Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Obojeni program u Zagrebu

Obojeni program u ZagrebuNakon 8 godina u Močvaru se ponovo vraća Obojeni program.

Kultni novosadski bend, neraskidivo povezan sa Zagrebom, dolazi nam predstaviti novi album “2021 = 41” kojim su obilježili 40 godina postojanja, ali i odsvirati pjesme koje su već godinama neizbrisiv dio pop kulture na ovim prostorima.

Osnovani 1980. godine u Novom Sadu, Obojeni program su od samih početaka bili unikatna formacija predvođena frontmenom Branislavom Babićem Kebrom, danas jedinim članom originalne postave benda kroz koji je prošlo nekoliko desetina članova.

Od samih početaka njihov su jedinstveni zvuk uspoređivali s engleskim i američkim suvremenicima poput The Fall, Joy Division, Slits, Raincoats, Television, Magazine i Gang of Four. Ipak, Obojeni program su bili i sve to, ali i ništa od toga – kroz brojne beskompromisne evolucije i mjene razvili su vlastiti i uvijek prepoznatljiv zvuk, a Kebrino jedinstveno pjevanje i poezija svakako su najprepoznatljiviji dio benda.

Post punk koji je pogonio Obojene na samim početcima djelovanja i dalje u njihovim rukama zvuči atraktivno i intrigantno.

Obojeni program s Kebrom kao jednim od rijetkih vječitih rokenrol mladića i nakon četrdeset godina uspijevaju zvučati svježe i poletno, bez želje da budu tek sjena vlastite prošlosti, naprotiv.

Obojeni program su tek nakon deset godina tvrdoglavog i upornog sviranja po vlastitim pravilima i daleko od mainstreama objavili debitantski album. Skup najboljih pjesama iz Kebrine bilježnice, snimljen u produkciji Dušana Kojića Koje nazvan je “Najvažnije je biti zdrav” i instatno je postao najbolja ploča objavljena u tadašnjoj Jugoslaviji 1990. godine.

Diskografski dom Obojenog programa bio je Zagreb, a izdavač albuma mala etiketa “Serach & Enjoy” Aleksandra Dragaša, uz Zdenka Franjića i njegov “Slušaj najglasnije!” tada dio nezaustavljive nezavisne diskografske scene koja je konačno dokazala da rokenrol na ovim prostorima (čast izuzetcima) može biti sjajan.

Nakon objavljivanja prvog albuma, kreativnost ali i popularnost Obojenog programa razvijala se iz albuma u album, usprkos nezahvalnim okolnostima u kojima je bend djelovao.

U katalogu danas imaju desetak albuma, a koncertna aktivnost i beskompromisnost živih nastupa i dalje se kreće uzlaznom putanjom.

Obojeni program danas nastupaju u četveročlanoj postavi u kojoj su uz Kebru i njegovi dugogodišnji suborci basist Ilija Vlaisavljević Bebec (Boye, Trance Balkan Desorganisation) i bubnjar Vladimir Cinkoski Cina (Generacija bez budućnosti, Trance Balkan Desorganisation), dok u bendu odnedavno svira i basist Miki Ristić (Darkwood Dub, Bella Technika…). Osim spomenutog novog albuma “2021 = 41”, Obojeni program trenutno promoviraju i nedavno objavljeno vinilno reizdanja albuma “Kako to misliš: mi?” iz 2012. godine.

Obojeni program su zasigurno najposebniji i najautentičniji pop bend na našim prostorima. Bez obzira da li ste stari fan koji bend želi pogledati još jednom i uživati u hitovima poput “Štipaljka”, “Nebo, nebo, plavo je”, “ABCD Avioni”, “Kočnice” i “Kad se neko nečem dobrom nada” ili se tek upoznajete s bendom – naravoučenje je isto – ovo je koncert koji ne trebate propustiti.

Brujači su direktni nastavljači plodne zagrebačke eksperimentalne new wave i post punk scene iz ranih osamdesetih.

Mario Barišin Bara (basist u Trobecovim krušnim pećima, Haustoru, Cul-De-Sacu…) i Nino Prišuta (također basist, u Sexi) osnovali su Brujače početkom 90-ih naslanjajući se na ostavštinu bendova iz kojih su potekli, ujedno šireći i dalje razvijajući svoj eksperimentalni post punk zvuk u postavi s dvije distorzirane bas gitare, bubnjarem i vokalom, bez gitare.

U toj su postavi su, uz pomoć Bege, vokala Trobeca, 1997. objavili i debitantski album “Špricaj” da bi nakon nekog vremena prestali s postojanjem.

Desetak godina kasnije, nakon što se na scenu uspješno vratio s Trobecovim krušnim pećima, Bara je iz hibernacije vratio i Brujače, ovog puta u osvježenoj postavi u kojoj su uz Baru još i gitarist Franjo Glušac (Peach Pit, Šumski) i bubnjar Viktor Krasnić (Šumski).

Najavivši povratak nizom singlova na kojima su im kao vokali gostovali Darko Rundek, Davor Gobac i Ivanka Mazurkijević, Brujači su istovremeno uvježbavali svoj distorzirani destilat post punka, noise rocka, šlager jazza, disca i koječega da bi 2017. godine konačno objavili novi album “Ladanje” s 12 novih pjesama.

Brujači su i dalje tu, nude vam raspojasano ludilo i nekontrolirano micanje udova, ali i pokoji sentiš, za one disfunkcionalnije udove u godinama…

Koncert Obojenog programa i Brujača najavljen je za 04.05.2023. S početkom u 20:00 u zagrebackoj Močvari.Pretprodajna mjesta:
Dirty Old Shop, Tratinska 34, Zagreb
Rockmark, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb
Dallas Music Shop, Splitska ul. 2A, Rijeka.

Objavljeno 02.05.2023.

Vremeplov

Svjestan sam da bi me opsesivnije bavljenje jazzom posve udaljilo od glazbe kojoj sam posvetio čitavu svoju karijeru. Strah me, također, da bi jazz u meni probudio neku vrstu srama prema većini onoga što sam minulih godina pjevao.
Oliver Dragojević