Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Pekinška Patka - Stanje euforije kakvu SKC ne pamti!

Pekinška Patka - Stanje euforije kakvu SKC ne pamti!Kao da nije prošlo 30 godina. Pekinška Patka je svojim koncertom nakon tolike pauze pokazala kako grupa ne mora imati “kilometražu” koncertnog djelovanja da bi djelovala uvjerljivo. Dovoljno je da bude to što je.

Čonta i ekipa su se predstavili u maestralno uvjerljivom izdanju. Mnogobrojna publika u vrtu SKC-a je bila pokazatelj da postoji energija koju punk može iznjedriti. Skakalo se sa Čontom, pjevalo u duetu, nije izostalo ni poganje ispred bine.

Publika sačinjena od mladih do onih malo manje mladih, koje je Čonta u ime benda srdačno pozdravio, je podržala bend od prve minute. Od samog starta s pjesmom “Poderimo Rock” preko “Kontracepcija”, maestralno izvedene “Šta je zbližilo nas”, pjesme “Netko”,… publika i bend bili su jedno.

Čontin poziv da refren “Neću više disco” preinače u “Neću folk” iznjedrio je iz njega samog komentar da mu se povraća od same pomisli na takvu muziku – punkerskom konotacijom izazvao je buru oduševljenja kod posjetilaca. Publika je zdušno pomogla u pjevanju novonastalog refrena.

“Ori-ori” je pjesma o orgazmu koja je dovela publiku do vrhunca… i da bi smirili strasti Pekinška Patka je najavila novu pjesmu ”Godina Ljubavi” (A-strana novog singla čiji je izlazak najavljen za mjesec kolovoz), te izvela pjesmu iz Almodovarovog filma “Visoke potpetice” otpjevanu na španjolskom. Za svaku pohvalu.

Čontin komentar da su nekada postojali šminkeri i da su bili glavni “dok se nismo pojavili mi – punkeri” je uveo publiku u stanje euforije kakvu SKC ne pamti – pjevalo se iz sveg glasa “Ružan, pametan i mlad”.

Ubrzo je promociju doživjela i pjesma “Prava Ljubav” koja je najavljena kao B-strana novog singla. Mirno odslušavši publika je pozdravila (kao i svaku drugu) pjesmu aplauzom i sakupivši snagu ispratila u katarzičnom izdanju pjesmu “Bila je tako lijepa”.

Pauza i bis. Jos dvije pjesme do kraja a onda “hoćemo još”… Kako je Čonta rekao: ”odlazimo ali ne u legendu”…

Publika je vratila bend. Sviralo se opet isto. “Bila je tako lijepa”, “Biti ružan, pametan i mlad”… Kraj. A onda povici iz publike: vratite se p…. novosadske; prijevara; ali umjesto komentara na ove opaske pijanih tzv. punkera koji kada su narodna veselja znaju sve folk pjesme (iako to ne slušaju) ostaje jedno: 50 minuta muzike prodano je sa 19 pjesama (da su ovoliko pjesama izveli Deep Purple trebalo bi im 240 minuta).

Pekinška Patka je pokazala majstorstvo muziciranja ljudi koji znaju što rade… vraćaju se u poziciju koju im je povijest nametnula jer prave vrijednosti se pokazuju kroz vrijeme iza sebe. Da li se samo prave važni kao Sex Pistols, pokazati će budućnost.

Najavaljeni su novi koncerti tijekom ljeta – tko nije bio (pogriješio je) neka ispravi grešku. Kako je Čonta rekao u intervjuu za RiRock.com: ”Mi smo melodični punk!” Vrijedi dodati: Ovo je rock and roll! Živi bili pa doživjeli!

U svakom slučaju možemo zahvaliti i Long Playu za organizaciju ovakvog događaja koji je sada već prešao u povijest gdje ima svoje mjesto.


Ivica Stanković


Objavljeno 25.05.2010.

Vremeplov

Vrlo mi je važna sloboda u stvaranju glazbe. Kada si u bandu postoje ograničenja, postoji uloga koju moraš zadovoljiti. Kada si jednom postaviš granice teško ih je preći…
Dave Gahan (Depeche Mode)