Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Josipa Lisac na Valentinovo zaokružila turneju povodom 50 godina karijere

Josipa Lisac na Valentinovo zaokružila turneju povodom 50 godina karijere”Glazbena Boginja” Josipa Lisac fascinantnim koncertom u prepunom Sava centru na Valentinovo zaokružila je turneju povodom 50 godina karijere. (Foto: I.Stanković)

Josipa se smatra najboljom pjevačicom na ovom području Balkana. Ako pratite njene koncertne onda znate da svaki njen koncert važi za unikatni nastup gdje pjevačko umijeće i emocije dostižu granice neshvatljivog (može se napisati da su njena glazbena kvaliteta i glazbena ostavština neprimjereni za neukus i neznanje kojim vladaju sadašnji takozvani umjetnici na Balkanu). Koncert koji je održan u Centru Sava bio je erupcija snažnih emocija i umjetnički bolji nego ikad otkad je uspostavljena njena tradicija koncerata 14. veljače u ovom zdanju.

Ovacije i emocije iz publike krenule su nakon pojavljivanja Josipe na pozornici, a onda je Josipa samo uz klavirsku pratnju otpjevala uvodnu ”Da li sam ti ikad rekla da te volim”.
”Zar nije prošlo tek nekoliko dana kako smo se vidjeli?” – šaljivo se obratila obožavateljima među kojima je, bilo je vidno nakon koncerta, sve više mlađih osoba.

Aranžmanski jazzirano, njeni hitovi odstupaju od originalnih (vinil) snimaka, ili kako je u jednom momentu Josipa dodala ”sada je 2018. i mislim da se ovako svira u svijetu”. Beskrajno šarmantna ova umjetnica ne samo svojim opčinjavajućim osmijehom već i komunikacijom između pjesama plijeni pozitivnom energijom koju, zaista, bezrezervno, poklanja.

Sladila je ”Boginja”, da bi prvi zvuci neprolazne ”O jednoj mladosti” izmamili gromoglasan aplauz s prvim tonovima klavijatura, a nakon toga se dogodilo nešto što će ostati posebno upamćeno. Josipa se, na sebi svojstven način, oprostila od prerano preminulog velikana srpskog glumišta Nebojše Glogovca, podsjećajući se zajedničkih druženja tijekom rada na jednoj predstavi, kao i na filmu ”Ustav Republike Hrvatske”.
”On se tako fascinantno smijao da se čulo od Fažane do Briona, od Beograda do Pančeva”, slikovito je opisala pjevačica.
Sjećanje je Josipa prebacila i u sedamdesete, kada je posjećivala beogradske koncerte kako bi vidjela legende jazz muzike - Miles Davisa, Sarah Vaughan ... Nakon toga, sastav Chui je posebno majstorstvo pokazao bez Josipe, u numeri ”Tebi putujem”.

Govoreći o najnovijoj kompilaciji koju je Croatia Records posvetila ovoj glazbenoj divi, pjevačica je podsjetila sve prisutne na brojne duete koje je ostvarila, između ostalih s Dinom Dvornikom, bendovima Cubismo, Quassar, Šabanom Bajramovićem i mnogim drugima, s posebnim osvrtom na prvu značajnu suradnju ovog tipa kada je Bajagi i instruktorima 1986. godine gostovala u pjesmi ”Ja mislim 300 na sat”. Presedan ili trenutak za pamćenje je i taj kada je Josipa akapela otpjevala (želeći podsjetiti prisutne) dvije strofe i refren spomenute Bajagine pjesme s melodijskim varijacijama koje, ako ste pažljivi konzument jazz glazbe, su podsjetile na varijacije koje je Ella Fitzgerald koristila tokom karijere dokazujući svoju glazbenu vrijednost. Josipa je glazbena vrijednost - sramotno je da svijet ne zna da postoji netko tko danas s takvom lakoćom i s toliko emocija izvodi harmonski vrlo teške vokalne bravure u jazz maniri.

Koncert je donio pjesme, tj. neprolazne bisere iz karijere duge pola stoljeća - ”Gdje Dunav ljubi nebo”, ”Hir, Hir, Hir”, ”Danas sam luda”, ”Magla”, ”1000 razloga”, ”Ja bolujem” … Pjesma ”Ispočetka” označila je kraj koncerta (nakon dva sata i 15 minuta). Josipa je tako završila tradicionalno, rođendansko druženje s beogradskom publikom.

Umjesto ps-a: nije slučajnost da će koncert, koji pretpostavljamo slijedi iduće godine, biti bolji nego ovaj o kome govori tekst - Josipa to dokazuje unazad godinama da samo može bolje, romantičnije, emotivnije. Uostalom, postoji rečenica davno nekad zapisana u vremenu: Ljepota glazbe je u ljepoti čovjeka.

Ivica Stanković

Objavljeno 21.02.2018.

Vremeplov

Zapravo sam totalni frik za čitanje, za glazbu i za filmove. Imam veliku kolekciju filmova zato što nemam televiziju već godinama. Ne želim gledati televiziju i čitati neke novine. Jako sam postala izbirljiva i stroga u odabiru. To je neki moj vlastiti ”pokret otpora”.
Nikolina Deranja, novinarka i voditeljica (Radio Rijeka)