Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Požurite na Exit jer stiže Patti Smith

Požurite na Exit jer stiže Patti SmithAmerička umjetnica Patti Smith nastupit će na glavnoj pozornici Exit festivala u subotu 11. srpnja. Kultna njujorška pjesnikinja smatra se pionirom punka i jednom od najutjecajnijih žena u povijesti suvremene umjetnosti.

„Tko ne bi htio da ga zovu ‘Kumom punka’. Kada sam bila mlađa, zvali su me ‘Kraljica punka’ ali sam sada malo stara za to, pa me zovu kumom “, prokomentarala je Patti sve titule koje joj pripisuju najugledniji kritičari širom svijeta.

Jednu od takvih titula svakako je donio i ulazak u Rock’n’roll dvoranu slavnih 2007. godine, a sve je dodatno zaokružio veoma aktualan dokumentarni film „Patti Smith: Dream Of Life“ koji je prošle godine prikazan na uglednim filmskim festivalima poput Sundancea gdje je i osvojio jednu od glavnih nagrada.

Patricia Lee Smith rođena je u Chicagu 1946. godine, ali je odrastala u New Jerseyu da bi se sa 20 godina preselila u New York. Svoju ljubav prema poeziji izražava kroz nastupe na kojima je prate gitarist Lenny Kaye i klavijaturist Richard Sohl, a grupi se kasnije pridružuju basist Ivan Kral i bubnjar Jay Dee Daugherty. Opčinjen nesvakidašnjom pojavom beat pjesnikinje, fotograf Robert Mapplethorpe ne samo da hvata momentum mlade Patti Smith, već i financira njen prvi singl „Hey Joe/Piss Factory“ iz 1974. godine. Mnogi kritičari upravo ovu ploču smatraju izvorom ranog punka.

Slijedeće godine izlazi prvi album „Horses“ i otkriva tipičnu „beat“ poeziju u stihovima „Jesus died for somebody’s sins, but not mine“ kojima Patti otvara pjesmu „Gloria“ dok omot albuma krasi jedna od vječnih rock fotografija androgene ikone. Drugi album „Radio Ethiopia“ ide korak dalje u razbijanje dotadašnjeg rock formata uspostavljajući jedan drugi – vokalni manirizam Patti Smith. I njezin scenski nastup otkriva nezadrživu snagu, jednom prilikom i takvih razmera da Patti prolazi tešku povredu vrata nakon pada s pozornice na Floridi 1977. godine.

Oporavak provodi pišući svoju tad već četvrtu knjigu poezije koja izlazi kada i izrazito uspješan album „Easter“. Bruce Springsteen i Patti Smith se tada pojavljuju kao autorski tandem u planetarnom hitu „Because The Night“. Godinu poslije Patti snima četvrti album „Wave“ u kojem se primjećuju donekle religiozni i romantični stihovi, možda najbolje oslikani u pjesmi „Frederick“ posvećenoj njenom suprugu Fred „Sonic“ Smithu, bivšem gitaristi kultnog benda MC5 iz Detroita u koji se ubrzo i sama seli, a zatim i potpuno povlači sa glazbene scene.

Povratnički album „Dream Of Life“ dolazi skoro desetljeće kasnije i 1988. godine donosi pjesmu „People Have the Power“ koju će 2004. godine Bruce Springsteen koristiti u „Vote for Change“ seriji koncerata za promjenu Busheve administracije, ideji kojoj će Patti i Bruce ostati vjerni i aktivni tijekom Obamine predsjedničke kampanje.

Ubrzo se Patti suočava sa smrću Roberta Mapplethorpa, fotografa koji ju je učinio vječnom, a godinu poslije i svog klavijaturiste Richarda Sohla. Pravu tragediju preživjela je krajem 1994. godine kada joj u mjesec dana umiru i suprug Fred, a ubrzo i mlađi brat Todd. Nakon svega Patti se vraća u New York te se uskoro, na nagovor bliskih prijatelja vraća na scenu. Konačno krajem 1995. godine kreće na kraću turneju s Bob Dylanom, da bi slijedeće godine došao i potresno osoban album „Gone Again“.

Među svih bliskim osobama s kojima se opraštala u tim stihovima, pjesmu „About the Boy“ posvetila je Kurtu Cobainu. Krug tragedije i stiha konačno je zatvorila knjigom „The Coral Sea“, ovaj put posvećenu pokojnom prijatelju sa druge strane objektiva – Mapplethorpu.

Pokojni suprug je Patti ostavio znanje sviranja i skladanja na gitari koje ona vitalno koristi na albumima „Peace & Noise“ iz 1997. i „Gung Ho“, tri godine kasnije. U tom periodu je objavljena i zbirka njene poezije i bilješki „Patti Smith Complete: Lyrics, Reflections & Notes for the Future“. Još jedna kolekcija, ovaj put glazbena izlazi 2002. godine na kompilaciji „Lust“ gde se nalazi i obrada Princeove „When the Doves Cry“.

Dvije godine kasnije izlazi „Trampin’“, album na kojem se ističe anti-ratna poezija i određeni hommage zvuku americane. Iste 2007. kada ulazi u Rock’n’roll Hall Of Fame objavljuje „Twelve“, album s 12 obrada među kojima su Hendrixova „Are You Experienced“ i Nirvanina „Smells Like Teen Spirit“. Prošle godine Patti je objavila album „The Coral Sea“ na kojem govori poeziju zabilježenu u istoimenoj knjizi dok je glazbeno prati Kevin Shields iz grupe My Bloody Valentine.

U novom mileniju Patti postaje aktivna u Zelenoj stranci predsjedničkog kandidata Ralpha Nadera i do danas ostaje posvećena ideji direktne, naspram ustaljene predstavničke demokracije. O tome možda najbolje govori njena poznata rečenica: „Narod ima moć da iskupi rad budala“. Od početka glasna protiv rata u Iraku, zatvora u Guantanamu i bliskoistočnih sukoba, Patti se aktivno bori za ljudska prava i propagira ekološke vrijednosti.

Brojni koncerti i govori koji ostaju zabilježeni učinili su je apsolutnom inspiracijom mnogih generacija i glazbenika kao što su Morrisey, U2, Sonic Youth, Pearl Jam, Juliette Lewis...

Koliko joj znači impuls koji dobija od drugih, Patti objašnjava rečenicom: „Jedna od stvari koje čine život vrijednim je inspiracija koju ti drugi daju“. Ovo se definitivno odnosi i na publiku.


Objavljeno 09.04.2009.

Vremeplov

Moj je cilj biti jedno s glazbom. Svoj sam život posvetio toj umjetnosti.
Jimi Hendrix