Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

New York Dolls - Glam rock punk povratnici

New York Dolls - Glam rock punk povratniciLegendarni punk glam rock sastav New York Dolls kreirali su punk prije nego je uopće postojao taj termin, kažu neki poznavatelji termatike. Utjecali su na čitavu generaciju mladih muzičara iz Londona i New Yorka koji su masovno pohrlili formirati vlastite punk bendove. Njihov najveći i najpoznatiji fan, Morrissey, izjavio je da je njihova svirka ”prvo emocionalno iskustvo” njegova života.

Bili su inspiracija mnogim utjecajnim bendovima kao što su The Ramones, Blondie, Talking Heads, The Clash i The Sex Pistols. Iako je karijera Dollsa imala uspona i padova, albumi koje su izdali uvrstili su se u listu najpopularnijih kultnih albuma u rock’n’roll povijesti.

Svi članovi Dollsa svirali su u nekim drugim bendovima prije nego su se 1971. okupili i formirali The New York Dolls; gitaristi Johnny Thunders i Rick Rivets, basist Arthur Kane, i bubnjar Billy Murcia, a kasnije im se pridružio pjevač David Johansen. Početkom 1972., Rivetsa je zamijenio Syl Sylvian i sastav je počeo redovito svirati u brojnim manhattanskim klubovima. U roku od nekoliko mjeseci dostigli su status kultne klupske atrakcije, međutim diskografske kuće im nisu izlazile u susret zbog njihovog razmetljivog i vulgarnog imidža koji je kasnije postao njihov zaštitni znak.

Tijekom godina postava benda se mijenjala, neki članovi su krenuli u solo projekte, dok su neki članovi preminuli, tako da sastav faktički nije ni postojao. Prije tri godine upravo je Morrissey ponovo okupio članove Dollsa Davida Johansena, Syla Sylvaina, i Arthura Kanea radi nastupa na Meltown Festivalu 2004. godine. Kao što je već poznato, Morrissey je sam veliki fan New York Dollsa, a bio je i predsjednik njihova fan kluba. Nastup je izazvao oduševljenje fanova, kritike su bile pozitivne i sve češće su stizale nove ponude za nastupe.

Uz Johansena i Sylviana, koji su stalni članovi benda od samog početka, godine 2006. okupili su se i gitarist Steve Conte, Gary Powell iz Libertinesa na bubnjevima i Sam Yaffa iz Hanoi Rocksa na basu i objavili album prigodna naslova ”One Day It Will Please Us To Remember Even This”, koji je dobio sjajne kritike.

27. i 28. kolovoza 2007. će se održati drugi Vip Inmusic festival na Otoku hrvatske mladeži na zagrebačkom Jarunu na kome će, između ostalih, nastupiti i New York Dolls.

Link: Nydolls.org

Anton Cvijić

Objavljeno 20.05.2007.

Vremeplov

U Austriji smo na jednom festivalu svirali u 20.00, a na drugom, udaljenom 100 kilometara, u ponoć. Nije nam bilo teško.
Biljan (Erotic Biljan & His Heretics)