Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina ”Live@Tvornica kulture”

Koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina ”Live@Tvornica kulture”Koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina ”Live@Tvornica kulture” je 10. 05. na godišnjicu rođenja Vlade Divljana za područje Srbije na CD-u objavila promotorska kuća Long Play.

Album snimljen 05.04. 2014. godine na koncertu u zagrebačkoj Tvornici kulture dragocijen je dokument koji kroz dvadeset pjesama iz svih dijelova karijere Vlade Divljana (1958-2015) učvršćuje njegov status kao jednog od najznačajnijih i najtalentiranijih autora Srbije i bivše Jugoslavije.

Ljetno kino na čelu sa zagrebačkim gitaristom Mladenom Maksom Juričićem svojom neobičnom postavom i aranžmanima (akustične gitare, ukulele, harmonika, stand up bubanj...), po mišljenju samog Divljana, donjelo je ”plesni i vedri duh” Mediterana i ”jednu potpuno novu dimenziju” njegovim pjesmama.

”Live@Tvornica kulture” to jasno pokazuje, odzborski raspjevane verzije prvog singla Idola iz 1980. godine ”Retko te viđam sa devojkama” do nadahnutih izvedbi klasika kakvi su ”Maršal”, ”Rusija” i ”Nebeska tema”, s remek djela beogradskog novovalnog sastava ”Odbrana i poslednji dani” (1982).

Tu ravnopravno stoje i stvari kasnije Divljanove samostalne karijere poput ”Samo jednu ljubav imam”, ”Odnesi me”, ”Svakog jutra” i ”Kad te vidim”. Poslednje dvije su u izvedbama s Ljetnim kinom postale ”Najlepša” i ”Vodim te na more”, koje su prethodno zabilježene na mini albumu Vlade Divljana i Ljetno kino Big Banda ”Četiri godišnja doba” (Aquarius Records 2012).

”Rekao bih da su sve pesme u novom ruhu dobile neki novi duh. Pomalo smo promenili aranžmane, a neke smo pesme praktično ’prevrnuli’. No trudili smo se da ne izgubimo tu neku izvornu, mladalačku energiju koju te pesme nose u sebi”, objašnjavao je Divljan u jeku koncertnih aktivnosti s Ljetnim kinom tokom 2013. godine.

Uz očekivano prisustvo istinski savršenih Divljanovih pop pjesama kakve su ”Ona to zna”, ”Ljubavi” ili ”Malena”, ”Live@Tvornica kulture” donosi i nekoliko iznenađenja. Jedna je bezvremena ”Balada” sarajevskih Indeksa, koja kroz Vladin glas dobiva novu dimenziju i dozu osjećajnosti, druga je urnebesna ”Baba Zumbula” (autora Kirila Džajkovskog i Darka Mitrevskog), a treća zatvarajuća, upravo pred koncert u ”Tvornici” smišljena i premijerno na bis izvedena, Vladina zezalica ”Purger koji kaže bre”.

”Iako je pesma šala-mala i ona nam govori o Vladi, svjetskom čovjeku koji se svuda mogao uklopiti i koji je bio najbolji ambasador prostora s kojeg dolazi”, smatra Maks Juričić.

Ukratko, ”Live @Tvornica kulture” je živi album u punom smislu te riječi. Veseo i poletan, pun pozitivne energije. Baš kao i ljudi koji su ga stvarali. Vlada, Maks i ostali članovi Ljetno Kino Big Banda - klarinetist Vlade Matulić, stand up bubnjar Buki Filipović, basist Marino Pelajić, harmonikaš Jura Novoselić, čelist Stane Kovačić, beatboxer Ante Prgin-Surka i perkusionist Radislav Jovanov- Gonzo.

”Atmosfera na koncertu bila je jedna od ljepših koje sam doživio u karijeri. Srećom da je to snimljeno”, ocijenio je Juričić, pred izlazak CD-a ”Live@Tvornica kulture” krajem ožujka u Hrvatskoj, posredstvom Aquarius Records-a.

Objavljeno 12.05.2015.

Vremeplov

Joao Gilberto na gitari može ”čitati novine” i zvučat će odlično.
Miles Davis