!“. Svirao je diljem svijeta i snimao pjesme na četiri jezika. Tijekom svoje glazbene karijere nekoliko puta se pojavljivao u epizodnim ulogama TV serija „Kung Fu“, „Macmillan and Wife“ te „Chico and the Man“. „Bilo je zabavno,“ prisjeća se Jose, „Ali ja sam glazbenik…“

Njegove tri ključne pjesme su: 1) „Light My Fire“, koja je bila na prvim mjestima top ljestvica 1968. godine, i prema kazivanju izdavača danas je klasik upravo zbog Joseove interpretacije; 2) „Che Sera“, megauspješna u Europi, Aziji i Južnoj Americi, te naravno, 3) „Feliz Navidad“, božićna pjesma koja se već tradicionalno pjeva diljem svijeta za blagdane. Čak ju je i ASCAP (Američko društvo skladatelja, autora i izdavača) uključilo među 25 najboljih blagdanskih pjesama stoljeća.

Osim navedenih, svijet je uživao još u mnogim Felicianovim pjesmama, uključujući „Rain“, „Chico and the Man“, „California Dreamin’“, „Destiniy“, „Affirmation“, „Ay Cariño“, „Ponte A Cantar“, „Cuando Amor Se Acaba“, „Porque Te Tengo Qe Olvidar?“, i mnogim drugim. Felicianov doprinos glazbenoj industriji bio je dalekosežan – spajao je generacije i kontinente, a u isto vrijeme naglašavao je kulturnu raznolikost i međusobno prihvaćanje. Jose Feliciano odigrao je cameo ulogu u „Fargu“, filmu koji je 1995. godine bio dobitnik Oscara. Tada je izveo pjesmu “Let’s Find Each Other Tonight”, u kojoj je iskazao svoju snagu i kao tekstopisac i kao izvođač.

Jedan od Joseovih trenutaka koji će se dugo pamtiti dogodio se 1. prosinca, 1987. kada se pridružio legendama zabavne industrije. Njegova zvijezda tada je postavljena na svjetski poznatoj holivudskoj ulici slavnih. Također je dobio i zvijezdu u ulici slavnih u svojem rodnom Puerto Ricu, pokraj Josea Ferrera i Raula Julie, a odljev njegovih ruku nalazi se na poznatom zidu slave u londonskom muzeju Madame Tussaud.

S povijesnog gledišta bitno je napomenuti kako je Jose bio prvi glazbenik koji je ikad stilizirao nacionalnu himnu i javno je otpjevao. To je napravio 7. listopada 1968. na povijesnom Tiger stadionu tijekom pete utakmice bejzbolskog prvenstva, između Detroit Tigersa i St. Louis Cardinalsa. Bio je to prvi put da je himna postala pjesma na Top 40 ljestvici. Danas se nacionalna himna rijetko pjeva u svojem strogo tradicionalnom obliku; sve otkad je Joseova povijesna izvedba na prepad osvojila svijet.

Feliciano se često upuštao u druge umjetničke vode. Tako ga je 1989. legendarni pisac Ray Bradbury pozvao da napiše glazbu za njegovu predstavu „The Wonderful Ice Cream Suit“. Jose i njegova supruga Susan prihvatili su izazov i napisali desetak pjesama za taj projekt. Predstava se uspješno igrala u Pasadena Playhouseu i bila je odlično primljena od strane medija, kao i od nadležnih ljudi Kalifornijskog državnog kazališta.

Jose i Susan zajedno su od 1971. godine. 1988. dobili su kći Melissu Anne, 1991. svog prvog sina Jonathana Josea, a 1995. rodilo se njihovo treće dijete, Michael Julian. Žive zajedno u Fairfield Countyu u Connecticutu, u 275 godina staroj taverni pretvorenoj u imanje. Živahno je, i ponekad bučno; savršeno mjesto za aktivnu obitelj poput Felicianove! Kada je Jose kod kuće, vrijeme provodi pišući i snimajući u vlastitom studiju, uživa u bejzbolu – igrajući ga i slušajući prijenose na radiju. Generalni direktor postaje Westporta u Connecticutu, WMMM, Mark Graham i Jose zajedno su vodili subotnji jutarnji talk show pod nazivom „Speaking of Music“, u kojem su čavrljali, dijelili glazbene sitnice i podatke, intervjuirali glazbenike i svirali široki raspon glazbe – od jazza i rock and rolla 50-ih do popa ranih 60-ih. Zajednica je prihvatila tu njihovu suradnju, i emisija je trajala dulje od godinu dana, sve dok Joseov raspored nastupa više nije dozvoljavao da toliko vremena provodi na radiju.

Tijekom godina Jose je postao dio mnogih povijesnih događaja. Dijelio je pozornicu s drugim međunarodno priznatim umjetnicima. Nastupao je s Paulom Simonom i Jamesom Taylorom na međunarodnoj priredbi „Back To The Ranch Benefit“ na Long Islandu. Svirajući svoju glazbu diljem svijeta upoznao je svjetske glazbenike, pisce, znanstvenike, sportaše i državnike.

Festival ”Vino i gitare”
12. srpnja 2006. od 21:00 h + gosti: Matija Dedić Trio i Massimo
Ljetna pozornica, Opatija www.festivalopatija.hr

Pretprodajna cijena ulaznice je 250 kn.

Internet stranica: www.josefeliciano.com

Anton Cvijić / Artist Info

Objavljeno 30.06.2006.

Vremeplov

Mislim da imamo dvije važne misije u životu. Jedna je da otkrijemo tko smo mi ustvari, a druga je da okusimo koliko god možemo života i iskustva.
David Coverdale (Deep Purple)