Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Pixies - Where is my Mind?

Pixies - Where is my Mind?Jedna od ponajboljih američkih rock postava iz osamdesetih godina prošlog stoljeća zasigurno su legendarni Pixies, osnovani u američkom gradu Bostonu (Massachusetts, SAD) 1985. godine. Kao inicijalne uzore navode folk pjevače Peter, Paul and Mary, hardcore punk bandove, Davida Bowieja, i Hüsker Dü.

Pixies su uz The Replacements i Husker Du možda najbitnija postava američkog rocka osamdesetih godina, izravno su odgovorna za povratak gitarističkog rukopisa u novi rock-mainstream, dolazak grungea iz Seattlea i procvat nezavisne rock scene devedesetih.

Utjecaji koji su Pixies ostavili iza sebe na nove i stare generacije glazbenika odjekom je usporediv sa tragovima kultnih rock imena poput Velvet Underground, MC5 ili Joy Division. Među ostalima, među njihove slavne poklonike pripada i David Bowie koji se upravo pod njihovim utjecajem vratio rock korijenima sa postavom Tin Machine, a pjesmu Pixiesa „Cactus“ snimio na svom albumu „Heathen“ (2002.) i redovito je izvodi na koncertima.

Originalni članovi Frank Black/Black Francis (vokal, gitara), Kim Deal (bas gitara), Joey Santiago (gitara) i David Lovering (bubnjevi), dvanaest godina nakon prestanka zajedničkoga rada 1991., ponovno su se okupili 2004. na trijumfalnoj povratničkoj turneji započetoj sa četiri rasprodana koncerta u londonskoj dvorani Brixton Academy.

Pixies su iza sebe ostavili seriju izvrsnih albuma i podužu listu omiljenih pjesama poput „Where Is My Mind“, „Velouria“, „Cactus“, „Monkey Gone To Heaven“, „Debaser“, „Gigantic“, „Here Comes Your Man“, službeno završenu skladbama sa zadnjeg studijskog albuma „Trompe le Monde“ snimljenog 1991.

Black Francis je nakon raspada Pixiesa promijenio ime u Frank Black, te je redovno snimao i radio pod istim imenom ili sa svojim bendom Frank Black and the Catholics. Kim Deal je 1993. s grupom Breeders snimila odličan album koji je predstavio hit ”Cannonball”, a svirala je i u postavi grupe Throwing Muses.

Rasprodani koncerti u Europi i SAD i golemo zanimanje publike iznjedrili su koncertne nastavke koje smo imali prilike vidjeti u Ljubljani i Zagrebu. Istina je da su ostarili, udebljali se i oćelavili (osim Kim Deal), ali isto je tako istina da zvuče vrlo uvjeljivo i da im en nedostaje ništa od prijašnje snage i uvjerljivosti - možda samo novi studijski album koji su nedavno i najavili za 2007. godinu.

Odabrana diskografija:
1987 Come on Pilgrim
1988 Surfer Rosa
1989 Doolittle
1990 Bossanova
1991 Trompe le Monde
1991 Death to the Pixies
2004 Wave of Mutilation: Best of Pixies

DVD:
Pixies - Sell Out
Acoustic: Live in Newport
Club Date: Live at the Paradise in Boston
Live at the Town and Country Club 1988
Gouge - Documentary

Link: www.4ad.com/pixies

Anton Cvijić

Objavljeno 16.01.2007.

Vremeplov

Europa danas ne zna što znade i pojma nema šta hoće. Europa je danas rafinirano bezglava: s jedne strane pametna kao maska protiv otrovnih plinova, s druge strane slijepa kao staromodna lumbarda, a istodobno izazovna kao kakav velegradski izlog, pun raznovrsnog i skupocjenog besmisla.
Miroslav Krleža