Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Massimo - Vrijedilo je biti na koncertu

Massimo - Vrijedilo je biti na koncertuNekako se uvijek treba zapitati kako plasirati nove i nove tekstove u kojima treba predstaviti ponovni nastup Massima u Centru Sava. Kada je poslije veoma burnog aplauza u prepunom ambijentu koji je odisao nečim drugim a ne samo pukim dolaskom na koncert, Massimo došao do riječi, riješen je misterij “sile” koja je strujala Centrom Sava.

“Uhvatite me na prepad. Toliko ste divni da bih mogao sa svakim od prijateljevati. I to nije podilaženje.” Tako je nekako bilo do kraja tog spektakularnog koncerta. Upaljena bijela svijetla da bi se publika osvijetlila dok Massimo priča su bila dokaz te prisnosti umjetnika sa svojom publikom tj. obožavaocima.

Pjevalo se od samog starta. Koncert je otvorio sam Massimo s Gibson Les Paul gitarom koju je i svirao i to jako dobro. Prva na repertoaru je bila “Sjaj u tami”. Azrina “Gracija” otpjevana je u duetu s auditorijem Centra Sava.

Međutim, nešto je treperilo u zraku. Kako je to Massimo rekao: “Napokon sam sa svojim Maestrom…” Publika je ustavši na noge pozdravila više minutnim aplauzom gosta na koncertu Massima Savića – Arsena Dedića.

Izveli su novu zajedničku pjesmu u pratnji malo drugačijoj nego što je prezentirana putem video spota - pratili su ih “Tamburaši za dušu” grupa tamburaša i stol iz kavane na bini s vinom na njemu predstavljajući tako uživo dijelove spota kojeg su zajednički snimili.

Arsen se tom prilikom prisjetio Gustava Krkleca, hrvatskog književnika i urednika “Nolita” u Beogradu, s kojim se znao uz vino “često pričestiti”. Ne treba reći da su dlanovi publike bridjeli tokom pjesme dok je išao instrumentalni dio.

Dalo se i očekivati da će Arsen imati svoj “koncert” ali je to Massimo kavalirski odradio uputivši pitanje publici “Jel’ ste za da nam Arsen nešto otpjeva”. Ostavši u društvu klavira, Arsen je, u svom stilu ponudio pitanje-opciju publici “Što da vam otpjevam?”.

Centar Sava se pretvorio u miting uzvikivanja najvećih Arsenovih hitova. Da ne bi sve to prešlo u kakofoniju na prve riječi “Sa okusom soli.” da se mogla izmjeriti tišina postigli bi maximum.

Arsen, kakvim ga je umjetnost dala koketirao je s tonovima, s poezijom, s publikom… Podsjećao je na Žaka Brela, na momente Genzbura (u trenucima Genzburovog nadahnuća na bini), a sve to pomiješano sa slovenskom dušom Bulata Okudžave, karizmom Vladimira Visockog.

Obračajući se publici rekao je: “Ja ne mogu biti zvanični umjetnik, ja sam civil.” Aplauz publike u ritmu tonova s klavira pratilo je “Tvoje nježne godine”, nastavljeno s “Otkako te ne volim”, ponudio je publici rečenicu “’Ajde još jednu ali da Massimo ne zavidi”.

Ta teatralnost je pretočena u “O mladosti”, nastavljeno je s “Pjesmom za Lu”. Numere završavane improvizacijom gdje su harmonijska riješenja bila u službi jazza donosila su na kraju prve tonove nekadašnje himne “Hej Sloveni”.

Oprostio se od publike poslije jedno 20-o minutnog mini koncerta rečenicom” Vi mene morate shvatiti, ja sam takoreći oženjen.”

Nastavak koncerta Massimo otvara s hard rock varijantom pjesme “Samo za tvoje oči”. Tokom izvođenja pjesme “Loše vino”, otpjevana s publikom prolomio se aplauz i to čak 3 puta dok je ista trajala.

Možda je svemu tome doprinjeo Massimo, gitarist Alen ili sam osmočlani bend. Ili je publika bila deveti član benda.

“Stranac u noći” uvodi u “Moja Ljubica” gdje se već uveliko pleše između redova u Centru Sava ali sam Massimo doprinosi tom činu svojim Bossa Nova pokretima na bini.

“1991. sam rekao Belanu (tu je Massimo prekinut zbog aplauza koji se javio spontano na spomen imena Nene Belana) daj napiši neku stvar i javio mi se nakon 16 godina.”

Publika nije mogla ni da osjeti da se “gazio” drugi sat koncerta. “Samo 1 dan”, “Zamisli život”, uz pjevanje s publikom.

Bio je i bis, ako se to može nazvati bisom. Beograđani su ispratili Massima otpjevavši zajedno s njim “…iz daleka još te čuva…”

Pa i kada pomislite da poslije kraja ima još – Indexi “Bacila je sve niz rijeku” – naklon publici, ovacije, možda i u nekom oku suza.

Izvanredan, ma kako sebe Massimo kao pjevača doživljava, rock koncert.

Umjesto P.S.-a: Massimo o Arsenu na koncertu: “Arsen je renesansni čovjek, maestro”.
Umjesto P.S.-a 2: “Čovjek, da je dovljno lud, mogao bi praviti čitav svoj život jednu svoju pjesmu, jedno svoje djelo”.

Vrijedilo je biti na koncertu Massima u Centru Sava. Hvala Long Playu ali hvala i Massimu od Beograda.


Ivica Stanković

Objavljeno 25.12.2010.

Vremeplov

Umjetnik može imati terete za koje ”običan čovjek” ne zna, no ”običan čovjek” ima terete koji nisu ni dotakli mnoge umjetnike.
Patti Smith