Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Prisjetimo se ...

Prisjetimo se ...”Blonde on Blonde” je sedmi studijski album američkog pjevača, kantautora Boba Dylana koji je izdala Columbia Records u svibnju 1966 godine.

Za ovaj se album vjeruje da je prvi značajni dvostruki album rock glazbe, čija ga je dužina primorala da pokrije 2 LP ploče. Na njima je do izražaja došla Dylanova ljubav prema bluesu te osebujnost njegovih nadrealnih tekstova.

Nedugo po objavljivanju albuma ”Blonde on Blonde” Bob je doživio težu motorističku nesreću koja ga je usmjerila novom pristupu glazbi, pa je sam album ujedno i završni zapis jedne ne samo glazbene već i životne faze ovog velikog glazbenika.

Snimljen u Nashvilleu, ovaj album producirao je Bob Johnston. Dosegnuo je 9. mjesto na Bilboardovoj ljestvici Pop albuma u Americi, te naposljetku dostigao duplu platinastu tiražu, dok je u Velikoj Britaniji dostigao 3. mjesto. Rangiran je kao 9. album svih vremena prema VH1 i Rolling Stone magazinu.

Poznato je da dio pjesama na albumu ‘Blonde on Blonde’ govori o Dylanovoj tadašnjoj supruzi Sari Lownds, dok se za ostale nagađa da je inspiraciju za njih Dylan pronašao u Warholovom modelu Edie Sedgwick i glazbenici Joan Baez.

Naslovnica albuma ‘Blonde on Blonde’ prikazuje Dylana pred zgradom od crvene cigle, kako nosi težak, visoko kopčan zimski kaput i crno-bijeli karirani šal. Ponovno će biti viđen u kaputu i na naslovnicama svoja iduća dva albuma ”John Wesley Harding” i ”Nashville Skyline”.
Na unutrašnjosti originalnog omota objavljena je fotografija glumice Claudie Cardinale koja je iskorištena bez njezine dozvole, no nagađalo se da bi na slici mogao biti i sam Dylan preobučen u žensko.

Nakon 1968, Cardinaleina fotografija maknuta je sa svih primjeraka objavljenih u Americi a originalan omot s fotografijom glumice postao je kolekcionarskim primjerkom.

Na fotografijama na omotu našli su se i njegov menadžer Albert Grossman, fotograf Jerry Schatzberg te Lady Sandra Suffolk. Tu je i fotografija mlade djevojke koja šapuće Dylanu na uho, do nedavno se pretpostavljalo da se radi o Edie Sedgwick, no nedavna pokazalo se da možda to i nije ona.

Dvosmislen i zagonetan u glazbi, tekstu pa zašto ne i s fotografijama, Dylan svakome od nas nudi da vidi i čuje ono što želi.

Marin Stipetić

Objavljeno 22.03.2010.

Vremeplov

Dvije osobe gledaju nekog tipa u baru... jedan vidi odrpanca drugi zvijezdu.
Beck Hansen