Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Novi album Stefanovskog

Novi album StefanovskogNakon više od 40 godina impresivne karijere, Vlatko Stefanovski najbolji gitarist ovih prostora, objavio je album ”Mother tongue”.

Nekoliko dana motivacije i inspiracije bilo je potrebno Vlatku Stefanovskom da snimit devet instrumentalnih dragulja koji se nalaze na albumu čiju naslovnicu krasi slika Vlatkove majke Nade u ulozi Maše iz Tolstojeve drame ”Živi leš”.

Upravo ova slika koja datira iz kasnih četrdesetih godina albumu daje posebnu emotivnu vrijednost, te upućuje na inspirativno umjetničko okruženje u kojem je Vlatko sazrijevao.

Danas jedan od najpoznatijih Makedonaca kao devetnaestogodišnjak osnovao je kultni Leb i sol nakon čega se posvetio aktivnom očuvanju tradicionalne makedonske pjesmarice (i ne
samo makedonske već i one ostalih zemalja balkanskog poluotoka), kao i suradnji sa svojim vjernim gitarističkim partnerom Miroslavom Tadićem.

Odlika pravog umjetnika nije da napravi što vjerniju repliku postojećeg dijela već da svoju posebnost i virtuoznost upiše u kompoziciju, i zato će ovaj album pronaći put do svakog iskrenog ljubitelja Vlatkovog stvaralaštva. Njegovi instrumentali nisu hladni i daleki, on svakim tonom koji je odabrao da zadrži u njegovoj viziji kultnih instrumentala poput ”Bistra voda” i ”Uspavanka za Radmilu M.” ili svima poznatih tradicionalna ”Jano mori”, ”Dimitrijo, sine Mitre” i ”Ogreala mjesečina”, prenosi toplinu i emociju. ”Zošto si me majko rodila” posvećena je Stevi i Esmi Teodosievski koji su kao i Vlatko zadužili makedonsku kulturu. Potvrda je došla u pravo vrijeme, jer je u njegove ruke otišla najviša državna nagrada Makedonije za život u kulturi i umjetnosti, nagrada koja nosi naziv ”11. oktobar”.

Slika majke, samo ime albuma, tradicionalne makedonske kompozicije, suradnja s Radetom Šerbedžijom u vokalno-instrumentalnoj bonus pjesmi ”More sokol pie” znače samo jedno - tri godine nakon posljednjeg albuma ”Seir” pred nama je majstorsko djelo, poniklo u kreativnom svijetu Vlatka Stefanovskog .

Objavljeno 02.11.2017.

Vremeplov

”Ri Rock” je narodno blago.
Sandro Bastiančić (En Face), intervju za RiRock.com