Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina ”Live@Tvornica kulture”

Koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina ”Live@Tvornica kulture”Koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina ”Live@Tvornica kulture” je 10. 05. na godišnjicu rođenja Vlade Divljana za područje Srbije na CD-u objavila promotorska kuća Long Play.

Album snimljen 05.04. 2014. godine na koncertu u zagrebačkoj Tvornici kulture dragocijen je dokument koji kroz dvadeset pjesama iz svih dijelova karijere Vlade Divljana (1958-2015) učvršćuje njegov status kao jednog od najznačajnijih i najtalentiranijih autora Srbije i bivše Jugoslavije.

Ljetno kino na čelu sa zagrebačkim gitaristom Mladenom Maksom Juričićem svojom neobičnom postavom i aranžmanima (akustične gitare, ukulele, harmonika, stand up bubanj...), po mišljenju samog Divljana, donjelo je ”plesni i vedri duh” Mediterana i ”jednu potpuno novu dimenziju” njegovim pjesmama.

”Live@Tvornica kulture” to jasno pokazuje, odzborski raspjevane verzije prvog singla Idola iz 1980. godine ”Retko te viđam sa devojkama” do nadahnutih izvedbi klasika kakvi su ”Maršal”, ”Rusija” i ”Nebeska tema”, s remek djela beogradskog novovalnog sastava ”Odbrana i poslednji dani” (1982).

Tu ravnopravno stoje i stvari kasnije Divljanove samostalne karijere poput ”Samo jednu ljubav imam”, ”Odnesi me”, ”Svakog jutra” i ”Kad te vidim”. Poslednje dvije su u izvedbama s Ljetnim kinom postale ”Najlepša” i ”Vodim te na more”, koje su prethodno zabilježene na mini albumu Vlade Divljana i Ljetno kino Big Banda ”Četiri godišnja doba” (Aquarius Records 2012).

”Rekao bih da su sve pesme u novom ruhu dobile neki novi duh. Pomalo smo promenili aranžmane, a neke smo pesme praktično ’prevrnuli’. No trudili smo se da ne izgubimo tu neku izvornu, mladalačku energiju koju te pesme nose u sebi”, objašnjavao je Divljan u jeku koncertnih aktivnosti s Ljetnim kinom tokom 2013. godine.

Uz očekivano prisustvo istinski savršenih Divljanovih pop pjesama kakve su ”Ona to zna”, ”Ljubavi” ili ”Malena”, ”Live@Tvornica kulture” donosi i nekoliko iznenađenja. Jedna je bezvremena ”Balada” sarajevskih Indeksa, koja kroz Vladin glas dobiva novu dimenziju i dozu osjećajnosti, druga je urnebesna ”Baba Zumbula” (autora Kirila Džajkovskog i Darka Mitrevskog), a treća zatvarajuća, upravo pred koncert u ”Tvornici” smišljena i premijerno na bis izvedena, Vladina zezalica ”Purger koji kaže bre”.

”Iako je pesma šala-mala i ona nam govori o Vladi, svjetskom čovjeku koji se svuda mogao uklopiti i koji je bio najbolji ambasador prostora s kojeg dolazi”, smatra Maks Juričić.

Ukratko, ”Live @Tvornica kulture” je živi album u punom smislu te riječi. Veseo i poletan, pun pozitivne energije. Baš kao i ljudi koji su ga stvarali. Vlada, Maks i ostali članovi Ljetno Kino Big Banda - klarinetist Vlade Matulić, stand up bubnjar Buki Filipović, basist Marino Pelajić, harmonikaš Jura Novoselić, čelist Stane Kovačić, beatboxer Ante Prgin-Surka i perkusionist Radislav Jovanov- Gonzo.

”Atmosfera na koncertu bila je jedna od ljepših koje sam doživio u karijeri. Srećom da je to snimljeno”, ocijenio je Juričić, pred izlazak CD-a ”Live@Tvornica kulture” krajem ožujka u Hrvatskoj, posredstvom Aquarius Records-a.

Objavljeno 12.05.2015.

Vremeplov

Ovdje je sve u raspadu, a mediji rade sve protiv ove zemlje stvarajući kriterije koji za rezultat imaju da premalo naše glazbe izlazi izvan granica ove zemlje, premda imamo izuzetno talentiranih glazbenika koji ni po čemu ne zaostaju za svjetskim. Što se mene tiče, o meni nitko ništa ne mora pisati u Hrvatskoj.
Damir Halilić Hal